<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBanka çalışanlarını dijital korku sardı----

Banka çalışanlarını dijital korku sardı

Banka çalışanlarını dijital korku sardı
22 Kasım 2014 - 06:27 www.finansingundemi.com

Dijital alanlara yönelen sektörde 200 bin kişi çalışıyor. Teknolojik kanallarla verilen hizmet artışına oranla gelecekte 30 bin kişi işini kaybedecek

‘İnsansız bankacılık’ olarak tanımlanan dijital bankacılık, sektör çalışanlarını işsizlik ile tehdit ediyor. Sektörde banka yöneticileri arasında konuşulan verilere göre toplam 200 bin çalışan sayısı bulunan bankalarda önümüzdeki dönemlerde dijital bankacılık nedeniyle yaklaşık 30 bin kişinin işini kaybetmesi bekleniyor.

Kadife Şahin'in Milliyet'teki haberine göre banka yöneticilerini sevindiren, şubesiz bankacılıktan daha düşük ücret ile hizmet alan müşterileri mutlu eden, Banka çalışanlarını ise korkutan dijital bankacılık hizmetlerinin içinde hesap açma, kredi alma, borç ödemeye, havale, eft göndermeye kadar sayısız bankacılık işlemi gerçekleştiriliyor.
Bankalar şube maliyetlerini düşürmek, müşteriler ise bankalardan aldıkları bu hizmetler karşılığında daha az ücret ve komisyon ödemek için dijital bankacılığı tercih ediyorlar.
Bankaların maliyetlerini düşüren dijital bankacılık, personel giderlerini, şube maliyetlerini düşürüyor, bürokrasiyi azaltıyor. Kayıtlı sistem altında olan bankacılık sektöründe bankalar personel maliyetlerini düşürmek için teknolojinin sunduğu tüm olanaklardan yararlanmak istiyorlar.

YÜZDE 83'Ü YÜKSEK ÖĞRENİM MEZUNU

Müşteriler ise bankalara daha az para öderken, dijital ortamda işlemlerini kendileri zamandan bağımsız olarak gerçekleştirilebiliyorlar.
Bankacılık sektörü temsilcilerinin verdiği bilgiye göre son dönemlerde bankalar arasında öne çıkan servislerden olan şubesiz bankacılık, bu gelişme hızıyla devam ederse sektörde 30 bin kişi işini kaybedecek.
Bankacılık sektöründe banka 50 faaliyet gösteriyor. 34 mevduat bankası, 13 kalkınma ve yatırım bankası, 4 katılım bankası bulunuyor. Mevduat bankalarının 3’ü kamu sermayeli, 11’i özel sermayeli ve 18’i ise yabancı sermayeli. 200 bin çalışanı bulunan sektördeki toplam şube sayısı 11.189.
Bankacılık sektöründeki çalışanların yüzde 83’ü yüksek öğrenim mezunu.
Sektörde çalışanların yüzde 1’i ilköğretim, yüzde 17’si orta öğretim, yüzde 76’sı yükseköğretim mezunu, yüzde 6’sı ise yüksek lisans ve doktora yapmış.

Kadın çalışan sayısı fazla

Bankacılık sektöründe kadın çalışan oranı yüzde 51. Kadın çalışan oranı kamu sermayeli mevduat bankalarında yüzde 44, özel sermayeli mevduat bankalarında yüzde 54, yabancı sermayeli mevduat bankalarında yüzde 54, fon bankasında yüzde 36, kalkınma ve yatırım bankalarında yüzde 34.

Daha ucuza hizmet

Bankacılık sektöründe en fazla tercih edilen vade olan 36 ay ile internet üzerinden ihtiyaç kredisi alan bir banka müşterisi yüzde 1.19 faiz’den vade bitiminde 10 liralık kredi için dosya masrafı ve Hayat Sigortası ücreti ödemeden aylık 357. 20 kuruştan toplam 12 bin 859 lira 46 kuruş ödüyor. Oysa banka müşterisi aynı vade ve tutardaki krediyi yüzde 1.25 faizle şubeden aldığında 100 lira hayat sigortası, kredinin binde 5’i oranında yasal komisyon ödeyerek 10 bin liralık kredi için toplamda 13.165 lira ödeyecek.
Banka müşterisi 100 bin liralık mevduatını 32 günden dijital bankacılık kanalıyla faize bağlarsa, yüzde 10.20 faiz oranıyla 32 gün sonunda net 760.11 TL faiz elde edecek. Aynı tutardaki parasını aynı vadede şubeden hesabına yatırırsa üç bankanın verdiği en yüksek Faiz ortalaması olan yüzde 9.35 faiz oranından 32 gün sonunda net olarak 696.50 TL kazanacak.

Şube yerine dijital kanal

Türkiye nüfusunun yüzde 50’si 30 yaşın altında. Bankalar dijital bankacılık yapılabilmesi için gerekli ortamın hazır olduğunu düşünerek strateji belirliyorlar. Geleceği dijital bankacılıkta görüyorlar. Ödeme sistemlerinde bankacılık kesimi dışındaki sektörlerin de etkin olması sektörü dijital kanallara girmeye zorluyor. Sektördeki büyük bankaların tamanının mobil bankacılık işlemleri son yıllarda büyük artış gösterdi.
Bankaların mobil bankacılık kullanıcı sayısı milyonları geçti. İşlemlerin yüzde 90’ından fazlası şubelerin dışına çıktı. Banka yöneticileri, “Artık müşterilerimizin üçte birini görmüyoruz” diyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)