Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Orta Vadeli Programda bakanlıkların ödenek tavanları yayınlandı. Bütçesi en çok artırılan Bakanlık yüzde 44,3 ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bütçe tavanı 720 milyar liraya yükseltilirken, bunun dışındaki en büyük bütçe 189 milyar 10 milyon lira ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın. Resmi Gazete’de yayımlanan Orta Vadeli Programda bakanlıkların ödenek tavanları da yer aldı. Dünya'da Hüseyin Gökçe imzasıyla yer alan habere göre enflasyonun bu yıl yüzde 16,2, önümüzdeki yıl ise yüzde 9,8 olarak tahmin edildiği OVP’de, genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinin ödenek teklif tavanlarında yüzde 30,08’lik artış dikkat çekti. Ödenek teklif tavanları toplamı 1 trilyon 223 milyar liradan, 1 trilyon 591 milyar liraya yükseltildi. Genel bütçe kapsamındaki kamu idarelerinin ödenek tavanları, öngörülen enflasyonun üzerinde artırıldı. Genel bütçe kapsamındaki 40 kamu idaresi içinde yer alan bakanlıkların ödenek tavanları yüzde 15,2 ile yüzde 44.3 lira arasında değişti. Hazine ve Maliye Bakanlığı ödenek bütçesi yüzde 36.4 artarak 720 milyar 206 milyon liranın üzerine çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi yüzde 28.6 artarak 189 milyar liraya yükseldi.
Sağlık Bakanlığı bütçesi 110 milyar liranın üzerinde
Büyük kısmı pandemi gölgesinde geçen 2021 yılında ödenek teklif tavanı 77 milyar 389 milyon lira olarak belirlenen Sağlık Bakanlığı için, 2022 yılında öngörülen ödenek yüzde 43.7 oranında artırılarak 111 milyar 222 milyon liraya çıkarıldı. Oransal olarak en yüksek ödenek artışı ise yüzde 44.3 ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçesinde gerçekleşti ve bütçe 4 milyar 873 milyon liranın üzerine çıktı. Adalet Bakanlığı bütçe tavanı yüzde 40.3 artarak 32 milyar liraya yükseltildi. Yangınla mücadele yöntemi çok tartışılan Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ödenek teklif tavanı yüzde 19.4’lük artışla 38 milyar 391 milyon liraya çıkarılırken, İçişleri Bakanlığı bütçesi de yüzde 38.2’lik artışla 14 milyar 734 milyon liraya yükseltildi. 2021 yılı bütçesi hazırlanırken birlikte olan Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 155 milyar 11 milyon lira olan bütçe ödenek tavanı, önümüzdeki yıl bütçeleri ayrılacak olan bakanlıkların ödenek toplamlarının üzerinde kaldı. 2022 yılı için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ödenek tavanı 66 milyar 131 milyon lira, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tavanı ise 88 milyar 365 milyon lira olarak belirlendi. OVP’lerde yer alan ödenek tavanları, ilgili yılın bütçe kanunlarına da genellikle değiştirilmeden yer alıyor. Ancak yıl içinde gelişmelere bağlı olarak, başlangıç ödeneklerinden farklı miktarda harcama yapılabildiği gibi, ödenekler arası aktarım da gerçekleştirilebiliyor.
Cumhurbaşkanlığı bütçesinde 149 milyonluk kesinti
Cumhurbaşkanlığı bütçesi önceki yıla göre 149 milyon liralık azalışla 4 milyar 39 milyon liradan, 3 milyar 890 milyon liraya geriledi. Yıl içinde afetlerle uğraşan AFAD’ın ödenek tavanı yüzde 16.1 artarak 2 milyar 421 milyar liraya çıkarken, Suriye ve Afgan sığınmacılarla iş hacmi oldukça artan Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün ödenek tavanı ise yüzde 50.6 artarak 4 milyar 493 milyon liraya çıktı.
Türkiye en düşük kamu borcuna sahip üçüncü ülke
2022-2024 dönemi Orta Vadeli Programı açıklandı
Uzmanlara göre Orta Vadeli Program iyimser kalıyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.