Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
ABD, kara listeye aldıkları İranlı Bank Mellat’la çalışan Türk bankalarına yaptığı uyarının dozunu artırdı. Terör ve finansal suçlarla ilgili Hazine Müsteşar Vekili David Cohen, “Bank Mellat ile iş yapan Türk bankaları, İran’ın uluslararası finansal sistemin bütünüyle finans bağlantısını sağlayan bir yol sunuyor. Türk bankaları, ABD yaptırımlarına maruz kalabilir” dedi.
ABD Hazinesi’nin finansal istihbarat alanındaki en üst düzeyli yetkilisi, kara listeye aldıkları İran bankası Bank Mellat’ın yerel şubeleriyle çalışan Türk bankalarının, Amerikan yaptırımlarına maruz kalabilecekleri uyarısını yaptı.
Terör ve finansal suçlarla ilgili Hazine Müsteşar Vekili David Cohen, Bank Mellat’ın Türkiye’deki şubelerinin, İran’ın nükleer silah üretimiyle ilgili faaliyetleri gibi tehlikeli olabilecek alanlarda uluslararası işlemlerin yapılmasında “önemli bir kanal” olduğunu kaydetti. Cohen, “Tehlike şurada; Bank Mellat ile iş yapan Türk bankaları, İran’ın uluslararası finansal sistemin bütünüyle finans bağlantısını sağlayan bir yol sunuyor” dedi.
ABD ve Avrupa Birliği, Bank Mellat’ı kara listelerine aldılar ancak geçen yıl kabul edilen bir Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı, özellikle bu bankayla ilişkilerin kesilmesini zorunlu kılmıyor.
Birleşmiş Milletler’de İran’a karşı alınan son yaptırım kararına karşı çıkmış olan Türkiye, yaptırım kararını daha dar anlamda yorumlayarak, Bank Mellat’ın İstanbul, Ankara ve İzmir’deki şubelerinin faaliyetine izin veriyor.
Ancak ABD Hazinesi, 10 ay önce yürürlüğe giren ve BM kararının uygulanmasını düzenlemek amacıyla kabul edilmiş olan Amerikan yasasına uymayı reddeden Türk bankalarının, Amerikan finans sistemine erişimlerini kesebilecek. Söz konusu yasa CISADA (Kapsamlı İran Yaptırımları ve Yatırımları Engelleme Yasası) olarak biliniyor. CISADA’ya göre, yabancı bankalar ya kara listedeki İran kurumlarıyla ilişkilerini kesecekler ya da Amerikan finans sistemiyle. Cohen, Nisan ayı sonunda Türk bankalarına bu tercihle karşı karşıya olduklarını bildirmişti.
Bankalara seslenen Cohen, “Sizin hükümetiniz Bank Mellat’ı kapatsa da kapatmasa da, bu bankanın Türkiye’deki şubeleriyle çalışırsanız CISADA’yı ihlal etme durumunuz doğar. Eğer biz bu durumu tespit edersek, ABD’ye erişiminizi kaybedersiniz’ dedik“ diye konuştu.
ABD Hazinesi’nin CISADA yaptırımlarına maruz kalması muhtemel olan “1-2 kurum için karar noktasına çok yakın” olduğunu belirten Cohen, bunların adını vermediği gibi, Bank Mellat ile önemli boyutta işlem yapan Türk bankalarının da adını açıklamaktan kaçındı.
İsrail kökenli bir amerikalı geliyor iranlı bankayı kapatın diyor.dünyanın en büyük teröristi israil ve amerika..bizim bankalar da boyun eğiyor..aman amerika ve israil kızmasın.
ABD kendi işine baksın sağa sola sataşmayı bıraksın! Kİmse ona İran a silah satarken birşey dedi mi? Halen hem ABD hem AB hem de İsrail'in İran ile gizli ticaretleri var. Kimi kandırıyorlar bunlar?
yavaş abd, her halta karışma, kendi pisliklerini gör
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.