Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Yeni mevsime sağlıklı ve mutlu girmemeniz için hiçbir sebep yokken kendinizi sürekli halsiz ve bitkin hissediyorsanız bahar yorgunluğu sizi de yakalamış olabilir.
Kışın yavaşlayan metabolizma bahara uyum sağlamakta zorlanır. Bahar yorgunluğu mide rahatsızlıklarından kas spazmına kadar pek çok rahatsızlığa neden olur. Dahiliye Uzmanı Dr. Murat Görgülü, bahar yorgunluğunun getirdiği şikayetleri şöyle özetliyor:
Halsizlik, uyuma isteği, uykusuzluk, mide rahatsızlıklarında artış, bağırsak gazlarında artış, çabuk yorulma ve sıkılma, baş ağrıları, mutsuzluk, eklemlerde ve kaslarda ağrı, kas spazmları, sinirlilik, gerginlik ve çabuk sıkılma.
Risk grubunda olabilirsiniz
Bahar yorgunluğunda bazı kişiler özellikle risk altında. Eğer kişide altta yatan herhangi bir organik ya da psikolojik hastalık varsa bahar yorgunluğu belirtileri daha ağır geçer. Kalp yetersizliği olanlar, yüksek tansiyonlular, şeker hastaları, guatr (tiroit) rahatsızlığı olanlar, alerjik rahatsızlığı olanlar, psikiyatrik rahatsızlığı olanlar ya da ağır psikolojik streste bulunanlar, alkol ve sigara içenler, yeterli vitamin ve protein alamayanlar, uyku düzensizliği olanlar, fazla kilolu bireyler ve hareketsiz kişilerde bahar yorgunluğu bulguları daha ağır ve uzun sürebilir.
Kişilerde ani tansiyon çıkması ve düşmesi, kan şekeri düzeylerinde bozulma, tiroit hormonlarında bozulma, şişmanlıkta artma gibi bulgular bahar yorgunluğu belirtileri ile birlikte görülebilir.
Zindelik için yapılması gerekenler
Meyve sebze tüketin
Kendinize meyvelerden oluşan bir beslenme çantası hazırlayın ve bunu yanınızdan ayırmayın. İşyerinde, okulda ya da yolculuktayken ara öğünlerde bu meyveleri yemeye özen gösterin. Ayrıca ana öğünlerinizde bol bol sebze tüketin. Kendinize mevsim yeşilliklerinden oluşan büyük bir salata yapmayı ihmal etmeyin.
Uyku saatine özen gösterin
Uyku saatlerinizi çalışma saatlerinize göre ayarlarken uykunun size vereceği zindeliği göz ardı etmeyin. Mümkün olduğu kadar günde 8 saat uyumaya özen gösterin. Erken yatıp erken saatte kalkın. Böylelikle kendinizi çok daha dinç hissedeceksiniz.
Protein ağırlıklı beslenin
Dengeli bir beslenme için, her yetişkin kadının günde en az 60 gr, erkeklerin ise 70 gr olmak üzere ağırlıklarına bağlı olarak, kilo başına 1 gr protein almaları gerekmektedir. Özellikle bahar aylarında vücudun bu ihtiyacı daha da ortaya çıkmaktadır. Et, sakatat, şarküteri ürünleri, balık, midye, istiridye, yumurta, süt, süt ürünleri, peynir, soya fasulyesi, badem, fındık ve tahıl ürünleri tüketmeye özen gösterin.
Spor yapın
Her gün düzenli olarak egzersiz yapın. Eğer imkânınız varsa program dahilinde bir spor merkezine gidin ve antrenör gözetiminde spor yapın. Baş ağrısı, kas ağrıları ve spazmları için ağrı kesiciler ve kas gevşeticiler kısa süreli alınabilir. Ancak düzenli egzersiz ağrılar için ilaçlardan daha etkili olabilir.
Bol su için
Bahar aylarında bol su tüketin. Günde 2,5-3 litre su içmek metabolizmanızı hızlandıracak ve vücudunuzu kışın rehavetinden kurtaracaktır. Ayrıca kilo vermenize ve cildinizin sağlıklı bir görünüme kavuşmasına da katkı sağlayacaktır.
Diyet yapın
Kış aylarında alınan fazla kiloları yaza girmeden önce bahar döneminde vermeye çalışın. Kiloların azalmasıyla birlikte hem sağlığınıza kavuşacak hem de fiziki olarak daha iyi bir görünüme sahip olacaksınız. Böylelikle bu dönemde yaşayacağınız ’Giydiğim hiçbir şey yakışmıyor.’ kâbusundan da kurtulabilirsiniz.
Vitamin desteği alın
Vücudunuzun ihtiyacına göre gerekli durumlarda B ve C vitaminleri ya da çinko, magnezyum ve potasyum desteği alabilirsiniz. Ancak doktorunuzla görüşmeden vitamin desteği almamaya özen gösterin.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.