Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, TBMM Genel Kurulunda, bakanlığının 2023 yılı bütçesi üzerinde yaptığı konuşmasında, dijital ve konvansiyonel iletişim araçlarıyla 200 ülkeyi kapsayan özel tanıtım kampanyaları yürüttüklerini, Türkiye’yi dünyanın en etkili, en yoğun tanıtım yapan ülkesi konumuna yükselttiklerini söyledi.
Ersoy, salgın döneminde uygulanmaya başlanan "Güvenli Turizm Sertifikasyon Programı" kapsamında, 2022 yılı haziran ayı itibarıyla sertifika alan tesis ve araç sayının 12 bini geçtiğini söyledi.
Dünyanın önde gelen sertifikasyon kuruluşları arasında yer alan, Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi ile 3 yıllık iş birliği anlaşmasına imza attıklarını söyleyen Ersoy, "Uluslararası standartlara uygun bir şekilde 'Türkiye Sürdürülebilir Turizm Programı'nı hazırladık. Program kapsamında, konaklama tesisleri için sürdürülebilir turizm kriterlerini belirleyerek, Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi'ne, uluslararası tanınırlık için başvurumuzu yaptık. Böylesine kapsamlı bir çalışmayı dünyada yapan ilk ülke olduğumuzun altını özellikle çizmek isterim. Çok yakında hayata geçireceğimiz 'Sürdürülebilir Turizm Programı' ile üstlendiğimiz bu öncülük Türkiye’yi bir kez daha dünya için örnek ülke konumuna getirecek ve sürdürülebilir turizm konusunda ülkemiz adına fark yaratacaktır" diye konuştu.
Ersoy, 2023-2025-2030 yıllarını kapsayan Sürdürülebilir Turizm Programı ile bütün konaklama tesislerinin aşamalı olarak çevreye duyarlı hale geleceklerini ifade etti.
Tesisleşme, turizmin sacayaklarından biri olduğunu belirten Ersoy, 2002-2022 döneminde turizm amaçlı çevre düzenlemesi ve altyapının geliştirilmesi ile sürdürülebilir turizm kapsamında yaklaşık 2,3 milyar lira destek sağladıklarını söyledi.
"2022 yıl sonu turizm geliri yukarı yönlü revize edildi"
Otellerin yatak kapasitesinin artırılması ve tüm Anadolu'ya yayılmasına yönelik çalışmalara da değinen Ersoy, "Türkiye'nin 2002 yılına kadar ulaştığı konaklama tesisi sayısı toplam 9 bin 900, yatak sayısı ise 804 bin iken bu yıl sonu itibarıyla konaklama tesisi 21 bin 100'ü, yatak sayısı ise 1,9 milyonu aştı. Son 20 yılda yüzde 186’lık bir artış sağlamakla kalmayıp konaklama tesislerimizin tamamını Bakanlık Belgeli yaparak çok önemli bir adım atmış olduk" dedi.
Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısının son 20 yılda 3,4 katına çıktığını, artık her sene bir önceki yılın rakamlarını katlamak için gayret gösterdiklerini belirten Ersoy, şöyle konuştu:
"COVID-19 süreci sonrası 'V' tipi bir çıkış yakalayacağımızı ısrarla belirtmiştik. Haklı çıktık diyerek sizlere güzel bir haber vermek istiyorum. 2022 yıl sonu hedefimizi 51,5 milyon ziyaretçi ve 46 milyar dolar gelir olarak bir kez daha yukarı yönlü revize ediyoruz. 2023’te hedeflerimiz çok daha büyük. 60 milyon ziyaretçi ve 56 milyar dolar gelir. Tüm bu rakamlar bize şunu gösteriyor: Yeni Türkiye Yüzyılı'nda biz, turizmde Türkiye olarak artık süper ligdeyiz."
Türkiye'nin Akdeniz'deki ülkelerle karşılaştırıldığında iyi olmadığı yönündeki eleştirilerin doğru olmadığını belirten Ersoy, "2019-2022 karşılaşması.. 10 aylık ziyaretçi sayısına göre, İspanya 2019'a kıyaslandığında yüzde -15, İtalya yüzde -27, Yunanistan yüzde -12, Türkiye 10 ayda yüzde -3 ama yıl sonunu başa baş kapatacak. Gelire göre ise İspanya 10 ayda yüzde -7, İtalya 6 ayda yüzde -6. Yunanistan 9 ayda yüzde -3. Türkiye 10 ayda yüzde 16 ama yıl sonu hedefimiz yüzde 19." bilgisini verdi. Ersoy, kişi başı gecelik gelirin de 2018 de 67 dolarla 2022'yi ise 90 dolarla kapatacaklarını belirtti.
Yurt dışında bulunan Türkiye kökenli kültür varlıklarının iadesi için yoğun mesai harcadıklarını aktaran Ersoy, "Uzmanlaşma ve etkin bir mücadele gerektiren bu çalışmaları yürütmek üzere kurduğumuz Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığımız sorumluluğunun hakkını vermekte. 2002-2022 yılları arasında toplam 9 bin 42 kültür varlığının ülkemize iadesi sağlanmış, bunlardan 4 bin 727'si Bakanlığımızın atılım yaptığı 2018-2022 yılları arasında gerçekleştirilmiştir" dedi.
"Rami Kışlası yıl sonunda açılışa hazır hale gelecek"
Kütüphane projelerinin yeni mihenk taşının Rami Kışlası olacağını belirten Ersoy, "Rami Kışlası’nın inşaatını söz verdiğimiz gibi yıl sonunda tamamlayıp açılışa hazır hale getiriyoruz. İstanbul’un en önemli cazibe merkezlerinden olacak bu muazzam kompleksi 13 Ocak 2023 Cuma günü açıyoruz. Bütün halkımız davetlidir" ifadelerini kullandı.
Antalya, kruvaziyer turizmi ile 30 bin turist ağırladı
Platform Turizm halka arz ediliyor
Turizmciler 2023'te rekor bekliyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.