Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Banka genel müdürleri, dün Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile bir araya geldi. Dünya'dan Şebnem Turhan'ın Menkul kıymet tutma zorunluluğu nedeniyle yaşanılan sıkıntılara dikkat çekilen görüşme hakkındaki yazısı şu şekilde:
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dün banka genel müdürleriyle bir araya geldi. Güncel gelişmelerin ve özellikle makroihtiyati önlemlerle getirilen menkul kıymet tutma zorunluluğunun ele alındığı toplantıya Bankacılık BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben de katıldığı öğrenildi. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun toplantıda bulunmaması ise dikkat çekti.
'SİSTEMİK RİSK YARATILDI'
Kaynaklardan edinilen bilgiye göre, banka genel müdürleri menkul kıymet tutma zorunluluğu nedeniyle yaşadıkları sıkıntıları dile getirirken, Bakan Nebati’ye ‘sistemik risk yaratıldığı’ uyarısı yapıldı.
Toplantıda Banka genel müdürleri yüksek enflasyon ortamında düşük faizli Hazine kağıtlarını bilançoda tutmanın riskine dikkat çektiği ve uygulanan politikanın sürdürülebilirliğinin belirsiz olduğunu paylaştı.
Kaynakların verdiği bilgiye göre; banka genel müdürleri Bakan Nebati'ye ayrıca TL mevduat çekmenin politika faizindeki indirimlerle daha da güçleştiğini aktarırken, KKM’nin faizinde de düşüş yaşanmasının yatırımcıyı bu enstrümanda tutmayı zorlaştırdığını iletti.
TAHVİL TUTMA ZORUNLULUĞU
BDDK’nın ve Merkez Bankası’nın aldığı makroihtiyati önlemler tahvil faizlerinde sert düşüşe neden olmuştu. Alınan kararların başında bankaların yabancı para mevduatın yüzde 5’ine kadar tahvil tutulması zorunluluğu geliyor. Bankalar yeni yıldan itibaren TL mevduat oranı yüzde 50 ve yüzde 60’ın altında kalırsa ilave 2 ve 7 puan tahvil tutma yükümlülüğü altındalar.
Ayrıca KOBİ, esnaf, mali kesim, KİT, tarım, ihracat ve yatırım kredileri, kurumsal kredi kartları hariç kullandırılan ticari kredilerin yüzde 30’u oranında tahvil tutma şartı bulunuyor. Temmuz-aralık arasında söz konusu kredilerin stok tutarının artış oranı yüzde 10’u aşarsa, aşan tutan kadar tahvil tutulması gerekiyor. Bunun yanı sıra kullandırılan ticari kredi faizi referans oranının 1,4 katını aşarsa yüzde 20, 1,8 katını aşarsa yüzde 90 tahvil tutma şartı var.
Nebati'den kaynağı belirsiz para açıklaması: Tümü meşru
Bakan Nebati: Türkiye'nin Rusya ile ilişkileri yasal
Nebati, Riyad'daki 6. Gelecek Yatırım Girişimi Konferansı'na katılacak
Usd borçlanmamız artıyor, usd ı tutacağız diye borçla alınan usd bozduruluyor. Birgün bu paraları ödeyeceksiniz! Millette güvenmiyor ki Haziran da bunfilm biter! Anlayana!
Öyleyse açıklayın bizde bilelim ülkemiize bir zararı var mı öğrenelim
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.