<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisBank Asya'da paralel hortum----

Bank Asya'da paralel hortum

Bank Asya'da paralel hortum
26 Ağustos 2014 - 07:37 www.finansingundemi.com

Bank Asya, kredileri paralel yapıya yakın işadamları ve şaibeli şirketlere peşkeş çekti

Bank Asya'nın batık kredileri mercek altına alındı. Bankayı bakkal gibi yöneten müdürlerin, paralel yapıya yakınlığıyla bilinen işadamlarına ve şaibeli şirketlere veresiye defteri açar gibi kredi kullandırdığı ortaya çıktı. Sabah'ın haberine göre, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) murakıp raporlarına göre, banka, iflasın eşiğine gelen firmalara dahi kredi vererek hortuma göz yumdu. Bankanın batık kredileri, 9 ayda ikiye katlandı. 

EN BÜYÜK BATIK RODİ'DE 

Bankanın 9 ayda 1.5 milyar TL'ye ulaşan batık kredilerinin içinde Çakmaktepe Enerji ve Dedelioğlu'ndan sonra en büyük takipteki alacak paralel yapıya yakınlığıyla bilinen Fetin Kazancı'nın şirketi Rodi'de. Paralel yapının 17 Aralık'taki hükümeti devirme operasyonu sırasında, mahkeme Rodi Mood'la ilgili iflas kararı vermişti. Piyasaya 100 milyon TL borç takan Kazancı'ya Bank Asya milyonlarca liralık kredi açmıştı. Rodi Giyim'in borcunu ödememesi nedeniyle 31 Mart 2014 tarihi itibarıyla Bank Asya'daki takipteki alacak bakiyesi 126 milyon 256 bin TL'yi buldu. Bankanın batık kredileri arasında, Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun European Tobacco adlı şirketin de içinde bulunduğu bazı kurumlara "yurtdışı ticaretle terör örgütüne kaynak sağlamak" suçlamasıyla başlattığı operasyonda adı geçen Mersinli Ar Grubu'nun firmaları Asya Akaryakıt ve HTM Turizm de bulunuyor. Bir dönem piyasada Full akaryakıt şirketiyle de bilinen, MASAK operasyonları nedeniyle mali durumu bozulan Arslan ailesi Bank Asya'dan iki şirketi için aldığı krediyi ödeyemedi. Bankanın Arslanlar'dan alacağı takipteki kredi miktarı toplam 75.4 milyon TL. Bunların dışında en yüksek batıklardan biri de 75 milyon TL ile DT Metal'in sahibi İbrahim Yalçın Çevikel'e ait. 

KALKAVAN İZİ 

Batık kredi raporunda, Fethullah Gülen'e yakınlığıyla bilinen, bir dönem Asya Finans'ın Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yapan, bankanın ortakları arasında yer alan armatör İhsan Kalkavan'ın izine de rastlandı. Aileye yakın şirketlerden İstanbul Denizcilik'in Bank Asya'da batırdığı para 6 milyon 230 bin TL. Raporda, takipteki alacak bakiyesi içinde denizcilik şirketleri önemli bir yer tutuyor. Buna göre, bankanın Northern Star Shipping şirketine verdiği 44.3 milyon TL kredi batık durumda. Cemsan Gemi Söküm'ün batık kredisi de 37.9 milyon TL. Murakıpların raporunda internet sitesi dahi olmayan şirketlere kredi verildiği de tespit edildi. Bank Asya'nın 6 aylık bilançosunda, ortaklara sağlanan gayrinakdi kredilerin tutarının yüzde 150 arttığı ortaya çıkmıştı. 

BATIKLAR İKİYE KATLANDI

 Bank Asya'nın 30 Eylül 2013'te 808.8 milyon lira olan takipteki kredileri, bu yılın haziran sonunda 1 milyar 561 milyon liraya yükseldi. Sektörde yüzde 2 civarında olan takipteki oranı, Bank Asya'da yüzde 10'nun üzerine çıktı. 30 Eylül 2013'ten, haziran sonuna kadar 5.8 milyar liralık mevduat çıkışı yaşayan bankanın, ikinci çeyrek kârı yüzde 81 azalarak 10.5 milyon liraya indi. Bankanın ikinci çeyrekte kredi karşılık oranını 15 puan düşererek yüzde 30'a çekmesi, 10.5 milyon TL kâr etmesini sağladı. Yüzde 45'lik karşılık oranının kullanılması durumunda ikinci çeyrek zararla kapatılacaktı. Son 9 aydır tek bir şube açmayan Bank Asya, ayrıca 150 kişiyi işten çıkardı. 

MOODY 'S NOTUNU İNDİRDİ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Asya Katılım Bankası'nın (Bank Asya) uzun vadeli mevduat notunu "Ba2"den "B2"ye indirdi. Kuruluş ayrıca, bankanın finansal güçlülük notunu da "D-"den "E+"ya düşürdü. Moody's'ten yapılan açıklamada, bankanın notlarındaki aşağı yönlü revizede, negatif varlık kalitesi trendi, fonlamadaki volatilite ve düşen kârlılık gerekçe gösterildi. Açıklamada, Moody's'in mevduat notundaki belirsiz yönden dolayı takibe aldığı kaydedilirken, finansal güçlülük notunun da olası bir indirim için izlemeye alındığı belirtildi. Bankanın kârlılığında, 2014 yılının ilk yarısından bu yana ciddi düşüş kaydedildiğine işaret edilen açıklamada, "Bu dönemde, bankanın net gelirinde bir yıl öncesine göre düşük bankacılık gelirlerinden dolayı yüzde 81 gerileme yaşandı. Aynı zamanda, varlık kalitesinde de bozulma oldu. Finansal temellerdeki bu keskin bozulma trendi, bankanın notunun düşmesine neden oldu" denildi. 
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mehmet aydın26 Ağustos 2014 23:30

    neden diğer bankalar incelenmiyor 12 yıldır bu parti bunlarla beraberdi bir halk olarak eşit davranılmasından yanayım

  • akbabab26 Ağustos 2014 17:08

    sayın BDK NEYAPCAKSINZ BİRAZ ÖNCE YAPINDA BİZDE BİLİM BATTIKMI BATMADILKMI KAPAMAK OLMAZ

  • hakkı26 Ağustos 2014 17:07

    kredi muhabbeti yeni değil, 17 aralık öncesi hükümet neredeymiş. işine geldiği gibi hukuk olmaz, daima, eşit adalet olmalı.

  • Banker BİLO...26 Ağustos 2014 12:23

    DINN DINN BANKER BİLO.. BANKER BİİLOOO... CINGILI YAPILSIN. PARALEL ÖRGÜTÜN SAHTE FACE VE TWİTTER HESAPLARINDAN YAYINLANSIN.. :)

  • bir blen26 Ağustos 2014 12:09

    O kadar masum insanın parasını emanet ettiği Bank Asya'da bu kadar batığa neden olan, aracı olan, görevini ihmal ederek kurumu bu hale getirmiş olanların tamamı TC Kanunlarına göre hak ettiği cezayı almalıdır. Tabi bunlar ancak bu dünya için olur, öbür dünyada hesabı nasıl verirler, onu da ancak Allah bilir.

  • erhan çalışkan26 Ağustos 2014 11:32

    tşk ederiz borsa gündeme..bilgilendiridiğiniz için

  • aliveli..26 Ağustos 2014 11:27

    ruhuna fatiha...