Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Banka-fintek işbirlikleri yönetim kurullarının gündemindeki en önemli konulardan Cornerstone Advisors tarafından yayınlanan bir rapora göre, her 10 finans kurumunun yaklaşık 9’u fintek şirketleriyle işbirliklerini değerlendiriyor. Bu oran 2019 yılında %49 seviyesindeydi. Geçtiğimiz üç yılda bankaların ve kredi birliklerinin %65’i en az bir fintek şirketiyle işbirliği anlaşması imzaladı. %35’i ise bir fintek start-up’ına yatırım yaptı. Bankaların fintek şirketleriyle işbirliği anlaşmaları geçtiğimiz üç yılda hız kazandı.
2019 yılında fintek şirketleriyle işbirliği anlaşması imzalayan bankaların ortalaması kurum başına 1,3’tü. Bu oran 2021’de 2,5 işbirliğine yükseldi. Forbes’un haberine göre fintek şirketlerine yatırım yapan bankalarda da sayı son üç yılda yükseliş gösterdi. Bankaların ortalama fintek yatırımları 2019’daki 2,3 milyon dolar seviyesinden, 2021 yılında neredeyse 10 milyon dolara çıktı. Peki finans kurumları nedeni fintek şirketleriyle işbirliği kuruyor?
Kurumlar fintek işbirliklerinin nedeni olarak artan kredi hacmi ve kredi verimliliğini gösteriyor. Bunun ardındansa yeni ürün geliştirme geliyor. Bu yanıtlar ise 2019 yılına göre büyük bir değişime işaret ediyor. 2019 yılında Finans kurumlarının yalnızca %32’si fintek işbirliklerinin nedeni olarak yeni ürün geliştirmeyi göstermişti. Buna rağmen fintek şirketleriyle kurulan işbirlikleri finans kurumlarının beklentilerinin altında performans gösteriyor.
Finans kurumlarının yalnızca %28’i kredi hacminde %5 ve üzeri bir yükseliş görüldüğünü söyledi. %14’ü ise işbirliklerinin sonucunda sunulan yeni ürünlerde %5 gelir artışına işaret etti. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre bankalar fintek şirketleriyle işbirliklerinde, teknolojiye yönelik bazı konularla karşı karşıya kalıyor. Bankalar özellikle de sistem entegrasyonu, dijital bankacılık platformu entegrasyonu ve uygulama programlama arayüzü (API) eksiliğine dikkat çekti.
1. Yetersiz organizasyon yapısı
Fintek işbirlikleriyle ilgilenen özel bir ekibi bulunan finans kurumlarının üçte birinin, bu işbirliklerini tespit etmek, müzakere yürütmek ve uygulamak için merkezi bir ekibi var. Diğerleri ise kurum içi dağınık bir şekilde bulunuyor. Ancak rapor için yapılan ankete katılan yöneticiler, merkezi bir ekip ile bankanın diğer bölümlerindeki çalışanlardan oluşan diğer personelin bir arada olduğu hibrit bir yaklaşımın en etkili sonuçları verdiğini söyledi.
2. Yetersiz personel
Finans kurumlarının yarısından fazlasının fintek işbirliklerine yönelik bir ekibi yok. Yönetimi altındaki varlıkları 1 milyar dolar ila 10 milyar dolar arasında değişen ve fintek işbirliklerine yönelik ekibi bulunan finans kurumlarında, bu personel sayısı yaklaşık 2. Bu çalışan sayısı ise fintek işbirliklerini uygulamak ve yeni işbirlikleri oluşturmak için yeterli değil.
3. İşbirliği kültürünün olmaması
Birçok finans kurumu için fintek işbirlikleri oldukça yeni bir alan. Bilgi işlem departmanı ve diğer alanlardaki çalışanlar, kendi alanlarında uzman olabilir. Ancak bu fintek işbirliklerini yürütebilmek için yeterli donanıma sahip oldukları anlamına gelmiyor.
Wall Street devleri artan maliyetleri dengeleyebilecek mi?
JP Morgan ile Goldman Sachs'tan faiz tahmini
Uzaktan çalışma Lloyds’a ofis binasını kaybettirebilir
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.