Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bank Asya Hindistan’da temsilcilik açmaya hazırlanıyor. Genel Müdür Abdullah Çelik, “Temsilcilik açma iznini almamız 2 yıl sürdü. Ama değdi, Hindistan önemli bir pazar. Şu anda otorite katılım bankacılığına izin vermiyor. İki ülke arasında ticaret yapan şirketleri izleyeceğiz” dedi.
BANK Asya Genel Müdürü Abdullah Çelik, dünyanın en büyük ve en hızlı büyüyen ekonomiler arasında yer alan Hindistan’da temsilcilik açmak üzere yürüttükleri çalışmalarda son aşamaya geldiklerini söyledi. Hindistan’ın Bombay kentinde temsilcilik açmak üzere 2 yıldır uğraş verdiklerini kaydeden Çelik, “Hindistan’a temsilcilik açan ilk katılım bankası biz olacağız. Şu anda ofis kiralama aşamasındayız. Gerekli izinler alındı, şimdilik sadece temsilcilik olarak faaliyet yürüteceğiz” dedi. 2009’dan bu yana Afrika’da yatırımları bulunan Bank Asya’nın, bu kıtada İslam Kalkınma Bankası’nın iştiraki Tamweel ile ortak kurduğu banka da Afrika’daki ilk katılım bankası olma özelliği taşıyor.
Hedef Türk-Hintli şirketler
Hindistan’ın dünyanın en çok potansiyele sahip pazarlarından biri olduğunu kaydeden Çelik, şunları söyledi: “Hindistan’daki yasal altyapı katılım bankacılığı yapmaya şu an için uygun değil. Ancak tüm dünyada İslami bankacılık olarak da anılan katılım bankacılığı hızla büyüyor. Hindistan’da da yakında bu alanda adımlar atılacağına inanıyoruz. Hündistan çok büyük bir müslüman nüfusa sahip. Şimdilik Türkiye-Hindistan arasındaki ticari faaliyetleri takip etmek istiyoruz. Bu yolla yeni müşteriler bulmayı umuyoruz. Uzun vadede bu pazarın çok büyüyeceği öngörülüyor. Bizim de hedefimiz pazara en erken girenlerden biri olarak bundan pay almak.”
Afrika heyecan verici pazar
Afrika’da bir süredir devam eden bankacılık faaliyetleri bulunduğunu hatırlatan Çelik, şöyle konuştu: “Afrika çok heyecan verici bir pazar. Bizim şu anda Senegal, Nijer, Gine ve Moritanya’da bankacılık faaliyetlerimiz var. Biz oralara çok uzun vadeli bakıyoruz. Şu anda konsolide bilançomuzda Afrika’nın payı çok düşük. Ama bu bir tohum atma gibidir. Uzun vadede bu bölgede çok büyük potansiyel görüyoruz ve adımlarımızı şimdiden atıyoruz. Afrika’daki toplam yatırımımız 30 milyon Euro civarında. Uzun vadede potansiyel gördüğümüz ve yüksek yatırım maliyeti gerektirmeyen ülkelere girebiliriz.”
Balkanlar’da fiyat beğenmedik
Küresel krizin de oluşturduğu fırsat ikliminden yararlanmak istediklerini kaydeden Çelik, şöyle konuştu: “Geçtiğimiz dönemde Balkanlarda birkaç katılım bankasını satın almak amacıyla inceledik. Ancak ortaya çıkan fiyatları beğenmedik. Bizim düşündüğümüzden çok yüksek fiyatlar istendi. Biz de almadık. Amacımız çok büyük bir banka almak değildi. 5 ya da daha fazla şubesi olan ancak iyi bir müşteri tabanı olan bir Banka almak istiyoruz. Bizim için banka alacağımız ülkenin büyüme potansiyeli, nüfus yapısı çok önemli. Türk bankacılık sektörü şu anda geldiği nokta itibariyle yurtdışında operasyonları başarıyla yürütebilecek bir düzeyde. İçerde rekabetin giderek çetinleştiğini, kar marjlarının azaldığını görüyoruz. Dolayısıyla özellikle Arap Baharı ülkelerinde, Güney Doğu Asya ülkeleri, Hindistan ve Çin gibi hızlı büyüyen pazarlardaki fırsatlar değerlendirilmeli.”
Uygun fiyata aracı kurum arıyor
KÜÇÜK ve Orta Boy İşletme (KOBİ) kredilerinde ve konut kredilerinde büyümeyi istediklerini söyleyen Abdullah Çelik, şöyle konuştu: “Konut kredilerinde bu yılın ilk çeyreğinde sektör yüzde 6 civarında büyürken biz, yüzde 7.2 büyüdük. KOBİ kredilerinde ise, sektörde yüzde 4’lük artış sağlanırken biz yüzde 22 büyüdük. Sukuk tahvili (kira sertifikası) ile ilgili yasal düzenlemenin tamamlanması bizim için çok önemli bir gelişme. Şu anda sadece kredi işi yapabiliyoruz. Sukuk’la porföyümüzü genişleteceğiz. Fırsatları değerlendirip uygun fiyata aracı kurum arıyoruz.”
Yıl sonuna kadar 4 ton altın toplayacak
SON dönemde yatırımcıların ve bankaların gözdesi haline gelen altın bankacılığında bu yıl sonuna kadar 4 ton fiziki altın toplamayı hedeflediklerini kaydeden Abdullah Çelik, “Altın işini seviyoruz, küçük tutarlı ama kalıcı bir mevduat sağlıyor. Son 2 ayda 700 kilo altın topladık. 4 ton altının parasal değeri ise, 360 milyon lira. Gayet iyi bir para. Altına kâr payı vermeye başladık. Eylül ayından itibaren fiziki olarak altın da vermeye başlayacağız” diye konuştu.
Bankada Senegalli de çalışıyor
BANK Asya’da şu anda yurtdışına açılma stratejisi kapsamında yabancı uyruklu çalışanların bulunduğunu söyleyen Abdullah Çelik, “Örneğin şu anda Senagalli bir çalışanımız var. Farklı ülkelerden gelen arkadaşlarımız var. Bütün bunları uzun vadede yurtdışına açılma vizyonumuz gereği yapıyoruz. Yabancı çalışanlarımızı uzun vadeli yatırım olarak görüyoruz. Çünkü Afrika uzun vadede büyük potansiyel barındırıyor“ dedi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.