BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisBank Hapoalim Türkiye'den çıkabilir ----

Bank Hapoalim Türkiye'den çıkabilir

Bank Hapoalim Türkiye'den çıkabilir
06 Eylül 2011 - 08:05 www.finansgundem.com

İsrail'in en büyük bankası Bank Hapoalim'in Türkiye'deki iştiraki Bank Pozitif'te sahip olduğu hisseleri satabileceği belirtiliyor.

İsrail’in en büyük haber sitelerinden Ynet, İsrailli Bank Hapoalim’in Türkiye’de ana hissedarı olduğu BankPozitif’i satmaya hazırlandığını yazdı. Yatırım bankası olarak faaliyet gösteren BankPozitif’in yüzde 69.8 hissesine sahip olan İsrail bankasının, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’ndan (BDDK) mevduat toplama izni alamaması nedeniyle Türkiye’den çıkma kararı aldığı belirtiliyor. BankPozitif’in yüzde 30.2’si ise Halit Cıngıllıoğlu ve ailesine ait.
2006 yılı sonunda BankPozitif’i 100 milyon dolara satın alan Bank Hapoalim, geçen süre içinde bankadan hisselerini 76 milyon dolar daha artırdı. Hapoalim’in BankPozitif’i alması İsrailli özel bir şirketin Türkiye’de bugüne kadar yaptığı en büyük yatırım oldu.
‘Kamulaştırma olur mu’...
Ynet’in haberinde, Bank Hapoalim’in Türkiye’deki yatırımı nedeniyle 2008 yılından bu yana 75 milyon dolar zarar ettiği yazıldı. Haberde, Bank Hapoalim Başkanı Yair Seroussi’nin 2009 yılında göreve başlamasıyla BDDK’yı mevduat toplama konusunda iknaya çabaladığı, ancak bu girişimlerden bir sonuç alınamadığı belirtiliyor. Hapoalim 2010 yılında mevduat toplama izni bulunan Adabank için Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından açılan ihaleye katılmış ancak muhammen bedelin yaklaşık yarısı olan 42 milyon dolarlık teklifi kabul edilmemişti. Ynet, iki ülke arasındaki gerginliğin BDDK iznini daha da zora soktuğunu belirterek, “Geri plandaki ‘aşırı uç’ bir senaryoya göre, Bank Hapoalim’in BankPozitif’teki hisselerinin Türkiye tarafından kamulaştırabileceği” ihtimalini düşündüğünü de yazdı.
Adabank’ı alarak büyümeyi hedefliyordu
2002’de C Faktoring tarafından Toprak Yatırım Bankası A.Ş’nin hisseleri TMSF tarafından yapılan ihalede satın alınmış ve bankanın ünvanı C Kredi ve Kalkınma Bankası A.Ş. (C Bank) olarak değiştirildi. İsrail merkezli Bank Hapoalim, ise adı daha sonra BankPozitif olan Pozitif Kredi ve Kalkınma Bankası’nı 21 Kasım 2006’da satın aldı.
Satın alma işlemini Bank Hapoalim’e ait Tarshish-Hapoalim Holdings and Investments Ltd’nin BankPozitif’in artırılan sermaye paylarına katılmasıyla gerçekleştirmişti. Bu işlem ile Demirbank’ın eski sahibi olan Halit Cıngıllıoğlu’nun kızına ait olan olan C Bank’ın yüzde 57.55’si İsrailli bankaya geçmişti.
BankPozitif, 2007’de Türkiye’deki şubeleşme ve büyüme stratejisini sürdüreceğini açıklamıştı.
Bu stratejiyi mevduat bankacılığına adım atarak uygulamaya geçmek isteyen banka TMSF bünyesinde olan Uzanların eski bankası Adabank’a talip olmuş, ancak bankayı Fon’un istediği rakamı vermeyi göze almadığı için satın alamamıştı. Milliyet

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)