Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Denizlerde balıkçılar tarafından, "kısır dönem" olarak adlandırılan döneme girilmesi ve soğuk hava nedeniyle denizlerdeki balık azalınca fiyatlarda yüzde 300'lere varan artış yaşandı.
İstanbul Balık Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Yaşar Gün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, av sezonunun başlamasıyla birlikte elverişli hava ve deniz şartlarının, İstanbullu balıkçı ve tüketicilerin yüzünü güldürdüğünü ve normalde en verimli sezonlardan birinin yaşandığını söyledi.
Bu durumun da balıkçılardan vatandaşa herkesin yüzünü güldürdüğünü, fiyatların da makul seviyelerde olduğunu dile getiren Gün, ancak son günlerde durumun tersine dönmeye başladığını ifade etti.
Gün, balıkçıların şu anda kötü bir dönem geçirdiğini anlatarak, "Gayet güzel bir sezon geçiriyorduk ama sonuçta şartlar değişebiliyor. İlk önce balığın, denizlerin kısır olduğu bir döneme girdik. Bundan dolayı balık denizden çekildi. Denizlerdeki bolluk kendini kıtlığa bıraktı. Bu da ister istemez balık fiyatlarına yansıdı. Özellikle hamsinin çekilmesi diğerlerini de etkiledi. Çünkü küçük balık büyük balığı çeker. Hamsi çekilince, gelmeyince, diğerleri de onu takip etti." dedi.
Şimdi de soğuk bir döneme girildiğini anlatan Gün, "Kısır dönemden sonra gelen soğuklar durumu daha da bozdu. Hava şartları zaten balığı en çok etkileyen nedenlerin başında geliyor. Denizlerde bir süredir şiddetli lodos meydana geliyor. Havalar da soğudu. Şimdi de kar geliyor. Kaçan balık daha da çekilmeye başladı. Şu an denizlerde neredeyse balık yok. Özellikle sezon başındaki bolluğa kıyasla neredeyse hiç balık bulunmuyor." diye konuştu.
"Fiyatlar yaklaşık yüzde 300 arttı"
İstanbul Balık Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Yaşar Gün, bu durumun fiyatlara da yansıdığını aktararak, şöyle devam etti:
"Aslında şu anda hamsinin tam mevsimi ama neredeyse hiç yok. Mevsimi olmasına rağmen lüfer de hiç yok. Sezon başında palamut, çinekop, sarıkanat çoktu. Lüfer hiç olmadı. Doğal olarak fiyatlar da arttı. Tüm bu olumsuz şartlar, özellikle de soğuk havadan dolayı balık fiyatlarında yüzde 300'lere varan fiyat artışı yaşandı. İlk başlarda hamsi 5 liradan satılıyordu. Şimdi 15 liraya kadar çıktı. Çinekop bir ara 7, hatta bazı yerlerde 5 liraya kadar düşmüştü ancak şimdi o da 25 lira civarında. Sarıkanat ise 10 liralara düşmüştü. O da şimdi 30 liraya kadar çıktı. Bir süre önce çifti 5 liraya kadar düşen palamut da şu anda 35 lira civarında satılıyor."
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.