<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisBanka hortumcularını kurtaracak karar----

Banka hortumcularını kurtaracak karar

Banka hortumcularını kurtaracak karar
06 Haziran 2014 - 07:19 www.finansingundemi.com

Anayasa Mahkemesi, Bankacılık Kanunu'ndaki 20 yıllık zamanaşımı süresini 10 yıla düşürdü

Anayasa Mahkemesi, Türkiye ekonomisinin en büyük çöküşünü yaşadığı 2001 krizinin baş aktörleri olan banka hortumcularını mutlu edecek bir karara imza attı. Alınan kararla bazıları halen devam eden banka hortumculuğu davaları zamanaşımına uğrayacak. Özellikle, 2001 bankacılık krizi sırasında batan bankalardan kaynaklı ve bazıları halen devam eden, büyüklükleri milyon dolarlarla ifade edilen kamu alacağı davaları düşecek. Çünkü Yüksek Mahkeme, Bankacılık Kanunu'ndaki 20 yıllık zamanaşımı süresinin geçmişteki Banka hortumculuğu davalarına da uygulanmasını düzenleyen hükmü iptal etti.
Tepkilere neden olan karar uzmanlara göre başta Uzan Grubu olmak üzere Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun (TMSF) bankaların patronlarından devam eden tahsilat işlemlerinin durmasına neden olacak.

SÜRE 20 YILA ÇIKARILDI

Sabah'dan Ersan Atar'ın haberine göre, karar nedeniyle özellikle 2001'deki bankacılık krizinde batan bankaların sahiplerine açılan ve halen devam eden alacak davaları zamanaşımına uğrayacak. 2005'te çıkan Bankacılık Kanunu'nda, batan bankaların sahipleri aleyhine açılan kamu alacağı davaları için hayati önem taşıyan iki düzenleme yer aldı. Düzenlemelerden ilkine göre yasayla, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nun açtığı alacak davalarında zamanaşımı süresi 10'dan 20 yıla çıkarıldı. Aynı yasaya, "Bu kanun ile fon alacağının tahsili bakımından yarar görülerek zamanaşımı ve diğer konularda fon lehine getirilen hükümler makable şamildir" şeklinde geçici bir madde eklendi. İşte bu geçici madde, yasadaki hükümlerin "makable şamil" olmasını yani geçmişe de yürümesine olanak verdi. Madde, yasa yürürlüğe girmeden önce, yani 2005 öncesindeki banka hortumculuğu davalarında da zamanaşımı süresinin 20 yıl olmasını sağladı. Bu düzenleme yapılmasaydı, özellikle 2001'deki bankacılık krizi sırasında kapatılan ve el konulanlardan kaynaklı kamu alacağı davaları 2011'de zamanaşımına uğrayacaktı.

MAHKEME 10 YILA DÜŞÜRDÜ

İzmir 3'üncü Asliye Ticaret Mahkemesi, 2005 tarihli Bankacılık Kanunu'ndaki, eski alacak davalarının da 20 yıl takibine olanak tanıyan "Bu Kanun ile Fon alacağının tahsili bakımından yarar görülerek zamanaşımı ve diğer konularda Fon lehine getirilen hükümler makable şamildir" hükmünün iptali istemiyle dava açmıştı. Anayasa Mahkemesi bu kritik başvuruyu önceki günkü oturumunda ele aldı. Bu ifadedeki, "zamanaşımı ve" kelimesini iptal etti. Anayasa Mahkemesi gerekçeli kararını yayımladığı gün, yasa metni, "Bu Kanun ile Fon alacağının tahsili bakımından yarar görülerek diğer konularda Fon lehine getirilen hükümler makable şamildir" haline geliyor. Böylelikle TMSF'nin 2005'ten öncesine ait alacaklar nedeniyle açtığı davalarda zamanaşımı süresi, herhangi bir kamu alacağı davasında olduğu gibi en fazla 10 yıl olacak. Bu nedenle 2001 yılındaki kriz döneminden kaynaklı ve bazıları halen devam eden tüm davalar zamanaşımı nedeniyle düşecek.
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hukukçu06 Haziran 2014 19:29

    karar belki hukuki ama adil mi?

  • vatandaş06 Haziran 2014 14:45

    Sendemi Anayasa mahkemesi bu kararın derhal iptali sağlanmalı. Kamu yararının gerçekleştirilmesi bu mahkeme içinde en üst hukuk olmalı. Yanlıştan dönülmesi için ne gerekiyorsa hükümetimizce yapılmalı. Başta UZAN ailesi olmak üzere ülkemizi soyan hırsızlara bu keyfiyet sağlanmamalı. Bu gayri milli bir karardır ve hukukun üstünlüğü zedelenmiştir.