Açılış panelinin ardından düzenlenen ‘Uluslararası Doğrudan
Yatırımların Yeni Görünümüne Genel Bakış’ başlıklı panelin açılış konuşmasını Eurasia Group Başkanı Ian Bremmer yaptı. Jeopolitik resesyon adı verilen bir süreç yaşandığını belirten Bremmer, “Resesyonlar genel olarak ekonomik olur. İkinci dünya savaşından bu yana 7 yılda bir yaşıyoruz. Jeopolitik resesyonlar da belli bir döngü içinde olur. Bu olduğu zaman bir önceki dünya düzeni ile ilişkili değildir. Artık kurallar uygulanmaz. Mevcut güç dengeleri uygulanmaz.
Bu yapısal konular ile ilgilidir. Ben buna G0 dünyası diyorum. Yani dünya liderliğinin olmadığı bir dünya. Önümüzdeki 3- 5 yıl içinde daha az küresel liderlik göreceğiz” dedi.
Bremmer’ın açılış konuşmasının ardından FDI Intelligence Editörü Jacopo Dettoni moderatörlüğünde düzenlenen panele geçildi.
Uluslararası
Finans Kurumu (IFC) Avrupa ve Orta Asya Direktörü Wiebke Schloemer, IFC’nin dünyadaki en büyük ikinci yatırım portföyünün Türkiye’de yer aldığını belirtti. Covid-19 ile birlikte şirketlerin tedarik zincirlerinin ve talebin kesintiye uğradığını gördüklerini belirten Schloemer, “Gelişmekte olan ülkelerin uluslararası doğrudan yatırımı cezbetmek için daha rekabetçi olması gerektiğini görüyoruz. Türkiye’nin çok sağlam bir hikayesi var. Çok önemli yatırımlar var ülke içinde. Türkiye’nin çok büyük bir ticaret pazarı olduğunu görüyorum. Lokasyon olarak çok iyi ve AB ile çok sağlam bir entegrasyona sahip. AB, Türkiye ve ABD şirketleri arasında çok fazla ortak çıkar var. Farklı ülkeler Türkiye’ye yatırım yapıyor.
Bu da gelecek ile ilgili güçlü bir nokta. Bu çeşitlililik önemli bir güç kaynağı. Yüksek değerli şirketler ilgi gösteriyor. Türk otoriteler de destek veriyor. Türkiye lokasyon anlamında lojistik için önemli bir merkez olabilir” dedi.
Dünya Bankası Ticaret ve Yatırım Küresel Direktörü Caroline Freund, küresel değer zincirlerinin, normal ticaretten iki kat fazla değer kattığını anlattı. Bugün ticaretin yüzde 50’sinin küresel değer zincirlerinden kaynaklandığını ifade eden Freund, “Küresel mal ticareti hacmi geçen yılın aynı dönemiyle neredeyse aynı seviyede.
Ticaret toparlanıyor. Büyük şirketler küresel değer zincirinde büyük bir kesinti olmadığını söylüyorlar. Ticaret toparlanıyor ama bazı bölgeler geriden geliyor. Kapasite fazlası nedeniyle yatırımcılar yeni yerler aramayacaklar. Tek baskın strateji olabilir: ‘Bekle- Gör.’ Hangi sektörlerin gerçekten büyüyeceğini de öngöremiyoruz. Yeniden şekillenme sürecinde bekle- gör stratejisi etkin olacak” diye konuştu.
Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) Yatırım ve Girişimler Direktörü James Zhan, pandeminin arz, talep ve siyaset alanında üçlü bir şok yarattığını dile getirdi. Ticaretin toparlanmış olmasına karşın 2019’da 1.5 trilyon dolar olan uluslararası doğrudan yatırımların bu yıl 1 trilyon doların altına inmesini beklediklerini söyleyen Zhan, “2005’ten bu yana bu seviyeye düşmemiştik. Gelecek yıl yüzde 5-10 daha düşmesi bekleniyor.
Toparlanma ancak 2022- 2023 gibi başlayacak. Uluslararası doğrudan yatırımda ‘U’ şeklinde daha yavaş bir toparlanma bekliyoruz. Bu elbette kaygı verici bir durum. İşin iyi tarafı ise küresel uluslararası doğrudan yatırım stoku bugün hala 37 trilyon dolar gibi oldukça yüksek bir düzeyde” ifadelerini kullandı.