Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Son dönemde aldığı tedbirlerle bankacılık sektörünü risklerden koruyan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) önemli bir karar daha aldı. Üst Kurul, bankalara, "2011 yılı için hedef koyarken, uçmayın." uyarısında bulundu. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği'ne (TKBB) gönderilen genelge ile kârlılık, büyüme ve şube ağı genişletme gibi hedeflerin konulmasında sektörün ayaklarının yere sağlam basması gerektiğine dikkat çekildi. Üst Kurul'un bu kararı almasının perde arkasında ulaşılması zor hedef konulmasının ardından tutturulamayan hedef sonrasında hissedarlar tarafından bankacıların baskı altına alınması veya konulan hedefi yakalamak için finans kuruluşlarının riskli işlere girmesi yatıyor. BDDK'nın aldığı kararı değerlendiren ekonomi yönetiminden üst düzey bir yetkili, yıl sonunda bankaların uçuk hedefler koyabildiğini belirterek, "Kâr ve büyüme başta olmak üzere çok büyük hedefler koyuyorlar. Sonrasında hissedarlar tarafından hedefi tutturamayınca sıkıştırılıyorlar ve baskı altına giriyorlar. Veyahut da konulan hedefi tutturabilmek için garip işlere imza atabiliyorlar." değerlendirmesinde bulundu.
Bankacılık Üst Kurulu, sektörü kârlılık konusunda da ihtiyatlı olmaya davet etmişti. Üst Kurul, "2010 yılı ve daha önceki yıllara ait kârdan dağıtım yapacaksanız bunun için ve miktarı konusunda BDDK'dan izin almanız gerekmektedir." dedi. Personele dağıtılan prim ve jestiyonlar için de kuruldan izin alınması gerektiği hatırlatılırken bu konuda da hassas olunması gerektiği isteniliyor. BDDK, 1 Ocak 2011'den geçerli olmak üzere bankaların vereceği konut edinme amaçlı kredilerde, kredi tutarının söz konusu gayrimenkul değerinin yüzde 75'ini; ticari gayrimenkul alımı amaçlı kredilerde ise teminata konu olacak gayrimenkul değerinin yüzde 50'sini aşmaması kararı da almıştı.
Bankacılık 1 trilyon LİRAYA koşuyor
BDDK, bankalara "uçmayın" uyarısında bulunurken sektörün büyümesi de devam ediyor. Türk bankacılık sektörünün aktif toplamı Ekim 2010 itibarıyla 932 milyar 35 milyon liraya yükseldi. Yıl sonunda veya 2011'in ilk aylarında bu rakamın 1 trilyon liranın üzerine çıkacağı tahmin ediliyor. Bu rakamın 3-4 yıl içerisinde ise 1,5 trilyon liraya ulaşması bekleniyor. Türk bankacılık sektörünün personel artış ve şubeleşme hızı 2010 yılında yüksek düzeyde seyretti. Sektörün personel sayısı bu yılın 9 aylık döneminde 5 bin 578 kişi artarak 184 bin 205 kişiden 189 bin 783 kişiye, şube sayısı ise 354 adet artarak 9 bin 581'den 9 bin 935'e yükseldi. 2010 yılının 9 aylık döneminde şube ve personel artışlarında kamu bankaları grubu ilk sırada yer aldı.
zaman
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.