BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBakan Kacır'dan istihdam müjdesi----

Bakan Kacır'dan istihdam müjdesi

Bakan Kacır'dan istihdam müjdesi
29 Aralık 2024 - 14:38 www.finansingundemi.com

Bakan Kacır, Şanlıurfa’da “GAP Eylem Planı Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı”nda konuşuyor. Kacır, Yeni GAP Eylem Planı ile 570 bin 246 kişiye istihdam sağlanacağı ifade edildi


Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yeni "GAP Eylem Planı" kapsamında 198 projeye, 2024-2028 döneminde, 496 milyar lira kaynak aktaracaklarını bildirdi.

"GAP Eylem Planı Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı", Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın katılımıyla Şanlıurfa'da gerçekleştirildi.

Kacır, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'yi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarma yolculuğuna tüm bölgeleri dahil ettiklerini bildiren Kacır, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin de kalkınma yolculuğundan hak ettiği payı aldığına dikkati çekti.

Kacır, bölgede verimli ve planlı üretimin gerçekleşmesi adına sanayinin çarklarının hızla dönmesini sağladıklarını ifade ederek, "Bölgemizde yer alan 9 ilde 20 yeni organize sanayi bölgesi kurarak, 360 binden fazla ek istihdamın önünü açtık. Yatırım teşvik sistemimizle, 1,1 trilyon lira yatırım tutarına sahip ve 710 bin vatandaşımıza istihdam sağlayacak 15 bin 400 yatırımın önünü açtık. Sadece bu yıl tamamlanan yatırımlarla Diyarbakır'da 10 bin 242, Şanlıurfa'da 9 bin 922, Mardin'de 10 bin 228, Batman'da 9 bin 929 istihdam oluşturduk." dedi.

"Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı" kapsamındaki Mardin, Diyarbakır ve Şanlıurfa'da 43 projeye 3,2 milyar lira destek sağladıklarına işaret eden Kacır, program kapsamında kurulan Ayakkabıcılar Sanayi Bölgesi ile Şanlıurfa'yı ayakkabı sektöründe üretim merkezi haline getirdiklerini bildirdi. Kacır, söz konusu ilde, 2013'te, ayakkabı sektöründe çalışan sayısı 11 iken bugün 4 bin 400'ün üzerine ulaştırdıklarına dikkati çekti.

Diyarbakır'da tarihi yapıların restorasyon çalışmalarını da desteklediklerine dikkati çeken Kacır, bölgeye yönelik diğer desteklere dair de bilgi verdi.

Kacır, "Çalışan ve Üreten Gençler Programı"nda Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Siirt ve Şırnak'a 1,1 milyar liralık destekle özel sektörün kullanımına hazır 80 fabrika binası inşa ettiklerini bildirerek, burada 3 bin 700'den fazla genç ve kadının istihdamını sağladıklarına işaret etti.

"GAP Bölgesi'nde son 11 yılda 6,6 milyar lira kaynak"

Bölgede AR-GE ve inovasyon altyapısını güçlendirerek yenilikçi fikirlerin ticarileşmesi için 6 teknopark, 19 AR-GE merkezi ve bir tasarım merkezi kurduklarına işaret eden Kacır, "Verdiğimiz destekler, etkin teşvik mekanizmalarımız ve hayata geçirdiğimiz yeni yatırımlarla kadim coğrafyamız, geleceğe umutla bakan bir üretim ve inovasyon merkezi olarak yeniden şekilleniyor." diye konuştu.

Bölgede tarımsal üretim potansiyelini artırmak üzere devreye aldıkları "Küçük Ölçekli Tarımsal Sulama Programı" ile 318 bin dekar alanı sulamaya açtıklarını ifade eden Kacır, "Önümüzdeki yıl itibarıyla da 49 bin vatandaşımıza istihdam sağlayacak, 52 bin 500 dekar alanı daha sulamaya açacağız." diye konuştu.

Bölgeyi kalkındıracak çok boyutlu müdahale araçları içeren "Entegre Kırsal Kalkınma Programı"nın ilk fazını tamamladıklarını anlatan Kacır, gelişmeleri dikkate alarak "Yeni Nesil Entegre Kırsal Kalkınma Programı"nı başlattıklarını söyledi.

"Program 570 bin kişiye istihdam sağlayacak"

Kacır, Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi'yle uyumlu olarak GAP'a yeni bir soluk getirecek ve kazanımları besleyecek yeni projeleri içine alan ve 2024-2028 dönemini kapsayan GAP Eylem Planı'nın tüm paydaşların katkılarıyla, titiz bir çalışma sonucu oluşturulduğunu söyledi.

Plan kapsamında sürdürülebilir akıllı tarım uygulamalarıyla sulama hedeflerine ulaşmayı ve kırsaldaki ekonomik katma değeri artırmayı hedeflediklerini bildiren Kacır, "GAP Bölgesi vizyonumuzun çerçevesini, kaynak kullanımında verimliliği sağlayan, entegre ve sürdürülebilir kalkınma anlayışıyla çizerek 5 öncelikli dönüşüm programı oluşturduk. Bunlardan ilki 214 milyar liralık bütçeyle gerçekleştirmeyi planladığımız sulama programı." bilgisini paylaştı.

Bakan Kacır, program doğrultusunda su kaynaklarının verimli kullanılmasını sağlayarak maliyetleri düşürecek Silvan, Kralkızı-Dicle ile Mardin sulamaları, Adıyaman Koçali ve Gömükan Barajı Sulaması, küçük ölçekli sulama işleri projelerini hayata geçireceklerini belirtti.

Katma değer oluşturacak bu dönüşümü, 2028'e kadar, 475 bin hektar alanı sulamaya açarak gerçekleştireceklerini anlatan Kacır, "570 bin kişiye istihdam sağlayacak programla, hedefimiz kuru tarımda 1605 dolarlık katma değer artışı ve GAP Bölgesi tarımsal Gayrisafi Katma Değer'in ülke içindeki payının yüzde 19'a, bitkisel üretim değerinin de yüzde 21,5'e yükselmesidir." diye konuştu.

Kacır, "Tarımda Hassas Dönüşüm Programı"yla akıllı tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması, rekabetçi tarım ürünlerinde entegre kaynak verimliliği, sulama pompalarında verimlilik ve iyi pamuk uygulamalarını 64 milyar liralık bütçeyle hayata geçirileceğinin bilgisini verdi.

Hayvancılık altyapısının geliştirilmesi, meraların ıslahı ve optimizasyonu, taşlık arazilerin ıslahı ile yenilenebilir enerji kaynaklarının tarımda kullanımının yaygınlaştırılmasını hedefleyen projelere de ağırlık vereceklerini bildiren Kacır, programla akıllı sulama sistemlerinin kullanıldığı alanın 400 bin hektara, iyi pamuk yetiştiriciliği yapılan alanın 611 bin dekara çıkarılmasını, 50 bin dekar mera alanının ıslah edilmesini, 50 bin dekar taşlık arazinin tarıma kazandırılmasını hedeflediklerini söyledi.

Bakan Kacır, 19 milyar lira bütçeli "Turizm Odaklı Ekonomik Büyüme Programı"yla da bölgenin kültürel mirasını muhafaza edecek, alt yapıyı güçlendirecek, destinasyonlarla yeşil dönüşümü önceleyeceklerine işaret ederek, şu değerlendirmede bulundu:

"Vereceğimiz eğitimlerle hizmet kalitesini artırarak turizm odaklı tanıtım ve markalaşma projeleriyle bölgedeki turizm etkinliğini yükselteceğiz. Projelerimizle gerçekleşecek yeni yatırımlarla, 2028 yılına kadar turizmde yatak kapasitesini 98 bin 696'ya, belgelendirilmiş tesislerdeki geceleme sayısını 8,1 milyona ve ortalama geceleme süresini de 2,6'ya yükselteceğiz. Ayrıca, ziyaretçi karşılama merkezleri ve tarihi ören yerlerinde yeşil dönüşüm projeleri, sürdürülebilir eko-turizm köyleri, kültürel mirasın korunması ve yaşatılmasına yönelik çalışmalar ve kültür yolları oluşturulması gibi çalışmaları da yürüteceğiz."

"Bereketli Hilal'in yıldızı daha güçlü parlayacak"

Son olarak "Emek Yoğun Sanayi Sektörlerinde Dönüşüm Programı"yla, emek yoğun sektörlerde nitelikli yatırımların hayata geçmesini sağlayacaklarını bildiren Kacır, bu programa 16 milyar liralık kaynak tahsisi öngördüklerini aktardı.

Kacır, 2028'e kadar iki büyük ölçekli özel sektör yatırımı ve Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı kapsamında 36 yeni yatırımı bölgeye kazandıracaklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Yatırıma dönüştürülmesini planladığımız 70 ürünün tespitini de gerçekleştireceğiz. GAP Eylem Planı kapsamında 198 projeye 2024-2028 arasında toplam 496 milyar lira kaynak aktaracağız. Projelerin hayata geçmesiyle öngörümüz, bölgemizde kişi başına düşen yıllık gelirde ilave 49 bin lira artış sağlamasıdır. Hep birlikte, bölgemizin bereketini artıracak projeleri kararlılıkla hayata geçirerek, bu kıymetli kadim toprakları geleceğin büyük ve güçlü üretim merkezi haline getireceğiz. Suriye'deki gelişmeler özellikle sınır bölgesindeki illerimiz için önemli ekonomik işbirliği fırsatlarına işaret ediyor. Diğer yandan, Irak ile Ortak Mutabakat Zaptı imzaladığımız Kalkınma Yolu Projesi de GAP Bölgesi'nden başlamak üzere Kapıkule Sınır Kapısı'na kadar şehirlerimizin ekonomik ve ticari faaliyetlerini geliştirecek. Önümüzdeki dönemde Bereketli Hilal'in yıldızı, daha güçlü parlayacak. Kazanan hem bölgemiz, hem ülkemiz olacak."

Kacır: Türkiye’de yatırım iştahı yüksekKacır: Türkiye’de yatırım iştahı yüksek

Kacır: Türkiye'nin yüksek teknoloji ihracatı 9 milyar doları aştıKacır: Türkiye'nin yüksek teknoloji ihracatı 9 milyar doları aştı

Kacır: Ar-Ge faaliyetlerimizde rekorlar kırdıkKacır: Ar-Ge faaliyetlerimizde rekorlar kırdık

Bakan Kacır: Çok yakında yeni yatırım teşvik sistemimizi açıklayacağızBakan Kacır: Çok yakında yeni yatırım teşvik sistemimizi açıklayacağız

Kacır: Bütün dünya TEKNOFEST ile gördü, Türk milletinin iradesi sarsılmazKacır: Bütün dünya TEKNOFEST ile gördü, Türk milletinin iradesi sarsılmaz

Bakan Kacır'dan 'Chery' müjdesi: Yatırım için son aşamadayızBakan Kacır'dan 'Chery' müjdesi: Yatırım için son aşamadayız