Ekonomi Bakanı Zeybekçi, '1 puanlık
faiz artışı Türkiye'ye 5 milyar TL'lik ek yük getiriyor. Merkez Bankası'nın şapkasını önünü koyup düşünmesi gerekir. Bu tefeci faizidir'' dedi.
İşsizlik ve cari açığın azaldığı, büyüme, ihracat ve doğrudan yabancı sermaye girişinin arttığı bir ortamda Merkez Bankası'nın yüksek faizde bu kadar direnmemesi gerektiğini belirten Ekonomi Bakanı Zeybekçi, '1 puanlık
faiz artışı Türkiye'ye 5 milyar TL'lik ek yük getiriyor. Merkez Bankası'nın şapkasını önünü koyup düşünmesi gerekir. Bu tefeci faizidir. Bu faizle bu memlekette üretim olmaz. Yatırım da olmaz, istihdam da olmaz. Şu anda piyasa durdu. Faizlerin düşürülmesini bekliyor' dedi.
Bakanlık görevini üstlenmesinin üzerinden 6,5 ay geçen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Yeni Şafak'a konuştu. İşte Zeybekçi’nin röportajından bazı bölümler;
Merkez Bankası'nın Faiz politikalarını siz de eleştiriyorsunuz? Perşembe günü yine Para Politikası Kurulu toplanıyor. Siz bir faiz indirimi bekliyor musunuz?
Bizim eleştirilerimizi karşı çıkanlar enflasyonun yüksel olmasını gerekçe gösteriyorlar. TÜİK'in açıkladığı 12 aylık ortalamalara ait enflasyon hangi döneme ait. Geçmiş döneme. Peki güdülen faiz politikaları hangi döneme ilişkin? Siz bankaya gittiğinizde size uygulanan yıllık faiz hangi döneme ait. Tabiki gelecek döneme ait.
Faiz oranları olsa olsa ancak beklenti enflasyonuyla karşılaştırılabilir. Önümüzdeki bir yıla ilişkin enflasyon beklentisi ise yüzde 6,5 civarında. Bu durumda ortaya çıkan faiz yüksek mi değil mi? Bu tefeci faizidir. Bu faizle bu memlekette üretim olmaz. Yatırım da olmaz, istihdam da olmaz. Şu anda piyasa durdu. Faizlerin düşürülmesini bekliyor. Piyasa önden gidiyor. Merkez Bankası şu anda piyasanın arkasına düştü. Ben Merkez Bankası'nın piyasanın önüne düşmesini istiyorum. Ben Merkez Bankasının bağımsızlığına güveniyorum ama ben ekonomi bakanı olarak görüşlerimi söylüyorum.
İŞSİZLİKTE AVRUPA'DAN İYİYİZ
Merkez Bankası'nın uyguladığı politikaların hesabını millet siyasi iradeden sormuyor mu? Bu durumda MB'nin faiz politikalarının faturası hükümete kesilmiyor mu?
Evet hesabını biz veriyoruz. Ülkenin genel politikaları itibariyle Merkez Bankası hükümetle çelişemez. Tekrar yukarı doğru çıkar endişesi mi taşıyor, bilemem. İhracat artarken, büyüme artarken, son 6 ayda doğrudan yabancı yatırım yüzde 50'ler seviyesinde artarken, işsizlik yüzde 9'a kadar düşerken faiz neden düşürülmüyor. İstihdam alanları üretmede Türkiye dünyada bir numaradır. 18 çeyrekten beri Türkiye ortalama yüzde 5 büyüyor. Bütün bu olumlu beklentilerin olduğu bir ortamda yeniden Türkiye'nin kurdaki oynaklığı rağmen faizlerin yükselmesi mümkün değil. İşsizlik rakamları bakımından Avrupa'nın büyük ülkelerinden daha iyi durumdayız.
Bu çıkmaz nasıl aşılacak?
Merkez Bankası bu resmin tamamını görmeli ve gereğini yapmalı. Ondan sonra piyasa kendini belirler. Merkez Bankası'nın 0,50 veya 0,75 baz puanlarla düşüş yapması çare değil. Diyaloğumuzun olduğu bir kurum ama faiz zamanlamasıyla ilgili sıkıntılarımız var. Şu anda 1 puanlık faiz artışı 5 milyar TL bir yük getiriyor Türkiye'ye. Merkez Bankası'nın şapkasını önünü koyup düşünmesi lazım.