BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisBağımsız kurumlar ''Baş ağrıtıyordu'' ----

Bağımsız kurumlar ''Baş ağrıtıyordu''

Bağımsız kurumlar ''Baş ağrıtıyordu''
22 Ağustos 2011 - 07:42 www.finansgundem.com

Mahkemelerin, üniversitenin, silahlı kuvvetlerin bile Hükümete bağımlı hale getirilmesinden sonra bağımsız kurula zaten gerek kalmamıştı

Geçen hafta Resmi Gazete’de yayınlanan Avrupa Birliği Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki 649 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname’nin 65 maddesinden birinde, şunlar yazılı: “MADDE 45 27/9/1984 tarihli ve 3046 sayılı Kanunun 19/A maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir. Bakan, bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşların (5018 sayılı Kanuna ekli (III) sayılı cetvelde yer alan kurumlar dâhil) her türlü faaliyet ve işlemlerini denetlemeye yetkilidir.”
Torba kanunun satır aralarına sıkıştırılan bu madde ile 10 “Bağımsız Kurum”un bağımsızlıkları kaldırıldı. Kurumların ilgili bakanlıklara bağlanmasının yolu açıldı.
5018 Sayılı kanun 2003 yılında çıkarıldı. Başlığı “Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu”dur. Bu kanun ile bağımsız olarak faaliyet göstermeleri gereken “Düzenleyici ve Denetleyici “ 10 kurum,kanuna ekli 3 sayılı listede şöyle sıralanmıştır: 1- Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, 2- Telekomünikasyon Kurumu, 3- Sermaye Piyasası Kurulu, 4- Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, 5- Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, 6- Kamu İhale Kurumu, 7- Rekabet Kurumu, 8- Şeker Kurumu, 9- Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu, 10- Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu.
Sayın okuyucularım, mahkemelerin, üniversitenin, silahlı kuvvetlerin bile Hükümete bağımlı hale getirilmesinden sonra bu 10 bağımsız düzenleyici ve denetleyici kurula zaten gerek kalmamıştı. Karar vatana millete hayırlı olsun.
‘Kanun Hükmünde Torba Kararname’ler sayesinde bundan böyle kanun gereksiz
17 Ağustos 2011 tarihinde Resmi Gazete’de “Avrupa Birliği Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararaname” (KHK) yayınlandı. Sayısı 649. Demek ki bugüne kadar 649 KHK yayınlanmış. Bunların çoğu “torba KHK” olduğuna göre, demek ki iktidarlar, TBMM’nin kanun yapmasına gerek kalmadan kanunlar yapmış, kanunları değiştirmiş. Son yayınlanan kararnamenin başlığına bakanlar, bunu yeni kurulan bir bakanlığın teşkilatını düzenleyen bir KHK sanır. Halbuki 65 maddelik kararnamenin sadece 1 maddesi Avrupa Birliği Bakanlığı ile ilgili. Diğer maddeleriyle daha önce yayınlanmış 6 KHK’da değişiklikler yapılıyor.
Sonra geliyor sıra kanunlara. 635 sayılı Devlet Memurları, 1925 Sayılı Milli Savunma Bakanlığı, 2431 sayılı Bakanlıklara Atama Usulleri, 3646 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrolu, 3152 sayılı İçişleri Bakanlığı, 3238 sayılı Savunma Müsteşarlığı Kanunu, 3289 sayılı Spor Genel Müdürlüğü Kanunu, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması, 4458 sayılı Gümrük, 5018 sayılı Kamu Yönetimi ve Kontrolu kanunları ile 5978 sayılı Yurt Dışında Yaşayan Türklere ilgili kanunda ve bu kanunlarla ilişkili kanun ve kararnamelerde değişiklikler yapılıyor. Eklemeler yapılıyor.
Kanun yapmanın bir tekniği, usulü vardır. Kanun halk için yapılır. Halk kanunu bilecek ki, kanuna uygun hareket edecek. Kanunda tek bir konu işlenir, kanun tek bir başlık altında yayınlanır. Kanun TBMM’nde komisyonlardan geçer, tartışılır. Milletvekilleri, muhalefet partileri görüş belirtir. Oylama yapılır. Olan bitenden halkın haberi olur. Şimdilerde KHK yetkisi alan iktidarlar, kendi kendilerine kanunlar yapıyor, kanunları değiştiriyor. Resmi Gazete’yi okuyan, yayınlan metinlerin içinden çıkabilen olur ise durumdan haberdar olabiliyor. Açıkçası:Sürprizzz... Sürprizzz!
Torba KHK’lar halk için çıkarılmıyor. Yöneticilerin yetkilerini artırmak, sorumluluklarını yok etmek için çıkarılıyor.
“Sen kanuna uyamıyorsan, değiştir kanunu. Kanun sana uysun” kapısının açılması çok, hem de çok tehlikelidir.
Güngör Uras/Milliyet

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)