Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
2008 finansal krizinin ardından düzenleyiciler, yaşanan yıkımın tekrarını engellemek için yeni yöntemlerin arayışına girdi. Bankaların zor dönemlerde ayakta kalmasına yardımcı olacak sermaye tamponlarının, kriz dönemlerinde sorunu çözeceği düşünüldü. Bundan on yıl sonra, sermaye tamponları korona virüs pandemisinin stres testinden geçemedi. Sermaye tamponları yatırımcılar için bir güvence oluştursa da, kriz döneminde ekonomiye ekstra fayda sağlamadı.
Financial Times’ın haberine göre bunun sonucunda düzenleyiciler piyasalar için önemli ve siyasi olarak hassas olan bir alandaki bu sorunu çözmek için yeni yöntemler aramaya başladı. 2008 finansal krizinin ardından uygulanan sermaye tamponlarının, o dönem için neden çekici göründüğü açık. Buna göre bankalar iyi dönemlerinde bir sermaye tamponu oluşturacak, kötü dönemlerde ise düzenleyiciler tampon limitini düşürerek bankalara yardımcı olacaktı.
Bu şekilde de bankalar ihtiyaç duyulan dönemlerde kayıplarını telafi edecek ve kredilere destek verecekti. Bir başka tampon türü olan sermaye koruma tamponu, farklı bir güvenlik mekanizması oluşturuyor. Bu tampon sektör genelinde uygulanıyor ve bankalar tarafından ihtiyaç duyulduğunda kullanılabiliyor. Bu tamponu kullanmak bankaların temettü ödemelerini kısıtlıyor. Geçtiğimiz yıl 2008 krizinin ardından sermaye tamponları için ilk sınav korona virüs pandemisiyle birlikte ortaya çıktı.
Pandemi dünyanın ekonomilerinin ve bankalarının gördüğü en dramatik döngüyü getirdi. Avrupa Merkez Bankası (ECB), ABD Merkez Bankası (FED) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) bankaların sermaye tamponlarını kullanılmasına izin verdi. Ancak sonuç değişmedi. Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) tarafından yapılan araştırmaya göre, toplamda 2,5 trilyon dolara ulaşan sermaye tamponları dünya çapında kullanılmadı.
finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre bazı uzmanlar hükümetlerin teşvikleri nedeniyle ortaya çıkan likiditenin kredi talebini düşürmesinin bankalar tamponlarını kullanmaması üzerinde etkili olduğunu düşünüyor. Yine de FED Denetim Başkanı Randy Quarles ve BoE İhiyati Düzenleme Başkanı Vicky Saporta sermaye tamponlarının performansından memnun olunmadığını açıkladı.
Geçtiğimiz hafta Avrupa’da finansal piyasalar lobi grubu Avrupa Finansal Piyasalar Birliği (AFME), AB’nin yeni sermaye kuralları için müzakerelerin başlamasından önce yayınladığı bir yazıyla görüşlerini bildirdi. AFME bankaların bireysel sermaye tamponlarının yükseltilmesini, sektör çapındaki sermaye tamponunun ise düşürülmesini önerdi. Kurum bankaların sektör çapındaki tamponu, piyasaların ve yatırımcıların endişelenebileceği korkusuyla kullanmadığını belirtti.
AFME’ye göre bankaların kendi sermaye tamponlarını kullanması çok daha kolay. Çünkü bu tampon aynı zamanda bankaların temettü ödeme kapasitesini de yükseltiyor. Bu alanda ortaya çıkan bir başka karmaşa da, bankaların bireysel tamponlarını ulusal otoritelerin belirliyor olması. Ülkelerin belirlediği tampon miktarı arasındaki uçurum bu nedenle büyüyebilir. Bu tür bir uçurum da yatırımcılar tarafından olumsuz karşılanabilir.
‘Reel sektör döviz kurlarından tedirgin oldu’
Deutsche Bank muhbirine 200 milyon dolar ödül
Piyasaları beklediği Enflasyon Raporu 28 Ekim’de
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.