<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBank Asya ortaklarından bilanço isyanı----

Bank Asya ortaklarından bilanço isyanı

Bank Asya ortaklarından bilanço isyanı
11 Mart 2015 - 00:01 www.finansingundemi.com

Bank Asya Ortakları, "Türk bankacılık tarihinde böyle bir bilanço açıklaması olmadı, olamaz" dediler

Bank Asya Ortakları, Banka tarafından açıklanan bilançonun kanuna uygun olarak Bankanın yöneticileri tarafından genel müdürü, ilgili yönetim kurulu üyeleri ve yönetim kurulu başkanı tarafından imzalanarak açıklanmış bir bilanço olmadığını, böyle bir bilanço açıklaması olamayacağını söylediler.

Bank Asya Ortakları adına yapılan yazılı açıklamada şu bilgiler verildi:

"1. Banka tarafından açıklanan bilanço kanuna uygun olarak bankanın yöneticileri tarafından genel müdürü, ilgili yönetim kurulu üyeleri ve yönetim kurulu başkanı tarafından imzalanarak açıklanmış bir bilanço değildir. Türk bankacılık tarihinde böyle bir bilanço açıklaması olmadı olamaz. Kanunun ilgili maddesi aşağıda yer almaktadır. 

Bankacılık Kanununun ilgi maddesi:

Finansal raporların imzalanması, sunulması, ilânı ve denetimi; 
"Madde 39 - Bankalar tarafından hazırlanan finansal raporlardan Kurulca belirlenecek olanların, yönetim kurulu başkanı, denetim komitesi üyeleri, genel müdür ile finansal raporlamadan sorumlu genel müdür yardımcısı ve ilgili birim müdürü veya bu unvanlara eşdeğer kişiler tarafından ad, soyad ve unvan belirtilmek suretiyle finansal raporlamaya ilişkin düzenlemelere ve muhasebe kayıtlarına uygun olduğu belirtilerek imzalanması zorunludur. İmza yükümlülüğü, Türkiye'de şube açmak suretiyle faaliyette bulunan bankalarda müdürler kurulu üyelerince yerine getirilir.

Bankaların genel kurullarına sunacağı yıllık finansal raporların bağımsız denetim kuruluşlarınca onaylanması şarttır. Bankalar, düzenleyecekleri finansal raporlarını, Kurulun belirleyeceği usûl ve esaslar çerçevesinde ilgili mercilere sunmak ve ilân etmek zorundadırlar."

2. TMSF tarafından atanan yönetim kurulu Bankacılık Kanunu düzenlemelerine göre bilançoyu inceleyip bağımsız denetim firmasına yazılı bir beyan vermesi gerekirken, bilanço üzerinde incelemelerinin devam ettiği gerekçesiyle görüş vermemiştir. Halen incelemediği ve yazılı bir görüş vermediği bilançoyu neden açıklama gereği duydu. Daha Banka yönetiminin incelemediği bilanço neden kamuoyunun bilgisine sunulur. Banka yönetimi bilanço gibi bir şirketin en önemli bilgisinin açıklanmasında lakayt bir şekilde incelemedim derken neden açıklar.    

Bağımsız denetim firmasının ilgili görüşü:

"Bankalarda Bağımsız Denetim Gerçekleştirecek Kuruluşların Yetkilendirilmesi ve Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik'in 37. Maddesi'ne göre bağımsız denetim prosedürlerinin bir parçası olarak, Banka Yönetim Kurulu'ndan finansal tabloları ilgili düzenlemelere uygun olarak hazırlama sorumluluğunu yerine getirdiğine dair yazılı yönetim beyanı mektubu tarafımızca talep edilmiş ancak, aşağıda takip eden paragrafta belirtilen husus nedeniyle Banka'ya 3 Şubat 2015 tarihinde atanmış olan Yönetim Kurulu, Banka'nın 2014 hesap dönemine ilişkin faaliyetleri üzerindeki incelemelerini henüz tamamlayamadığı gerekçesiyle, söz konusu yazılı yönetim beyanı mektubunu rapor tarihimiz itibarıyla tarafımıza sunamayacağını yazılı olarak beyan etmiştir." 

3. Bağımsız denetim firması 2 yıldan beri banka ve iştiraklerini bir çok denetim elemanı ile denetleyip bilançolara olumlu görüş veren bağımsız denetim firması Ernst&Young her nedense bu bilanço döneminde bankanın bilançosuna görüş vermekten kaçınmıştır. 

Bağımsız denetim firmasının ilgili görüşü:

"Görüş Vermekten Kaçınmanın Dayanakları" bölümünün üçüncü maddesinde yer alan husus nedeni ile 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun ("TTK") 402'nci maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca, defter tutma düzeni ve finansal tabloların TTK ve esas sözleşmeye uygunluğu ve yeterliliği konusunda görüş verememekteyiz."

4. Bankanın bilançosuna bugüne kadar olumlu görüş veren denetim firması bilançoya görüş vermekten kaçınırken her nedense Bankanın küçülmesi ve oluşan zarar rakamı ile bankanın geleceğine dair olumsuz bir tablo çizerek Banka yöneticilerinin bile imzalamadığı bir gerçek bir bilanço bile ortada yok iken yatırımcıları etkileyecek yanıltıcı ve yanlı yorumlar ile maksadını aşmıştır." 
ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ekonomist11 Mart 2015 02:10

    imtiyazlı hisse açığa satış falan borsanın yüz karsı olguları. hemen borsadan yok edilmeli bu olgular. şirketler çoğunluk hisselerle yönetilmeli. Asyabank ta mali olarak güçlendirilmeli bedelli sermaye artışı veya tahsisli sermaye artışı olmalı. am öncesinde imtazlı hsseler normal hisseye dönüştürülmeli. Yok öyle yağma şirketin %1 ine sahip ol ama %99 uu stediğin gibi güt.

  • Oral11 Mart 2015 00:20

    İmtiyazlı hisselere son verilmeli borsalarda. açığa satışlara son verilmeli borsalarda. aynı patrona ait aynı nitelikte çok sayıda şirketin borsada oluşu kötü niyetli. birleştirilmeli. BU devlet gercekten borsanın borsa gibi işlemesini istiyor mu?

  • Emrecan11 Mart 2015 00:15

    Devlet el koydu ve butun yapılan işlemleri e şefaf sekilde ortaya koysunlar. ve bu halktan toplanan paralar kimlerle peşkeş cekilip zamanı çok gecmesine rağmen alınnamamış. ve bugune kadr bilançolarda ne kadar makyajlama var göz önüne sersinler... Sonra uç beş imtiyazlı hisse ile buyuk çoğunluğu halka ait bankayı elde tutan eski yöneticiler ve imtiyazlı ortaklar bu böyle değil veya gecmişteki butun batıkları buyuk paraları geri alacağız diyebilsinler! bunu diye biliyorlarsa ve bunu yapabiliyorlarsa ozaman konuşsunlar. şuan yaptıkları boş yaygara

  • oku11 Mart 2015 00:11

    walla yazıyı okudum. açıklama haklı gibi geldi. özellikle şurasına katılıyorum: "TMSF tarafından atanan yönetim kurulu Halen incelemediği ve yazılı bir görüş vermediği bilançoyu neden açıklama gereği duydu."