Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kazakistan’ın Hazar Denizi'nin kıyısındaki Aktau kentinde düzenlenen Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Gürcistan Dışişleri ile Ulaştırma Bakanları'nın 2'nci Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.
Türkiye olarak Orta Koridor'un geliştirilmesi için daha önce de projeler yaptıklarını belirten Karaismailoğlu, “Ama Rusya-Ukrayna Savaşı'ndan sonra Orta Koridor'un rolü çok daha arttı.” dedi.
Bundan dolayı Orta Koridor üzerinde ülkeler arasındaki işbirliğinin geliştirilmesinin önemli olduğuna işaret eden Karaismailoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Orta Koridor'un güçlendirilmesi ve bu koridor üzerinde ülkeler arasındaki işbirlikleri ve bunların ülkemize getireceği avantajlar konusunda politikalar geliştiriyoruz. Hem kara yolu hem demir yolu ulaşımında özellikle Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası artık Türkiye, vazgeçilmez bir ülke konumuna geldi. Biz de bunu hem ülkemiz hem de komşu ülkelerin avantajları açısından değerlendirerek buradaki lojistik hareketleri düzenlemeye çalışıyoruz.”
Karaismailoğlu, uluslararası koridorların faaliyetlerinin sürdürülebilirliği açısından bu gibi toplantıların önemini vurgulayarak, “Bu koridorlar üzerinden ne kadar çok yük taşınırsa ürettiğimiz ürünlerin pazarlara ulaşması daha kolay olacak. Bu, komşu ülkeler için de geçerli.” ifadelerini kullandı.
Petrol boru hatları ve doğalgazın Avrupa pazarlarına ulaşması açısından Türkiye’nin önemli kavşak noktası olduğunun altını çizen Karaismailoğlu, “Biz bunu daha önce demir yolu hatlarında da yaşadık. Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hattının, Marmaray’ın açılmasıyla artık Pekin’den çıkan trenler, Londra’ya kadar kesintisiz gidebiliyor.” diye konuştu.
"13 bin kilometre demir yolu hattımızı 28 bin kilometreye çıkarmak için büyük planlama yaptık"
Karaismailoğlu, halihazırda Türkiye sınırlarından geçecek transit yüklerin taşınmasıyla ilgili çok büyük talep olduğunu söyledi.
"Biz de o talebi yerine getirmek için yurt dışında önemli demir yolu yatırımları yapıyoruz." diyen Karaismailoğlu, şunları kaydetti:
"13 bin kilometre olan demir yolu hattımızı 28 bin kilometreye çıkarmak için büyük planlama yaptık. Bunların yurt dışı bağlantıları da daha kıymetli oluyor. O yüzden bunlar, Avrupa ile Asya arasındaki üst konumda olan Türkiye’nin önemini daha da artıracaktır."
Karaismailoğlu'ndan 'Ankara-Sivas hızlı tren hattı'na ilişkin açıklama
Karaismailoğlu: Tünel uzunluğunu 50 kilometreden 663 kilometreye çıkardık
Bakan Karaismailoğlu Togg fabrikasına giden yolu paylaştı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.