<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBabacan'ın planları ne oldu----

Babacan'ın planları ne oldu

Babacan'ın planları ne oldu
07 Şubat 2015 - 06:44 www.finansingundemi.com

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın Başbakan Davutoğlu'na kabul ettirdiği yapısal tedbirler geçersiz mi?

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yapısal tedbirler içinde açıkladığı Şeffaflık Paketi'nin seçim sonrasına ertelenmesinin ardından Erdal Sağlam Hürriyet'teki köşesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Babacan'ın ilişkilerini değerlendirdi. İşte o yazı: 

CUMHURBAŞKANI Erdoğan ile Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ekonomik anlayış ve yapılması gerekenler konusunda neredeyse tümüyle ters düştü.
 Merkez Bankası konusunda zaten baştan beri görüş ayrılığı mevcut. Ancak Tayyip Erdoğan Başbakanlığı döneminde bu ayrılığı daha dolaylı ve yumuşak biçimde, daha doğrusu Babacan'ı fazla yıpratmayacak biçimde dile getirirdi. Buna karşılık Babacan da, "Aslında Başbakanımız şunu demek istedi" der, ortalığı yumuşatacak sözler eder, durumu idare ederdi. Piyasalar da Erdoğan'ın söylediklerine rağmen Babacan'ın dediği olduğu için, temel hatalar yapılmadığı için, bu tartışmayı uzaktan seyredip, fazlaca dert etmezdi.
Ancak Erdoğan Cumhurbaşkanlığı ile birlikte hiç denge gözetmeden, Merkez yönetimini zor durumda bıraktığını düşünmeden, üslubunu iyice sertleştirdi. Sonunda Merkez Bankası bağımsızlığından açıkça şikayet edip, "Başkanlık olduğunda Merkez Bankası bağımsız olmayacak" imasında bile bulundu.
Sadece Merkez Bankası'nın bağımsızlığı, faiz kararları konusunda değil, bir çok ekonomik konuda görüş ayrılıkları zaten vardı. Son olarak dün Hürriyet'te Nuray Babacan'ın haberiyle öğrendik ki; imar rantının içinde bulunduğu şeffaflaşma planı da seçim sonrasına ertelendi. Bu, aslında Cumhurbaşkanı Erdoğan istemedi diye Hükümetin bundan vazgeçtiği anlamını taşıyor…
Bu karar Babacan'ın Başbakan Davutoğlu'na kabul ettirdiği, öncelikli projeler adı altında açıklanan yapısal tedbirlerin de kadük olduğu anlamına geliyor. Çünkü Babacan imar rantını, yapısal tedbirlerin temeline koyuyor ve ekonomideki üretim yapısının sanayi odaklı yeniden yapılanmasını amaçlıyordu.

YAPISAL TEDBİRLER ÖLÜ DOĞMUŞ SAYILIR

Özetle; Babacan'ın ekonomiye ilişkin tüm planları, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ağırlığını koymasıyla, suya düştü. Öyle anlaşılıyor ki; Cumhurbaşkanı Erdoğan, siyasette olduğu gibi ekonomide de şimdiye kadar sağlanan başarıların tümünü kendi varlığına bağlıyor. Bir başka deyişle, Babacan'ın şimdiye kadarki ekonomik başarıda en önemli payı olan aktör olduğunu kabul etmiyor. 
O nedenle danışman kadrosu kanalıyla Babacan ve ekibini yıpratma çabaları, bu kararlarla birlikte artık doğrudan Babacan'ın hedef alınması anlamını taşıyor.
Bu durum birkaç unsuru daha ortaya koydu; bunların en vahimi de Başbakan Davutoğlu'nun söz verip, Babacan ve ekibinin arkasında duramadığı gerçeği.
İkincisi 7 Haziran seçimlerinden sonra Erdoğan'ın belirleyeceği anlaşılan yeni Hükümette Babacan'ın olmayıp, Erdoğan anlayışında birinin göreve geleceği…
İşte tablo bu kadar kritik hale geldiği için bir süredir; devlette doğru işlerin yapılabilmesi için biat kültürüne boyun eğmeyecek, kişilikli, işine, mesleğine saygılı kişilerin yer alması ve gerektiğinde istifa haklarını kullanmaları gerektiğini söylüyorum. Bu Başbakan, Bakan için de geçerli bürokratlar için de...
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)