Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Yapay zeka alanındaki gelişmeler, finansal tavsiyeye ihtiyacı olan yatırımcıların işini kolaylaştırdı. Araştırmalar, finansal tavsiye almak için yapay zeka uygulamalarını en çok baby boomer kuşağının kullandığını ortaya koyuyor.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Z kuşağından daha fazla baby boomer’lar finansal tavsiye için yapay zekayı kullanıyor.
Baby boomer’lar yapay zekadan memnun
Gobankingsrate’ten Yaёl Bizouati-Kennedy'nin haberine göre, şaşırtıcı bir bulguya göre, Sertifikalı Finansal Planlayıcı Standartlar Kurulu'nun (Certified Financial Planner Board of Standards - CFP Board) gerçekleştirdiği yeni bir anket, Amerikalı yaşlıların ve X kuşağının genç yaşıtlarına kıyasla finansal tavsiye için yapay zeka araçlarını kullanma deneyimlerinden daha memnun olduklarını ortaya koyuyor.
CFP Yönetim Kurulu'ndan alınan söz konusu veriler, X Kuşağı ve baby boomer yatırımcılarının yüzde 62'sinin tavsiye için üretken yapay zeka araçlarını kullanmaktan memnun olduğunu, buna karşın Y Kuşağı ve Z Kuşağı yatırımcılarında bu oranın yalnızca yüzde 38 olduğunu gösteriyor.
Genç Amerikalılar tavsiyelere karşı şüpheci
DatChat CEO'su Darin Myman'a göre, genç nesil dijital bir ortamda büyüdükçe, teknolojik olarak türetilmiş tavsiyelere karşı ihtiyatlı olma konusunda muhtemelen büyüklerine göre daha becerikli oluyor. Myman, “Çocukluklarından beri tüm hileleri, tüm dolandırıcılıkları ve tüm aksaklıkları gördüler. Baby boomer neslinin yaptığı gibi analogdan tam dijital dünyaya bu biraz zor çeviriyi yapmak zorunda kalmadılar. Dolayısıyla, finansal tavsiye için yapay zekaya güvenme konusundaki bu tutarsızlığın, analogdan dijitale geçişin nesiller arası dinamiğinden kaynaklandığını düşünüyorum” diyor.
Ancak yatırımcılar, tavsiyeyi bir finansal planlamacıyla inceledikten sonra hem üretken yapay zekadan hem de sosyal medyadan gelen tavsiyelere daha fazla güven duyduklarını söylüyor. Ankete katılan yatırımcıların yüzde 52'si, incelendikten sonra bu tavsiyeye göre hareket etme konusunda rahat olduklarını söylerken, yatırımcıların yüzde 46'sı sosyal medyadan alınan doğrulanmış finansal planlama tavsiyelerine göre hareket etme konusunda rahat olduklarını belirtiyor.
Yapay zeka kişisel ilişkilerin yerini alamaz
CFP Yönetim Kurulu CEO'su Kevin R. Keller, “Finansal planlama insanlarla ilgilidir. Yapay zeka, ilerlemesine rağmen kişisel ilişkilerin yerini alamaz” diyor. Keller, tüketicilerin ChatGPT ve Bard gibi araçların eğitim için bir başlangıç noktası olduğunu ancak aynı zamanda bir finans profesyonelinin sağladığı bütünsel finansal planlamanın yerini alamayacağını kabul ettiğini ekliyor.
Araştırma, üretken bir yapay zeka aracından elde edilen tavsiyelerin uygulanması konusunda her yaştan yatırımcının temkinli davrandığını gösteriyor. 45 yaşın altındaki 10 yatırımcıdan yalnızca biri, yani yüzde 8'i bunu yapmanın çok rahat olacağını söylerken, daha yaşlı yatırımcıların yüzde 15'i de aynı fikri paylaşıyor.
CAPTRS'nin kurucusu Phil Siegel, “Umarım bu yüzde 8 ve yüzde 15'in yakacak çok parası vardır!” diyor ve modellerin güncel bilgilere sahip olmaması nedeniyle spesifik tavsiyelerin kötü olacağını da sözlerine ekliyor.
Teknolojideki aksaklıkların bilincinde olmak
ByteTrade Lab COO'su Frank Hu, genç nesillerin finansal tavsiye konusunda ChatGPT'ye güvenmeyebileceğini çünkü Z kuşağının muhtemelen bu yeni ve gelişen teknolojide aksaklıklar olmasını beklediğini belirtiyor.
Hu, “Yani mesele, doğası gereği teknolojiye güvenmemekle ya da buna benzer bir şeyle ilgili değil. Muhtemelen bu daha çok teknolojinin nasıl çalıştığını daha iyi anlamakla ilgili ve bu nedenle yapay zekanın ve diğer teknolojilerin ilk sürümlerinin aksaklıklardan ve hatalardan muzdarip olduğunu anlıyorlar. Ve bu aksaklıklar ve hatalar zamanla giderildiğinde, o zaman muhtemelen gençlerin yapay zekayı yalnızca finansal tavsiye için değil, aynı zamanda birçok başka amaç için de kullandığını göreceksiniz” diyor.
Kim kriptodan daha iyi anlıyor? Baby boomer’lar mı, Z kuşağı mı?
İşte yapay zekanın en etkilediği meslek grubu!
Yapay zeka nimet mi yoksa bir lanet mi? Büyük bir rol ayrımındayız!
Yapay zeka ile siyasi görüş tahmini
Yapay zeka kriptoya seviye atlatabilir
Y ve Z kuşağı finansal kararlarından pişman
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.