<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBabacan: Siyasi değil, BDDK, TMSF bağımsızdır----

Babacan: Siyasi değil, BDDK, TMSF bağımsızdır

Babacan: Siyasi değil, BDDK, TMSF bağımsızdır
30 Mayıs 2015 - 10:42 www.finansingundemi.com

Başbakan Yardımcısı Babacan, Bank Asya’nın TMSF’ye devri için, “Çok sağlam bir denetim raporu olmadan kurul bu tür kararları almıyor" dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Asya Katılım Bankası'nın (Bank Asya) Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilmesine ilişkin, "Siyasi bir şey olsa 1,5 sene niye beklensin de bugün yapılsın? Siyasi bir şey olsa herhalde çok önceden bütün bunlar yapılır geçilirdi, bu kadar uzun süre niye beklensin?" dedi. 

Babacan, 'kararın kendisine sorulup sorulmadığına' yönelik soruya, "BDDK, TMSF benimle ilgili kuruluşlar. Bir ülkenin hükümet başkanına, devlet başkanına da kritik şeylerde kamuoyundan bir süre önce kuşkusuz haber verilir" cevabını verdi.

Babacan, Kanal 7'de yayınlanan İskele Sancak programında gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı. Başbakan Yardımcısı Babacan, Bank Asya'nın temettü hariç ortaklık hakları ile yönetim ve denetiminin, kısmen veya tamamen devri, satışı veya birleştirilmesi amacıyla TMSF'ye devredilmesi kararına yönelik sorular üzerine, bir süre önce ortaklık yapısıyla ilgili belirsizlikler nedeniyle bankanın yönetim kurulu üyelerinin TMSF tarafından belirlendiğini, bir bakıma sadece yönetim değişikliğine gidildiğini anımsattı.

SORUNLAR GEREKÇE GÖSTERİLDİ

Konuya ilişkin olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) açıklaması dışında bir yorum yapmayı doğru görmediğini dile getiren Babacan, karara, mali bünye, ortaklık ve yönetim yapısı ile faaliyetlerde yaşanan sorunların gerekçe gösterildiğine işaret etti. Kararda, "katılım fonu sahiplerinin haklarıyla mali sistemin güven ve istikrarı bakımından tehlike oluştuğunun" belirtildiğine dikkati çeken Babacan, şunları kaydetti: "Bu, yaklaşık 1,5 milyon kişinin orada parası var, onların hakları ilerde riske girebilir demek. Bir de mali sistemin güven ve istikrarı açısından bir miktar risk oluşturabilir diye kanaat var. Bu sadece bir kurulun, BDDK'nın kararı değil, bunun arkasında teknik çalışmalar, raporlar vardır. Çok sağlam bir denetim raporu olmadan kurul bu tür kararları almıyor.

Bankanın temettü hariç ortaklık haklarıyla yönetim ve denetimi TMSF'ye devrediliyor. Banka canlı bir banka olmaya devam ediyor, banka kapanmıyor. Sadece ortaklık haklarını, sahiplik haklarını artık fiilen TMSF kullanmaya başlıyor. Bunu da kısmen veya tamamen devri, satışı veya birleştirilmesi amacıyla yapıyor. Banka faaliyetine devam edecek ama TMSF burada ortaklık yapısı daha sağlam bir şekle gelsin diye devir, satış ya da birleştirme gibi opsiyonlara bakacak. Kararın dışında çok yorum yapmak doğru değil."

FARKLI BİR DÜŞÜNCE DOĞRU OLMAZ

Babacan, kararın siyasi olup olmadığı yönündeki soru üzerine, "Siyasi bir şey olsa 1,5 sene niye beklensin de bugün yapılsın? Siyasi bir şey olsa herhalde çok önceden bütün bunlar yapılır geçilirdi, bu kadar uzun süre niye beklensin? Yapılan işlemin mutlaka hukuk zemininde yürümesi,bankacılık temayüllerine uygun olması gerekiyor. Hem BDDK hem de TMSF bunlara dikkat eden kuruluşlarımız. O konuda herhangi bir farklı düşünce doğru olmaz" diye konuştu. Bankaların tek tek sahiplerinin belli olması gerektiğini vurgulayan Babacan, asıl sorumluluğun kimin üzerinde olduğunun bilinmesinin çok önemli olduğunu söyledi. Bankanın yönetim kurulu üyelerinin değiştirilmesinin de bundan kaynaklandığını ifade eden Babacan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"BDDK hakim ortaklarla ilgili bilgi istedi, bu bilgilerin bir kısmı geldi, bir kısmı gelmedi. Düşünün ki bir bankanın sahibi, hakim ortağı kim diye sorduğunuzda bilgilerin yarısının gelip yarısının gelmemesi doğru bir şey değil. Bu, BDDK'nın bir kararıdır. Siyasi bir bakış açısı olsa 'paralel yapıyla' mücadele son 1,5 yılın önemli en önemli gündemlerinden birisidir. Eğer farklı bir şey olsa çok daha erken aşamada, çok daha farklı kararlar çıkardı. Bu kararların mümkün olduğunca tam incelenerek, konuyu anlayarak, raporlar oluşturarak ve sağlam bir hukuk zemininde alınması gerekiyor. Zannediyorum ki BDDK bu işin hukuk zeminini güçlü şekilde oluşturmuştur."

BDDK, TMSF BAĞIMSIZ

Ali Babacan, "Böyle bir kararın kendisine sorulup sorulmadığına" yönelik soruya karşılık ise şunları kaydetti: "BDDK, TMSF bağımsız. Kanunları tamamen bağımsız çalışmalarını gerektiriyor. Çok önemli gelişmeler hakkında kuşkusuz bize dönem dönem bilgi verirler. Biz derken bu kimdir? Bunlar çok kısıtlı sayıda kişilerdir. Bu konularla direkt ilgili hükümet üyesi ki bu durumda benim, BDDK, TMSF benimle ilgili kuruluşlar. Bir ülkenin hükümet başkanına, devlet başkanına da kritik şeylerde kamuoyundan bir süre önce kuşkusuz haber verilir. Bu sadece Türkiye'de değil, dünyanın her yerinde öyledir."
YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Inanc01 Haziran 2015 12:10

    Gerçekten banka konusunda söylediklerine inanıyorsa kendisine sadece acirim. Ama eğer inanmıyorsa o zaman da yarin ahirette durumunu mersk ediyorum. Yazik. Brn bu tarz konuşanlara hakkımı helâl etmiyorum. Sahit ol ya Rab.

  • Asyazede30 Mayıs 2015 15:25

    Merak etmeyin AKP yeniden iktidar olunca bizi kurtaracaktır.

  • Kayseri30 Mayıs 2015 15:00

    Paralel koza grubunda yatırımcıya fena dalga geçiyor. Takipişart

  • mali30 Mayıs 2015 14:01

    Elinde Bank Asya Hisseleri olan yatırımcıların durumu ne olacak. Benim gibi Bank Asya satılacak ya da ZB alacak diye hisse alanlar batacak mı?

  • serpil çakmak30 Mayıs 2015 13:53

    bir Ali Babacan vardı vatandaşın güvendiği,hayran olduğu o da birilerinin maşası olunca itibarını zedeledi.

  • kerem yavuz30 Mayıs 2015 13:52

    siyasetçiler bankasya yı bedava bi fiyatla ziraat bankasına almayı denediler ,spekülasyonlar,propagandalarla sonuç alamadılar, işin sonunda hukuksuzca ziraat katılımın kurulduğu gün pek manidar şekilde el kondu. neden aynı gün siyasi değilse?

  • Başkanın yüzü30 Mayıs 2015 13:36

    Babacan geçmiş yıllara kadar işin başında idi takı basciyi a saraya gidene brifing verene kadar ondan sonra tarafsizligini bıraktı başkanın ağzından konuşmaya başladı yazık bir gün ülke kalmayinca acaba ne diyecekler

  • k.y30 Mayıs 2015 12:35

    Sen çık demeç ver tv lerde satılıcak ziratb a de sonrada bu olsun utanın utanın ............

  • erol30 Mayıs 2015 12:20

    ileri demokrasi'''

  • murat30 Mayıs 2015 11:48

    yazıklar olsun size yıllardır bu cemaatle elele kolkolaydınız bu ülkede yediğiniz içtiğiniz herşey haram olsun sizlere yüzlerce insanın ekmeği ile oynadınız. sayın babacan seni de düzgün siyaset adamı bilirdik ama sende raydan çıkmışsın yazıklar olsun

  • sami30 Mayıs 2015 11:24

    yazık ya bu adama acıyorum yazık etti kendine

  • murat30 Mayıs 2015 11:11

    sayın bakanımızın açıklaması inandırıcılıktan çok uzak,aylar önce yönetime el koydunuz demekki o zaman bankaya el konulur bir durum yokmuş,şimdi el koyduğunuza göre yönetimde sizde olduğuna göre bankayı siz batırmışsınız demektir bu,aihm den en az 30 milyar dolar maddi manevi tazminat ödemeye şimdiden hazır olalım.

  • vato30 Mayıs 2015 11:01

    Bubacan da iyi şişmiş haa...Ne yiyiyor acaba,neyle besleniyor?

  • ali30 Mayıs 2015 11:01

    utanın utanın millete bariz şekilde yalan söylemeyin ayıp sizlere