<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBAE ile altın ticaretinin arkasında ne var----

BAE ile altın ticaretinin arkasında ne var

BAE ile altın ticaretinin arkasında ne var
03 Mayıs 2017 - 07:56 www.finansingundemi.com

Dünya yazarı Alaattin Aktaş bugünkü köşesinde, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki altın ithalat ve ihracatının nedenlerini sorguladı. İşte Aktaş'ın o yazısı:

Bu yılki altın ihracat ve ithalatının ülkelere dağılımında tuhaflıklar var. Özellikle de şubat ve mart aylarının verilerinde.

Birleşik Arap Emirlikleri'yle olan altın ihracat ve ithalatı çok dikkat çekici biçimde seyrediyor. Nasıl mı, aktaralım:

Ocak ayındaki 531 milyon dolarlık toplam altın ihracatının yüzde 75 oranında 400 milyon dolarını Birleşik Arap Emirlikleri'ne yapmışız.

Altın ihracatı şubatta 619 milyon dolar olmuş, BAE'nin payı bu kez yüzde 94 oranında 581 milyon dolara çıkmış.

Mart ayına gelmişiz. İhracat 740 milyon dolar, BAE'nin payı da yüzde 92 oranında 678 milyon dolar.

Yani sonuçta yılın ilk çeyreğindeki altın ihracatının yüzde 88'ini bir tek ülkeye, Birleşik Arap Emirlikleri'ne yapmışız. Bu normal bir ticari ilişki göstergesi sayılabilir mi, sizce de bir tuhaflık yok mu...

Bir de diğer cepheye, ithalat cephesine bakalım. İlk çeyrekteki altın ithalatı 2.7 milyar dolar ve bu ithalatın 1.7 milyar dolarlık kısmı Birleşik Arap Emirlikleri'nden yapılmış. BAE'nin payı yüzde 63 düzeyinde.

Şubat ve martta tam bir al-sat!

Ama şubat ve mart ayları Birleşik Arap Emirlikleri'yle altın ticaretinin tam bir karşılıklı al-sat haline geldiğini gösteriyor.

Şubatta bu ülkeye 581 milyon dolarlık altın ihraç etmişiz, bu ülkeden gerçekleştirdiğimiz altın ithalatı ise 507 milyon dolar olmuş.

Mart ayına geliyoruz, bu kez ihracatımız 678, ithalatımız 692 milyon dolar.

Sahi ne oluyor; bir dönem İran'la yaşadığımız, İran kapısı tümüyle kapanınca bypass kanalı olarak kullandığımız Birleşik Arap Emirlikleri'yle şimdi nasıl bir ticari faaliyet yürütüyoruz...

Açıklanmaya, izaha muhtaç bir durum var. Bu kesin. Türkiye üç ayda Birleşik Arap Emirlikleri'ne 1.7 milyar dolara yakın altın ihraç edecek, ama aynı zamanda bu ülkeden 1.4 milyar dolarlık da altın alacak.

Hele hele şubat ve mart ayları... İhracat 1 milyar 259 milyon dolar, ithalat 1 milyar 199 milyon dolar. Yani 105 dolarlık ihracat yapmış, 100 dolarlık da ithalat gerçekleştirmişiz.

Aynı altını alıp satmak suretiyle ticaret hacmi yaratmak amacına dönük bir hareket söz konusu olamayacağına göre...

İthalat 4'e katlandı

Bu arada altın ithalatı ilk çeyrekte neredeyse 4'e katladı. Geçen yılın ilk üç ayında 699 milyon dolar olan ithalat bu yıl 2.7 milyar doları aştı. İthalat böylesine artış gösterirken, ihracatta ise yüzde 31 azalma yaşandı.

Türkiye yıllık bazda altın ithalatı rekorunu 15 milyar dolarla 2013 yılında kırmıştı. O yılın ilk çeyreğindeki ithalat da 2.8 milyar dolar olmuştu. Yani bu yılın ilk çeyreğinde, rekor yılındakine çok yakın bir ithalat gerçekleştirmiş olduk.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ıtri03 Mayıs 2017 09:46

    bu altınlar kendi kendine ithal/ihraç edilmiyor değil mi? Asıl bu işlemleri hangi şirket ve kişiler yapıyor, o önemli!

  • Tosbik Osman03 Mayıs 2017 09:46

    her seçim öncesi rutin hareketler bunlar. seçim kampanyasının finansmanı için örtülü para transferi