Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye artık kendi marka ve tasarımlarını üretebilecek seviyeye geldi. Ben bu konuda diyorum ki durmak yok, modaya, markaya, dizayna ve üretmeye devam" dedi.
Zeybekci, Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ATHİB) tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması ödül töreninde yaptığı konuşmada, 30 yıl önce yurt dışında gördüğü kumaşları hayranlıkla izleyen Türkiye’nin bugün yeryüzünde üretilen kumaşların en kalitelisini ve en iyisini üretebilir hale geldiğini belirtti.
Türkiye'nin belki dokuma sektöründe, dokuma teknolojilerinde istenen gelişmeyi sağlayamadı ama terbiye teknolojilerinde dünyada sayılı ülkelerden biri haline geldiğini ifade eden Zeybekci, şunları söyledi:
"Bütün teknoloji karmaşasına rağmen bütün kumaşları üretebilen bir Türkiye var. Artık Türkiye için yeni tasarım ve marka zamanı. Farklı olmak gerekiyor, önden gitmek gerekiyor. Evet bir zamanlar Türkiye 1990’lı yılların sonunda çok olumsuz ortamda bazı ülkeleri protesto etmek için bazı olaylar geliştiğinde, Türkiye'de bazı markalar, 'biz o ülkenin markası değiliz, yüzde 100 yerli markayız' diye açıklama yapmak zorunda kalmıştı. Artık Türkiye o Türkiye değil. Türkiye artık kendi marka ve tasarımlarını üretebilecek seviyeye geldi. Ben bu konuda diyorum ki durmak yok, modaya, markaya, dizayna ve üretmeye devam.''
TASARIM DESTEKLERİ
Zamanın tasarım zamanı olduğunu, Türkiye’de tasarım desteklerini istenilen seviyeye getirdiklerini anlatan Zeybekçi, destekler sayesinde bugün bütün firmaların tasarım departmanı açabildiğini anlattı.
Tasarım konusunda yetenekli gençlerin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Zeybekci, şöyle konuştu:
''Buradaki tasarım yarışmasına katılan geçlerimize, bu konularda hevesli olan çocuklarımızı sakın ola ki kaynak yok diyerek bazı ülkelere gitmesine engel olmayın. Evet 2 yıllığına eğitime göndermeyebiliriz ama eminim bizim de destek verebileceğimiz şekilde onları dünyada dolaştırabiliriz. Onların daha fazla gelişmesine katkı sağlayabiliriz. Dünyanın en güzel pamuklarının yetiştiği ülkede, vadilerde yaşıyoruz. Çukurova, Antalya veya Ege pamuğuyla 20-30 değil, 60-100 numara iplik yapmamız gerekir. Bu iplikleri tüketecek sanayileri kurmamız lazım. İpleri tüketecek adamlar yaratmamız lazım. Kilosunu 11 dolar değil, İtalya'ya daha pahalıya satmamız lazım. Artık o günlere doğru geçmemiz lazım.’’
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu da tasarım desteği tebliğiyle oldukça önemli değişikler yapıldığını, tasarımcı ve sanayicinin buluşmasına imkan sağlayacak yeni bir destek mekanizmasının geliştirildiğini belirtti.
2014 yılının ihracatcılar için zorlu bir yıl olduğunu ifade eden Çıkrıkçıoğlu, ancak tüm sıkıntılara rağmen yılın 11 ayında ihracatı yüzde 4,4 artırarak 145 milyar dolara ulaştırdıklarını kaydetti.
DEFİLE VE ÖDÜL TÖRENİ
Konuşmaların ardından yarışmaya katılan tasarımcıların ürünleri defileyle tanıtıldı.
Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması'nda öğrenci kategorisinde dereceye giren Çukurova Üniversitesi’nden Hacer Durmaz, Hale Yılmaz, Marmara Üniversitesi’nden Büşra Balota'ya ödülleri verildi. Öğrenci kategorisinde derece alanlar ayrıca yurt dışında eğitim imkanı kazandı.
Yarışmanın genel kategorisinde de Seher Süleymanoğlu birinci, Şenay Aslan ikinci, Hulusi Buluş üçüncü oldu.
Finale kalan tüm tasarımcılar, Uluslararası Paris Premiere Vision Tekstil Fuarı’nı ziyaret etme ödülü verildi.