Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Sabah'ın 17 Aralık sonrası duyurduğu Bank Asya'da kayıtları silinen 800 bin hesabın sırrı ortaya çıktı. FETÖ'nün örgüt çarkı içinde başta işadamları olmak üzere örgüt üyelerinin bankadan kullandığı milyarlarca liralık kredi işlemini, muhasebe kayıtlarını kâğıt üstünde sildikleri belirlendi. Savcılık raporlarına göre 1.8 milyar liralık batık kredi olarak gösterilen bu paranın da örgüt elebaşısı Gülen'e aktarıldığı saptandı. İstanbul, Kayseri, Bursa, İzmir, Ankara başta olmak üzere 81 ildeki çeşitli banka şubelerinde bulunan kiralık kasalar açıldı. Altın, değerli mücevherler, çek, döviz, hisse senedi ve nakit paranın yer aldığı kasalarda 3 milyar lirayı aşkın servet çıktı.
BAYİ AĞLARINA DA NEŞTER VURULACAK
Örgütün Türkiye'deki şirketlerine el konulurken bunların 40'a yakın ülkedeki uzantıları için de düğmeye basıldı. Bu ülkelerdeki bayi ağlarının kapatılması için resmi başvuru yapıldı. Örgütün, kamu kurumlarından ihale ile aldığı bayilikler de iptal edildi. Maliye Bakanlığı, ABD Gelir İdaresi'nden FETÖ'nün eğitim başta olmak üzere diğer alanlarda yürüttüğü ticari faaliyetlere ilişkin bilgileri de istedi. Hükümet, örgütün Türk vatandaşları üzerine başta Avrupa olmak üzere diğer ülkelerde kurduğu şirketlerin kapatılması, yatırım, iş ağlarının durdurulması için de girişimlerini sürdürüyor.
FETÖ soruşturması kapsamında emniyet, istihbarat, adli makamlar, Maliye tarafından yürütülen incelemelerde örgütün finans ayağına ilişkin yeni ayrıntılar gün yüzüne çıkmaya başladı. Örgütün, 17-25 Aralık sonrasında Bank Asya'daki örgütle ilişkilerini doğrudan ortaya koyan, kritik muhasebe ve borç yapılandırma kayıtlarını yok ettikleri belirlendi.
Silinen işlemler içinde örgütün kilit yöneticilerine ilişkin hesap hareketleri de olduğu görüldü. Bu hesaplar üzerinden ağırlıklı olarak ABD, Kanada, İngiltere, Güney Afrika'ya düzenli para akışı sağlandığı belirlendi. SABAH'ın 17 Aralık sonrası gündeme taşıdığı 800 bin işlemi silmeye yönelik "büyük hesap oyunu"nu örgüt yanlısı bürokratlar "yedekleme temizliği" olduğunu iddia etmişti. Bunun üzerine giden murakıplar da örgüt üyeleri tarafından iftiralarla etkisiz hale getirilmişti. Darbe girişimi sonrası gözaltına alınan, tutuklanan isimlerin verdiği ifadeler Bank Asya'nın 2014'te 70. madde kapsamına alınmasının ardından yapılan usulsüzlükleri ortaya koydu. FETÖ üyelerinin sildiği 800 bini aşkın kaydın himmet, işadamlarından şantajla alınan paralar gibi gizlemek istedikleri hesaplar olduğu belirlendi. Bu hesaplar içinde örgüt yöneticilerinin de aralarında olduğu çok sayıda işadamının kullandığı milyarlarca kredi işlemi de olduğu kaydedildi. 1.8 milyar liralık batık kredinin kaynağının da bu hesaplar olduğu ifade edildi. Yurtdışına gönderilen para tutarı birkaç milyar dolar görünse de silinen hesaplardaki para transferlerinin bunun çok üzerinde olduğu belirtildi. Yine aynı dönem konunun üzerine gitmek isteyen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun çalışmalarını kilitlemek için milyonlarca liralık davalarla baskı yaptıkları da soruşturma raporlarına yansıdı. FETÖ destekçilerinin mal varlıklarıyla orantısız para transferi gerçekleştirdiği de ortaya çıktı.
FARKLI İSİMLERLE HESAPLAR AÇTILAR
Silinen işlemler içinde örgüt yöneticilerinin milyonlarca liralık paralarını kurtarmak için farklı isimler üzerinden çok sayıda mevduat hesabı açıldığı, usulsüz kâr dağıtımına gidildiği saptandı. Yine bu dönemde darbe girişimi sonrası el konulan şirket ortaklarına sağlanan kredilerde de artış saptandı. Bazı işadamlarının da yüklü miktardaki mevduatları farklı isimlere yatırarak sigorta garantisi oluşturduğu belirlendi. Bank Asya'ya devletin el koymasının ardından bankadan çekilen paranın yerinin doldurulması için bankaya destek için devreye giren her bir isim mercek altına alındı.
4 BİN 700 ŞİRKET HESABI BLOKE...
Darbe girişimi sonrası hesapları bloke edilen şirket sayısı 4 bin 700'e ulaştı. İncelemelerde örgütü destekleyen çok sayıda şirketin gelir-gider faturalarını izlediği belirlendi. Örgütün kasası olarak görülen bu şirketlerde izah edilemeyen para hareketleri konusunda Mali Suçları Araştırma Kurulu ayrıntılı bir çalışma yürütüyor. Yine adli makamlara sunulan raporlarda bankacılık sistemi üzerinden geçmeyen, nakit çalışılan, kurye kullanılan finansal işlemlere ilişkin de çalışma yürütülüyor.
Sabah
Alın terimle birikim yaptığım param şuan çok ihtiyacım var o kadar vatandaş mağdur olmayı hak etmiyoruz lütfen artık bir açıklama yapın..
Ben ev hanımıyım ev harçlıklarımdan artırdığim parama faiz bulaşmasın diye bank asyaya yatırdım ben nerden bileyim bunların vatan haini olduğunu kendi devletine ihanet ettiğini bunları bilipte bile bile yardım edenlere Allah bintürlü belasını versin mağdur oldum Allah aşkına paramızı verin
butun calisanlar bi araya gelip seslerini duyurmali bence .medya yoluyla da olabilir, haksiz yere lekendiler..
yazik oldu binlerce calisana, ailelerine , maddi boyut bi kenara, manevi olarak cok zor bi durum.. kimse ise almiyor karalandilar resmen... Ama Allah buyuk elbet acar hayirli bir kapi..
kurumdan çıkarılan tüm cemaatciler iş buldu masum çalışanlar işsiz kaldı yedikleri yaftada yanlarına kar kaldı yazık
bank asya da param kaldı içerrde aylar oldu ses seda yok . kuruş kuruş alın terımle bırıktırdığım paramdı . resmen gasp edildi . paramızı ne zaman vereceksınız
Bankada paramız kaldı bizim ne suçumuz var yazık degilmi bize lütfen burdan yetkililere sesleniyorum paramızı verin
Umarım bişeyler yaparlar biz karı koca işsiz kaldık ve üçüncü bebeğimiz geliyor zor biraz ama bir umut sesimizi nasıl duyurabiliiz acaba
Sayin baskamiza duyuru aciklama garibanlari magdur ettiniz bank asya iscilerin parasi verirmerisi arz ederiz banka asya sonra yikilsin neyapiyorsan yipin
Vatandaşın bankadaki paraları ne olacak bu konuda devlet vatandaşa bilgi vermesi gerek
Aynen benim eşimde işşiz kaldı, yazık oldu çalışanlara.
Bankasyadaki işsiz kalan masum çalışanlar ne olacak acaba bu kurumda çalışanların hepsi cemaatçi değil zaten ilişkisi olanlar çıkartılmıştı maalesef ki şuanda hiç kimsede işe almak istemiyor ne olacak acaba yazıktır borcu olanlar var suçsuz yere işsiz kaldık
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.