Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Finans sektörünün uzun süredir gündeme getirdiği Bankacılık Kanunu’ndaki zimmet maddesinin değiştirilmesi talebine bayram müjdesi geldi. Verilen kredinin batması veya geri ödenmemesi halinde yöneticilerin ‘zimmet’ suçundan yargılanmasının kaldırılması isteği ekonomi yönetiminin ajandasına girdi. Star'dan Ercan Baysal'ın haberine göre, son yapılan Türkiye Bankalar Birliği(TBB) toplantısında da gündeme gelen kanun değişikliğinin yapılması halinde finans sektörü hem daha kolay kredi verebilecek, hem de kredi borçlarını daha rahat yapılandırabilecek. Finans sektörü temsilcileri bu gelişmenin reel sektörün talep ettiği kredi musluklarının açılmasının yanı sıra faizlere de olumlu yansımasının olacağını belirtiliyor. Mevcut düzenlemeye göre örneğin 100TL alınan bir kredi firmanın sıkıntı çekmesi halinde faiziyle 120 TL’ye çıktığında müşterinin 10 lirasının silinmesi ve yeniden yapılandırılmasını talep etmesi halinde menfaat tanımı yapılabilerek banka yöneticilerine zimmet suçu çıkarılabiliyor.
İMZA KORKUSU
Zimmet maddesinin değişmesinin son dönemde kredi borçlarını ödemekte zorlanan turizm ve enerji başta olmak üzere çok sayıda sektörü rahatlatacağı tespiti yapılıyor. Ekonomi yönetiminin bu konuyla ilgili yeni bir model üzerinde çalıştığı belirtiliyor. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin koordinasyonunda yürütülen çalışmada Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) yanı sıraBankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ile Tasarruf Mevduatı ve Sigorta Fonu da (TMSF) aktif olarak rol alıyor.
Yasadaki zimmet suçunu ‘kişinin kendine veya başkasına menfaat sağlaması’ şeklinde düzenleyen yasa maddesinin kredi verilmesini zorlaştırdığına dikkat çekiliyor. Banka çalışanlarının, yöneticilerinin kullandırmış oldukları kredilerde batık olduğunda onlara yönelik zimmet çıkmasına yönelik madde olduğunu ifade eden üst düzey bir ekonomi yetkilisi, “Yöneticiler yeni yapılandırmaları yaparken piyasalardaki ödeme zorluklarına ilişkin zimmet maddesi ortaya çıkıyor. Zaman zaman çok uzun süredir talep edildi. 5-6 yıldır gündeme gelen bankaların değişiklik isteği olan bir konu. Şube müdürü, genel müdür yardımcısı rahat kredi veremiyor. Yapılandırmalara giremiyor. Verdiği kredi batarsa zimmet oluyor. Banka yönetimi de bundan sorumlu oluyor. Bu dakredi verilmesini zorlaştırıyor” dedi.
NOTA GÖRE DEĞERLENDİRME
Bankalar Birliği’ne yakın kaynaklar Bankacılık Kanunu’ndaki zimmet maddesine ilişkin konunun yoruma açık olabildiğine dikkat çekerek taleplerini şöyle aktardı: “Kredide zimmet olayı sıkıntılı. Yargı kararı da var. Bankalarda tereddüt ediyor. Bankaların istediği kredibil müşterinin ileride başına bir şeyler geldiğinde bunun sorun oluşturmaması yönünde”. Finans sektörünün zimmete ilişkin değişiklik talebinin yerine getirilmesi için yasal düzenleme gerekiyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.