Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasındaki normalleşme anlaşması sonrası hızla gelişen ekonomik ilişkiler, Mısır’ı tehdit etmeye başladı. Tel Aviv ve Abu Dabi yönetimlerinin, küresel ticaret hacminin yüzde 10’unun geçtiği ve Avrupa ile Asya arasındaki en hızlı nakliye yolu olan Süveyş Kanalı’na rakip bir kanal projesi üzerinde görüştüğünün ortaya çıkması Kahire’de endişeye neden oldu.
MISIR'IN KÂRINI MİNİMUM SEVİYEYE DÜŞÜRECEK
Geçtiğimiz ay ilişkilerini normalleştirme kararı alan BAE ve İsrail’in, Akdeniz’deki Aşdod limanı ve İsrail’in Kızıldeniz’deki limanı Eylat arasında yeni bir nakliye kanalı inşası için görüşmeler yaptığı bildiriliyor. Böyle bir kanal, Akdeniz ile Körfez arasında Süveyş Kanalı haricinde ikinci bir nakliye yolu sağlayarak Mısır’ın deniz ticaretinden, özellikle de kazançlı petrol endüstrisinden elde ettiği karı en aza indireceği anlamı taşıyor. Süveyş Kanalı’nın 2015 yılında genişletilmesinden bu yana, petrol tankerleri nakliye rotası boyunca trafiğin yaklaşık beşte birini oluşturuyor.
KAHİRE RİYAD’A BAŞVURDU
Mısırlı hükümet kaynakları, yeni nakliye rotasının Kahire yönetiminin Tiran ve Sanafir adalarını 2017 yılında Suudi Arabistan’a devretmesi nedeniyle mümkün olduğunu kaydetti. Egemenliğin devri, gemilerin Kızıldeniz’den Mısır sularına girmeden Akdeniz’e geçebileceği anlamına geliyor. Mısır’ın, Riyad’ın böyle bir teklifi engellemesi amacıyla Suudi Arabistan ile üst düzey temaslara başladığı bildiriliyor.
MISIR: BU ADIM SIRTIMIZDAN BIÇAKLAMAKTIR
The New Arab’ın Arapça sitesine konuşan Mısırlı kaynaklar, özellikle de Kahire yönetimi dış politikasını Abu Dabi’nin dış politikasıyla uyumlu hale getirmek için büyük adımlar atmışken yeni kanal projesinin Mısır hükümeti içinde öfkeye neden olduğunu belirtti. İsminin açıklanmasını istemeyen Mısırlı bir kaynak, “Konunun hala istişare sürecinde olduğunun farkındayız, ancak Abu Dabi’nin bu adımı temel olarak sırtımızdan bıçaklamaktır” ifadelerini kullandı.
BAE ve İsrail arasındaki normalleşme anlaşmasından doğan ilk ortaklıklardan biri, Dubai hükümetine ait DPWorld ile İsrail’in Doverpower şirketi arasında İsrail limanlarını ve serbest bölgeleri geliştirmek için yapılan anlaşmaydı. Al Monitor internet sitesinin aktardığına göre, bu anlaşma da Süveyş Kanal’ı için bir tehdit oluşturuyor. İsrail üzerinden bir kanal inşa edilmese bile, normalleşme anlaşması Aşdod ve Eylat arasındaki mevcut demiryolu hattının karadan mal taşımak için genişlemesine imkan tanıyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.