Dünyanın en tanınmış finansal teknoloji liderlerinden Chris Skinner Türkiye'deydi. Dijital Bankacılık kitabının yazarı Türk bankalarının dünyanın pek çok gelişmiş ülke bankasından ileride olduğunu söylüyor...
Bankacılık alanındaki gelişmelerin belki de en sıkı takipçilerinden biri olan Chris Skinner, geçen hafta Türkiye'ye geldi ve bankacılıkta dijitalleşmenin arka planını resmeden kitabı Dijital Bankacılık'ı tanıttı. Kendi alanında dünyanın sayılı profesyonelleri arasında gösterilen Skinner, bugüne kadar kredi krizinden, finansta sosyal medyanın etkisine kadar 10 kitap kaleme almış. Dijital Bankacılık bu kitaplar arasında özel bir yer tutuyor. Chris Skinner ile Türkiye'deki dijital bankacılığın gelişimini konuştuk.
Dijitalleşme yolcuğunda Türk bankalarını oldukça başarılı bulan Skinner, "Pek çok yere gidiyorum ve finansta inovasyonun nasıl başarılacağına dair Türkiye'den örnekler veriyorum. Türkiye'nin 2000'li yıllarda bankacılıkta yaptıklarını daha yeni uygulayan ülkeler var. Amerika ve Avrupa'da bile durum böyle..." diyor. Türkiye'nin teknoloji ve gelişmeleri yakından takip edip dünyada ilk uygulayan ülkelerden biri olduğunu ve aslında dijitalleşmeye Türk bankacılık sektörünün pek çok ülkeden önce başladığını söyleyen Skinner, "Facebook bankacılığı Türkiye'de internetin 10. nesli başladı ancak Amerika'da kimi bankalar için bu hala sorun" diyor.
DİJİTAL ŞUBELEŞME ŞART
"Dijital bankacılıkta atılması gereken en önemli adımlar neler?" diye sorduğumuz Skinner, internetle bütünleşmiş çekirdek bir yapının şart olduğunu ve Avrupa'da bile eski ve köklü gelişmiş bankaları hala bu çekirdek sofistike sistemi kurmakla meşgul olduğunu söylüyor.
"Veri dünyanın yeni petrolü ve bankacılık verilerden ibaret. Internet yoluyla verinin dijital dağıtımı yine atılması gereken ikinci önemli adım. Pek çok bankanın mantalitesi hala fiziksel çalışıyor; bazı Türk bankalar da öyle...
Şubeleriniz olmasın demiyorum çünkü geleneksel bankacılığı talep eden ciddi bir müşteri kitlesi var hala. Fakat bir ağ altyapısıyla dijitalleşmenin en önemli adımlarından biri olan dijital şubeleriniz olabilir" diyen Skinner'a 10 yıl sonra dijital bankacılıkta neler olacak diye de sorduk. Skinner, internetin altıncı neslini yaşadığımızı ve dünya kadar bankacılığın da değişeceğini söylüyor. Skinner'a göre, internetin 10 nesli var ve biz şu an altıncı nesli yaşıyoruz. "Internet of value" olarak adlandıracağımız altıncı nesil gerçek zamanlı olarak tüm dünya üzerinde değiş tokuş yapacağımız her şeyin dijitalleşmesine dayanıyor; buna para da dahil. Değer de artık dijitalleşiyor ve finansal işlemler tamamen dijitalleşecek.
GELECEĞİN BANKACILIĞI
Peki gelecek değişirken bankacılıkta çalışma şekli bugün olduğu gibi devam edecek mi? Sanılanın aksine 10 yıl sonra
banka çalışanlarının pek çoğunun işsiz kalmayacağını belirten Skinner, "Elbette teknoloji bazı meslekleri eskitecek ama bazılarını da yenileyecek.
Artan dijitalleşme bankaların karlılığını nasıl etkileyecek? Bu dijitalleşmeye bağlı olarak akla gelen en önemli sorulardan biri. Bankların karlılığım azaltacak bir gelişme olarak görülse de Skinner buna katılmıyor ve bankaların aksine giderlerini azaltarak dijitalleşmeyle karlılıklarını artıracağını söylüyor. Dijital şubeleşmeyle gereksiz gider ve masraflarını azaltacak olan bankalar, geleneksel yöntemlerin yerine dijitalde daha yaratıcı uygulamalar geliştirerek karlılıklarını artırabilir.
Chris Skinner kimdir?
2002'de geleceğin bankacılığı, satış ve pazarlama stratejileri üzerine danışmanlık verdiği Balatro araştırma şirketini kurdu. Bugün ayrıca 2004'te kurduğu "Financial Services Club" adlı forumun başkanlığını yapıyor.
Finans ve teknoloji dünyasının birbirine yakın olması sonucu finansal teknolojinin kısaltması olarak ortaya çıkan fintech alanında, Skinner, Wall Street Journal gazetesi tarafından dünyadaki ilk 40 fintech liderinden, Deluxe tarafından ise fintech konusunda takip edilmesi gereken sekiz liderden biri olarak seçildi. (EZGİ GÜLER/PARA DERGİSİ)