BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriBanka kartı kullanırken bu uyarılara dikkat!----

Banka kartı kullanırken bu uyarılara dikkat!

Banka kartı kullanırken bu uyarılara dikkat!
26 Haziran 2024 - 14:26 www.finansgundem.com

Banka kartınız hesabınıza direkt olarak bağlıdır ve kredi kartlarının aksine daha az güvenlik özelliklerine sahiptir. Dolayısıyla alışverişlerinde banka kartı kullananların dolandırıcılara karşı daha dikkatli olması gerekiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hesap kartınızı bir kredi kartı gibi kullanmak günümüzde oldukça kolay. Ancak hesap kartlarının kullanışlılığı endişeleri de beraberinde getiriyor. Simply More Time’ın haberine göre 2021 ve 2022 yılları arasında hesap kartı dolandırıcılığı %368 yükseldi. Bu olağanüstü yükseliş hesap kartlarınızı kullanırken daha dikkatli olmanız gerektiğini de gösteriyor.

Haberde hesap kartı kullanırken dikkat etmeniz gereken bazı önemli uyarılara işaret edildi.

ATM işlemlerinizde güvenliği elden bırakmayın

ATM işlemlerinizi asla tam gizlilik sağlamadan gerçekleştirmeyin. İşlem yapacağınız ATM'leri, hırsızlık veya kart kopyalama cihazları gibi olayların daha sık yaşanabileceği karanlık ve izole bölgelerde gerçekleştirmeyin. Sahte kart okuyucu cihazlara dikkat edin. Dolandırıcılar, ATM'lere gizlice korsan cihazlar ekleyerek banka kartı bilgilerinizi çalabilirler. Şifrenizi girerken tuş takımını her zaman elinizle kapatın. Makineyi kullanırken her zaman tetikte olun ve kimsenin dikkatinizi dağıtmasına izin vermeyin.

Güncel cep telefonu numaranızı bankanıza bildirmeyi unutmayın

Güncel cep telefonu numaranızı bankanızda kayıtlı tutmayı ihmal etmek işlemleriniz konusunda önemli duyuruları kaçırmak anlamına gelebilir. Gerçek zamanlı bildirimler olmadan yetkisiz işlemler konusunda erkenden bilgi alma fırsatını kaçırabilirsiniz. Bu sizi finansal açıdan daha büyük bir riske sokacaktır. Numaranızın güncel ve her türlü işlem bilgilendirmesine açık olmasına dikkat edin. Bu basit yöntem zorluklarla kazandığınız parayı daha iyi korumanıza imkan sağlar.

Kamuya açık kablosuz internet bağlantısıyla bankacılık işlemi yapmayın

Kamuya açık kablosuz internet ağları ciddi bir güvenlik riski taşır. Bu açık ağlar genellikle güvelikten yoksundur ve bilgisayar korsanlarının verilerinize ulaşmasına sebep olabilir. İnternet bankacılığı şifre işlemleri veya internet alışverişi gibi işlemleri kamuya açık kablosuz ağlarda yapmayın. Bunun yerine bankanıza erişirken veya internet alışverişi yaparken özel ağınızı tercih edin.

Doğrulanmamış müşteri hizmetleri temsilcileriyle etkileşime geçmeyin

Kendilerini müşteri hizmetleri temsilcisi olarak tanıtan aramalara karşı dikkatli olun. Güvenilir bir telefon numarası kullanarak doğrudan bankanızla iletişime geçtiğiniz kişilerin dışında doğruluğundan emin olmadığınız aramalara kişisel bilgilerinizi ve hesap bilgilerinizi asla vermeyin. Dolandırıcılar bilgilerinizi çalmak için genellikle banka görevlisi gibi davranır. Herhangi bir bilgiyi paylaşmadan önce her zaman ikinci kez kontrol edin.

Bank kartınızı her yerde kullanmayın

Yoğun bölgelerde ve güvenilir olmayan satıcılar POS makinelerine korsan kopyalama cihazları entegre edebilir. Hesap kartınızı bu gibi yerlerde kullanmaktan çekinin. Yakın zamanda yapılan bir araştırma Amerikalıların %32’sinin benzin istasyonlarında Banka kartı kullandığını gösteriyor. Veri ihlalleri ise milyonlarca kartın boşaltılması riskini de beraberinde getiriyor.

Yurtdışı seyahatlerde yalnızca banka kartınıza güvenmeyin

Sadece banka kartı ile yurt dışına seyahat etmek riskli olabilir. Kart ağınıza sınırlı erişim ve çalınan fonlarınız kurtarma konusunda karşılaşabileceğiniz zorluklar seyahatinizi mahvedebilir. Her duruma hazırlıklı olduğunuzdan emin olmak için kredi kartları ve yerel nakit gibi farklı seçenekleri de kullanın. Bu yaklaşım, seyahat ederken daha fazla güvenlik ve rahatlık sağlar. Kredi kartlarının kullanım ağı daha geniştir ve dolandırıcılıklara karşı daha fazla koruma sağlar. Yerel nakit para ise özellikle kartların kabul edilmediği durumlarda anında harcama esnekliği tanır.

Otel rezervasyonları için banka kartınızı kullanmayın

Oteller genellikle depozito ve gizli depozito talep eder ve banka kartı bakiyenizi hızla tüketebilecek ve kredili mevduat ücretlerine yol açabilecek olası masraflar için ücret alabilir. Bu sorunlardan kaçınmak ve beklenmeyen masraflara karşı bir tampon oluşturmak için bunun yerine bir kredi kartı kullanın. Kredi kartları genellikle kredili mevduat ücretine tabi değildir. Bu uygulama, konaklamanız sırasında mali durumunuzu güvende tutar.

Yinelenen ödemeler için banka kartlarını kullanmaktan kaçının

Abonelikler için banka kartınızı kullanmak, hesabınızın tükenmesine neden olan beklenmedik ücretlere yol açabilir. Mali durumunuz üzerinde daha iyi kontrol sahibi olmak ve sürprizlerden kaçınmak için manuel ödemeleri tercih edin. Bu yöntem, ekstrelerinizi düzenli olarak gözden geçirmenize ve yetkisiz ödemeleri belirlemenize olanak tanır. Abonelikleri manuel olarak yönetmek, finansal aksilikleri önleyebilir ve yalnızca gerçekten ihtiyacınız olan hizmetler için ödeme yapmanızı sağlayabilir.

Banka kartınızı tıbbi harcamalar için kullanmayın

Tıbbi harcamalar öngörülemez olabilir ve banka kartı kullanmak masrafların aşılması halinde kredili mevduat ücretlerine maruz kalmanıza neden olabilir. Kredi kartları daha yüksek limit ve daha fazla satın alım koruması sunar. Dolayısıyla tıbbi harcamalar için daha güvenli bir tercih olarak öne çıkar. Kredi kartı bakiyenizi her ay tam olarak ödediğinizde faiz ödemekten kaçınabilirsiniz. Kredi kartlarını akıllıca kullanarak tıbbi masrafları finansal stres olmadan yönetebilirsiniz.

Otomatlarda banka kartı kullanmaktan kaçının

Otomatlar arızalanabilir ve bu da kazara oluşabilecek banka kartı harcamalara neden olabilir. Banka kartı kullanmak, anında borçlandırma ve potansiyel olarak uzun bir anlaşmazlık süreci anlamına gelir. Güçlük çekmemek için bu küçük alışverişler için nakit taşıyın veya kredi kartı kullanın. Bu basit önlem, uzun vadede zamandan ve paradan tasarruf etmenizi sağlayabilir.

Banka kartıyla araç kiralamayın

Araç kiralamaları genellikle paranızı bağlayabilecek ve sizi kredili mevduat ücretlerine maruz bıraktırabilecek depozitoları ve olası hasar ücretlerini içerir. Bunun yerine kredi kartı kullanmaksa daha doğrudur. Bu yöntem daha fazla finansal koruma ve gönül rahatlığı sunar. Araç kiralamalarında banka kartı kullanmanın doğurabileceği sorunlardan kaçının.

Uçuş rezervasyonları için banka kartı kullanmayın

Banka kartıyla uçuş rezervasyonu yapmak, satın alım işlemelerinde daha az güvenlik sağlar ve ücretlere itiraz etmeyi zorlaştırır. Banka kartları seyahat masrafları için sizi ödüllendirmez. Bununla birlikte, kredi kartları önemli avantajlar sunar. Bazı kredi kartları, seyahat iptallerinizin, kayıp bagajınızın ve hatta acil durum tahliyelerinizin maliyetini üstlenen seyahat sigortaları bile sunabiliyor.

Kimliği doğrulanmamış telefon uygulamalarını indirmeyin

Doğrulanmamış telefon uygulamalarını telefonlarınıza indirmeyin. Özellikle de bir servis sağlayıcısından olduğunu iddia eden tanımadığınız biri bir uygulamayı tavsiye ediyorsa bu uygulamadan uzak durun. Telefonunuzda asla uzaktan erişime izin vermeyin. Telefonunuzun banka hesabınıza bağlı olduğunu unutmayın. Bu tür eylemler güvenliğinizi tehlikeye atabilir ve finansal bilgilerinizin dolandırıcılara ifşa edilmesine sebep olabilir.

Kartlı harcamalar fırladı

 

Kredi kartı dolandırıcılarından nasıl korunulur?

 

Kredi kartıyla kira ödemek ne kadar mantıklı?

 

Kredi kartı mı, banka kartı mı?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)