Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Fiyatı sık değişen ve stratejik tarım ürünlerini takip amacıyla bakanlığın oluşturduğu Ürün Masaları tarafından ayçiçeği için hazırlanan rapora göre, dünya genelinde ayçiçeği üretim miktarı 2020'de bir önceki yıla göre yüzde 10 azaldı.
Ayçiçeği üretiminde dünyada söz sahibi olan Rusya, Ukrayna ve Moldova'da çiçeklenme döneminde yaşanan kuraklık nedeniyle üretim miktarları düştü. Bu ülkelerin, ihracatta ayçiçeği tohumu yerine ham yağ satmak istemesi ürün fiyatlarında hareketlenmelere neden oldu. Dünya ayçiçeği üretiminde 2'nci sırada olan Rusya, 9 Ocak-30 Haziran 2021 dönemi için ayçiçeği ihracatında uygulanan vergiyi ton başına yüzde 6,5'ten yüzde 30'a çıkardı.
Bu süreçte, kolza üretiminin azalması nedeniyle de ayçiçeği yağına talep yükseldi.
Türkiye'nin yağlık ayçiçeği ekiliş alanları 2015'te 5,6 milyon dekarken 2019'da yüzde 20 artarak 6,7 milyon dekara yükseldi. 2015 yılında 1,45 milyon ton olan yağlık ayçiçeği üretimi de 2019'da 1,95 milyon tona ulaştı. 2020 yılında ise yağlık ayçiçeği üretimi 1,9 milyon ton olarak gerçekleşti.
Ülkenin 2020 yılı ayçiçeği tohumu ithalatı, 2019'a göre yüzde 0,8 artarak 1,145 milyon ton olarak kayıtlara geçti. Ayçiçeği tohumu ithalatında, 2019 yılında Moldova, Romanya ve Rusya, 2020'de Rusya, Bulgaristan ve Çin öne çıktı.
Ayçiçeği fark ödemesi desteği yüzde 25 artırıldı
Bakanlıkça yağlık ayçiçeği fark ödemesi desteği yüzde 25 artırılarak kilogram başına 40 kuruştan 50 kuruşa çıkarıldı. Bu yıl üretici fiyatlarındaki yükseliş ve destek miktarındaki artışın ayçiçeği ekiliş alanlarına olumlu yansıması bekleniyor.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecindeki belirsizlik, iç piyasa fiyatlarındaki dalgalanmanın engellenmesi, sanayinin ham madde ihtiyacının karşılanması, dünya fiyatlarında ve döviz kurlarında yaşanan değişimin yurt içi piyasaları olumsuz etkilememesi için hasat dönemi sona erdikten sonra gümrük vergilerinde düzenleme yapıldı. Buna göre, ayçiçeği ham yağında toplu konut fonu kaldırılarak, gümrük vergisi oranı 30 Haziran 2021'e kadar yüzde 10 olarak uygulanmaya başlandı.
Rapora göre, Bakanlık tarafından yurt içi ve dışı piyasalardaki fiyat değişimleri, stok yönetimi, hasat durumu yakından takip edilirken, üreticileri koruyacak ve tüketicileri kollayacak her türlü tedbir, gerek görüldüğü zaman ivedilikle alınıyor.
TMO 25 bin ton ayçiçek yağı ithal edecek
Tereyağı ve peynir üretiminde rekor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.