Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bankaların faiz indirmesi zor
MERKEZ Bankası Başkanı Erdem Başçı, faiz bantının daraltılacağını, daha çok da üst bantın “kademeli” olarak aşağı çekileceğini söylemiş. Bununla birlikte kredi Faiz oranlarının da aşağı gelmesini beklediklerini kaydetmiş.
Dün bu köşede Merkez Bankası’nın girdiği bu yeni yolun, 2010’a geri dönüş anlamına geldiğini, aşamalı biçimde eski sisteme dönülmesinin planlandığını tahmin ettiğimi söylemiştim. Bu arada üst bantın aşağı çekilmesiyle birlikte, Merkez Bankası’nın bu kararın dövize talep yaratmasını engellemek için zorunlu karşılık oranlarını artıracağı beklentimi da aktarmıştım.
Merkez Bankası zorunlu karşılık artırımı üzerinde, bence bilerek, durmuyor ama dövize talep yaratmasını başka türlü engellemesi de pek mümkün görünmüyor.
İşte faizde üst bantı indirmekle amaçlanan bankaların kredi faiz oranlarını aşağı çekilmesinin önünde zorunlu karşılık artırımı ciddi bir engel oluşturuyor.
TL mevduatın karşılığı olarak TL de tutsalar, döviz veya altın da tutsalar fazla değişmiyor; zorunlu karşılıklara faiz yürütülmediği için, bankalar için ciddi ek maliyet oluşturuyor.
Dolayısıyla bunun bankaların uyguladığı faizlere yansıması da kaçınılmaz oluyor.
Bununla birlikte Hükümetin TBMM açıldığında gündeme getirmesi beklenen bankaların işlem komisyonları ve ücretlerinin yasaklanması uygulaması da bizatihi, faizlerin inmesinin önünde engel oluşturmaya aday gözüküyor.
Her ticari işletmede olduğu gibi, bankalarda da belirli bir plan kapsamında kar projeksiyonu yapılır ve buna göre süreç içinde önlemler alınır. Yani belirli dönemler için koyulan kar rakamı tutturulmaya çalışılır. Bankalar bu kar realizasyonunu diğer ticari işletmelere kıyasla daha rahat yapma imkanına sahipler. Bu da bankaların işlem komisyonlarını yasakladığınız takdirde bankaların bu geliri başka yerden sağlamaya çalışacakları anlamına gelir.
Başka bir deyişle bankalar işlem komisyonları ve ücretleri engellenirse bunu mutlaka başka yerden çıkaracaklar, dolayısıyla plasmanlarındaki kar marjını artırmaya çalışacaklar, yani kredi faiz oranlarının üzerine bu rakamı bindirecekler demektir.
Bu yasayı hazırlayan politikacılar, zamanında ticaret yapan kişiler oldukları, yani bu işi bildikleri halde, bence sadece “bankalar üzerinden ucuz popülizm yapmak” için bu kararı gündeme getiriyorlar. Buradan kaybedecek gelirin yine tüketiciden çıkarılacağını bile bile, böyle bir kararı getiriyorlar.
Demek istediğim o ki; Merkez Bankası’nın şu anda göstermelik hale gelen faiz bantının üst sınırını aşağı çekerek kredi faiz oranlarını düşürmesi zor. Hem söylemediği zorunlu karşılık önlemi ile hem de Hükümetin almayı planladığı komisyon ve ücret gelirlerini sıfırlama kararı nedeniyle bankaların kredi faiz oranlarını düşürmeleri zorlaşıyor.
SWAP’LARA SINIRLAMA
Merkez Bankası’nın uzun süredir para politikasını, en güçlü silah haline getirdiği, zorunlu karşılık uygulaması üzerine kurduğu gözleniyor. Önümüzdeki dönemde de bu tavrını devam ettireceğe benziyor.
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, mevduata alternatif kaynaklar için caydırıcı önlemler getireceğini söylemiş. Bankacılar bunun swap işlemlerine sınır getirilmesi olarak yorumluyorlar. Yaklaşık 2 yıldır bankaların swap işlemlerine karşılık getirmek için uğraşıldığını ama bunun becerilemediğini kaydeden bankacılar, yeniden bu yolun denenebileceğini söylüyorlar. Ya da bankalara belirli bir sınır konup, swap işlemlerini sınırlandırmaları istenebilir.
Çünkü bazı bankalar döviz varlıklarını dışarıya verip, TL kaynak alarak swap işlemi yapıyor, zorunlu karşılığı olmayan mevduat benzeri kaynak yaratmış oluyorlar. Yani Merkez Bankası bu yolu sınırlayarak ya da karşılık getirerek de toplam zorunlu karşılık miktarını artırmaya çalışacak gibi gözüküyor. Bu silahı nereye kadar kullanabileceğini ise göreceğiz...
Erdal Sağlam/Hürriyet
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.