BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBank Asya ödemeleri ne zaman yapılacak?----

Bank Asya ödemeleri ne zaman yapılacak?

Bank Asya ödemeleri ne zaman yapılacak?
15 Kasım 2016 - 11:13 www.finansgundem.com

Bank Asya Genel Müdürü Abdullah Güzeldülger, Bank Asya ödemelerinin yıl sonundan önce yapılabileceğini açıkladı

Bank Asya Genel Müdürü Abdullah Güzeldülger, Banka Asya mudilerinin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun (TMSF) garanti ettiği 100 bin lira sınırına kadar olan mevduatlarının ödenmesinin söz konusu olduğunu belirterek, "Garanti kapsamındaki ödemelerin takvimini TMSF açıklayacak. Yıl sonundan önce yapılacağını tahmin ediyorum." dedi.

Güzeldülger, Banka Asya'nın aktifindeki gayrimenkul ve diğer varlıklarla ilgili değerleme çalışmalarını yaptırdıklarını, gelecek ay ya da ondan sonraki ay gayrimenkul ve varlıkların satışını deneyeceklerini bildirdi.

Abdullah Güzeldülger, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından Bank Asya'nın bankacılık lisansını iptal ettiğini hatırlatarak, lisans iptalinden sonra Bank Asya'nın satışının önünde ciddi bir blokaj olduğunu, satışının zorlaştığını, hemen hemen imkansız hale geldiğini anlattı.

Banka Asya'nın şubelerini kapatma, iştiraklerini elden çıkarma, alacakları tahsil edip borçları ödeme şeklinde banka bilançosunu, şubesini ve personelini küçültme yoluna gittiklerini belirten Güzeldülger, bu sürecin bir parçası olarak bankanın iştiraklerinden Asya Emeklilik, Asya Yatırım ve Işık Sigorta'yı satışa çıkardıklarını, böylece bankanın küçültülmesi, buradan sağlanacak kaynaklarla bankanın mudilere, kreditörlere olan borçlarının ödenmesinin hedeflendiğini kaydetti.

Güzeldülger, borsada işlem yapan ve sukuk çıkaran Asya Yatırım için dün yapılması öngörülen ihaleye teklif gelmediğini hatırlatarak, Işık Sigorta ve Asya Emeklilik için düzenlenen ve teklif aldıkları ihalelerin sonuçlarının da Fon Kurulu onayına sunulduğunu bildirdi. İhaleyi kazanan kurumların ödemeleri peşin yapacağını belirten Güzeldülger, "Bizim yaptığımız iştirak satışları peşin ödeme esası üzerine kurulu." dedi.

"Garanti kapsamındaki ödemeler ile ilgili çalışmaları TMSF tarafı ve banka yaptı"

Abdullah Güzeldülger, Bank Asya'nın kısa, orta ve uzun vadeli hedeflerini değerlendirirken, tasfiyesi için çalıştıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Şu anda mudilerin TMSF'nin garanti ettiği 100 bin lira sınırına kadar olan mevduatlarının ödenmesi söz konusu. Onunla ilgili çalışmaları TMSF tarafı ve Banka yaptı. TMSF'nin açıklayacağı bir takvimle bankada mevduatı olup da banka kapandığı için çekemeyen mudilerden 100 bin liraya kadar garanti kapsamında olan tasarruf mevduatlarını gerçek kişiler çekecekler.

Garanti kapsamındaki ödemelerin takvimini TMSF açıklayacak. Yıl sonundan önce yapılacağını tahmin ediyorum. Bu ödemeyi TMSF yapacak. Biz de yaptığımız tahsilatlarla TMSF'nin yaptığı bu ödemeyi TMSF'ye ödeyerek bu işlemi kapatacağız. Daha sonra bankanın alacaklarından ve varlık satışından elde edeceğimiz paralarla diğer mudilerin tasarruf mevduatıyla güvence kapsamında olmayan mudilerin mevduatları, bankanın kullandığı krediler ve dışarıya olan kredi borçları gibi yükümlülüklerini kanunun emrettiği sıra çerçevesinde yaparak bankanın tasfiyesine doğru yol alacağız."

"(Banka Asya'nın tasfiyesi) Zorlu bir süreç bizi bekliyor"

Bank Asya Genel Müdürü Güzeldülger, Türkiye'de tasfiye hukukunun uzun soluklu yapıya sahip olduğunu vurgulayarak, 2012'de genel müdür olarak atandığı tasfiye halindeki Türk Ticaret Bankası'nda bu sürecin 2002'de başladığını hatırlattı.

Güzeldülger, "10 yılda daha bitmemişti. Ancak biz burada olabildiğince hızlı ve çözüm üreterek bu tasfiye sürecini mümkün olan en kısa zamanda tamamlayacağız. Bu, en kısa zamanda 2-3 yıldan aşağı mümkün değil. Ne kadar kısa vadeden baksanız da, ne kadar çözümcü olsanız da bankanın devam eden davaları ve saire baktığınız zaman yine bir zorlu bir süreç bizi bekliyor." ifadelerini kullandı.

Bankanın gayrimenkulleri ve varlıkları da satış yolunda

Abdullah Güzeldülger, Banka Asya'nın aktifindeki gayrimenkul ve diğer varlıklarla ilgili değerleme çalışmalarını yaptırdıklarını belirterek, "Onları toplu olarak muhtemelen bir müzayede yöntemiyle satışını planlıyoruz. Takvim için değerleme çalışmaları bitti, TMSF ile görüşüyoruz. Ya önümüzdeki ay ya da ondan sonraki ay gayrimenkul ve varlıkların satışını deneyeceğiz." diye konuştu.

Bank Asya'nın 4,5 milyon müşteri kaydına sahip olduğunu ifade eden Güzeldülger, Bank Asya'nın müşteri, şube ve ATM sayısıyla diğer katılım bankalarına göre oldukça iyi bir büyüklüğe sahip olduğunu ancak FETÖ ile olan ilişkisi nedeniyle piyasa şartlarının dışına çıkması ve kendisi için çalışma imkanının kalmamasından dolayı bilançosunun giderek küçüldüğünü, bugün itibarıyla bankanın artık sistemden çıkma noktasında bulunduğunu kaydetti.

Güzeldülger, mudiler için şu anda endişe edecek bir durum olmadığını belirterek, "Bankanın tahsilatlarıyla, bizim öngörümüz, mudilerin bu mevduat garantisi kapsamı dışındaki mevduatlarını da ödemek için gayret sarf edeceğiz. Oraya da bankanın imkanları yetecek gibi görünüyor." dedi.

Güzeldülger, Bank Asya'nın 4 bin olan çalışan sayısının şu anda 800 civarında bulunduğunu, yıl sonunda bu rakamın 400'e ineceğini bildirdi.

Bank Asya süreci

Bank Asya, 24 Ekim 1996'da Altunizade'deki Merkez Şubesi'yle sektöre giriş yaptı.

BDDK, kurulun 3 Şubat 2015 tarihli ve 6187 sayılı kararı ile 5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamında Asya Katılım Bankası AŞ'deki imtiyazlı pay sahipleri açısından kurumun etkin denetimini engellemeyecek şeffaf ve açık bir ortaklık yapısının banka tarafından sunulamadığı gerekçesiyle mezkur ortakların paylarına ilişkin temettü dışındaki ortaklık haklarının TMSF tarafından kullanılmasına karar verdiğini duyurmuştu.

BDDK, 29 Mayıs 2015'te aldığı 6318 sayılı karar ile de Bank Asya'nın "temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetimini" TMSF'ye devretmişti.

Fon Kurulu tarafından satışa çıkarılan, ihale süresinin de uzatılmasına karşın herhangi bir teklif gelmeyen Bank Asya'nın, BDDK’nın 22 Temmuz 2016 kararı gereğince 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 107’nci maddesinin son fıkrası çerçevesinde faaliyet izninin kaldırılmasına karar verilmişti.

GARANTİ KAPSAMINDAKİ ÖDEMELER NELERİ KAPSIYOR?

Banka Mevduat devlet güvencesi, özellikle bankaların batması yani TMSF’nin el koyması durumunda, mevduat hesaplarının akıbetinin ne olacağı ile ilgili bir konudur.

Türkiye’de mevduata devlet güvencesi tutarı 2015 yılı itibarıyla 100.000 TL olarak belirlenmiştir.

YORUMLAR (17)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Vatandas04 Aralık 2016 13:59

    Kardeşim, boyle bir sey olamaz yaa. Devlet tmsf atamis. O donemdeki paramizi bile alamiyoruz. Devlete olan guvenimiz kocaman bir SIFIR.

  • ali02 Aralık 2016 10:49

    Ben devletime guveniyordum önceden ama şimdi zerre inancım güvenim kalmadi yazık. ..

  • Murat yazici26 Kasım 2016 20:11

    Araba alcaktim otv yede zam geldi 30 bin param Verdi alsin tmsf yoneticileri benim parami ceplerine koysunlar

  • Murat yazici25 Kasım 2016 15:10

    Sela hat tin demirtas hapiste rahatsiz oluyormus hemen rahata erdiriliyor biz fakir fukarayiz bizi rahata erdirmek zor geliyor baskalarina biz sesimizi cikarmadikta bole mal mal aglaniriz verinde verin diye herkez 4 ay oldu isini saglam yapan simdiye kadar yapardi ama herkez biryere kilitlenmis...

  • nrtbkgz25 Kasım 2016 00:52

    kasalardan ne haber. ben bula bula o ugursuz bankayi bulmuşum.herseyim gitti. ev alacaktim. paralar hapis kaldi ev alimi kolaylaştı:(

  • selim ay24 Kasım 2016 03:10

    Tmsf bir ay icerisinde dagitilacak diyor.??!. Tmsf tel..0 212 340 20 00 telden bilgi alin sayin arkadaslar.....

  • Selman rüzgar 24 Kasım 2016 00:30

    Magdur durumdayiz 4 ay oldu paramiz icerde

  • Murat yazici23 Kasım 2016 13:59

    Arkadaşlar biz sesimizi cikarmadikca bizim paralar verilmez cinsel istismarda kadınlar ayaklandı hemen geri cektiler illaki biri cinnet gecircek kendine zarar vericek ancak öyle gundeme gelicek oy veren elime edeyim a

  • s õ23 Kasım 2016 13:27

    Magdur bizler olduk bizim sucumuz ne alin terim var orda paramizi verin 4aydir bekliyoruz

  • ORHAN ŞAFAK 17 Kasım 2016 11:23

    SİTE YÖNETİCİSİYİM 4 AYDIR PARAMIZ BLOKA EDİLMİŞ NEZAMAN PARAMIZI ALACAZ NET BİR BİLGİ VEREN YOK

  • Ahmet BAYRAK15 Kasım 2016 21:53

    6 agustosta bdkk baskani aciklama yapti. 5 ekimde tmsf baskani aciklama yapti. 15 kasimda bankasya baskani aciklama yapti.bizim paralar hala yok.insallah cumhurbaskanida aciklama yapar yeter artik verin 15 aralikta bank asya magdurlarini paralarini diye

  • Ck15 Kasım 2016 15:48

    Hem parasını yatıranlar hem yatırımcı hissedarlar hapı yuttmuş görünüyr.

  • Banking15 Kasım 2016 15:43

    TMSF nin yayınladığı bütün bilançolarda blançolara göre Banka yaklaşık 1.4 milyar özsermayeye sahip. Buna demek hisse başına 1.5 lia. Ama banka tasfiyesini yamuk yuuk yaparlarsa sonuç farklı çıkacak

  • küçük yatırımcı15 Kasım 2016 15:18

    bankanın %56'sı halka açık, fon ilk el koyduğunda tahtasını kapatmadı, sattık satıyoruz satıldı derken 30 000 küçük yatırımcıyı mağdur etti. sayın genel müdürün derdi bankayı mümkün olduğu kadar geç tasfiye edip maaşını almak. tmsf bbdk ve asya yöneticileri bizim paramız ile maaş alıyorlar hakkımı helal etmiyorum etmeyeceğim. ky nın parasını yediniz fetöcülere ödeme yapıyorsunuz.

  • Zaloglu rustem15 Kasım 2016 12:29

    bankadaki paramizi verinde satarmisinz alirmisiniz ne yaparsaniz yapin burada cok kisinin parasi var fetocularin ve hayinlerin paralarini vermeyin. 4 aydir param rehin kimin yuzunden fetocular

  • Huseyin15 Kasım 2016 11:48

    Bank Asya satilarak yoluna devam edebilirdi bu bankanın diğer katılım bankalarindan farkı var çünkü bu bankayı seven milyonlar var bu kadar insan mağdur edilmemeliydi

  • selim15 Kasım 2016 11:19

    YA bankayı açın ya da küçük yatırımcı olarak hisse değerlerimizi ödeyin...Öyle kandırmaca yapmak ayıp ya..banka satılacak de sonra da kapat...