Babacan, İstanbul’da yapılacak yeni havalimanı projesiyle kentin büyük bir uluslararası hub olacağını ve özellikle ABD’li havacılık şirketlerinin Türkiye’de yatırım fırsatlarını değerlendirmesini önerdi.
HEM DEMOKRASİ HEM KALKINMA
Babacan, Los Angeles’te Türkiye Yatırım Haftası kapsamında UCLA Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde verdiği “Türkiye’nin Temel Büyüme Sektörleri” konferansında, Türkiye’nin ekonomide büyük bir dönüşüm yaşadığını, ekonomideki büyümenin demokrasi ve özgürlük alanında da yeni reformlarla paralel sürdürüleceğini vurguladı. Türkiye’de kişi başına milli gelirin son 10 yılda 3 bin dolarlardan 10 bin dolarların üzerine çıktığını anlatan Babacan, bu başarıda da demokrasi ve özgürlük alanında adımların çok önemli katkısı olduğunu söyledi.
MEDYA REFERANSI
Bir ülkede büyüme kadar bu büyümenin o ülkede yoksulluğu azaltmasının da önemli olduğunu söyleyen Ali Babacan, bu bakımdan Türkiye’nin büyümesinin başarılı olduğunu ve günlük 2 dolarlık gelirle yaşayan nüfusun neredeyse yok olduğunu söyledi. Türkiye’nin bölgesindeki diğer ülkelerden farkını işleyen demokrasisi olarak niteleyen Babacan, “300’den fazla televizyon kanalı, 1100’ün üzerinde radyo istasyonu ve yüzlerce gazete bulunan Türkiye, internet erişimi ve sosyal medya kullanımında da en yüksek orana sahip olan ülkeler arasında” dedi.
İSTANBUL’A YATIRIM BAŞLADI
Babacan, Uuslararası Kira ve
Finans Birliği resepsiyonundaki konuşmasında ise AB kaynaklı bir çok yatırım kuruluşunun ikinci merkezlerini İstanbul’da açmaya başladıklarını ve bunun çok hızlı ilerlediğini söyledi. Babacan özellikle ABD’nin havacılık şirketlerine seslenmek istediğini belirterek, “İnşaatın birinci aşaması başladı. Birinci aşaması başladı ve 5 şirket yarıştı. 4. aşamadan sonra kapasite 150 milyon yolcuya çıkacak. Istanbul gerçek anlamda küresel bir havacılık merkezi oluyor. Yatırım için mutlaka incelemelisiniz” dedi.
Gelin ortak olalım
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 3 milyon üyesi olan Amerikan İş Konseyi aracılığı ile Türkiye’ye yatırım daveti yaptı. Kalabalık bir işadamı heyetiyle ABD’de bulunan TOBB Başkanı, “Türkiye, İslam dünyasındaki en yenilikçi ülke. Dünyanın en gelişmiş 10 ekonomisinden biri olmak istiyoruz. Serbest piyasa kuralları geçerli ve son 10 yılda ağırlıklı olarak özel sektör yatırımlarıyla büyümesini hızlandırdı. Amerikan şirketlerini uzun süreli yatırımlar için Türkiye’ye çağırıyoruz. Türkiye’de sizin ortağınız olmak isteriz. Türkiye’de bir işe girişmek hiçbir zaman bu kadar kolay olmamıştı” dedi.
AB hedefi değişmedi
Avrupa'da yaşanan ekonomik kriz sonrasında, Türkiye’nin AB’ye girme niyeti konusunda bir değişiklik olup olmadığının sorulması üzerine, Türkiye’nin AB üyeliği için 1966 yılında başvurduğunu hatırlatan Babacan, Hırvatistan’ın bile AB üyeliğinin tamamlandığını ancak Türkiye’nin tam üyeliğinin bazı AB ülkeleri tarafından adeta bloke edildiğini söyledi. Babacan, “Hâlâ uzun bir yolumuz var. Bu hazır olmadığımızdan değil. Türkiye üye olursa, nüfus yoğunluğundan dolayı Fransa ve Almanya gibi oy hakkına sahip olacak. Biz AB üyelerinin buna hazır olup olmadığını bilmiyoruz” diye konuştu. Uluslararası yatırımlarla ilgili bir soruya da Ali Babacan, yatırımcıların bir ülkeye yatırım yapacakları zaman o ülkenin siyasi istikrarına baktıklarını, bazı ülkelerin istikrar için güvenliği ön planda tutan politikalar geliştirdiğini, Türkiye’nin ise demokrasiyi ön plana çıkardığını belirterek, 1990’lı yıllarda askeri darbelere açıklık konusunda problemli bir dönem yaşayan Türkiye’de son 11 yılda bu tür endişelerin de giderildiğini kaydetti. Gezi olaylarına da değinen Babacan, olayların sakinleştiğini, açıklanan demokratikleşme paketinin de demokratik hakları çoğaltırken, nefrete yönelik cezaları ağırlaştırdığını, barışçıl protestoların önünün açıldığını belirtti.
Ermeniler protesto etti Türk heyeti arkadan çıktı
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın, Los Angeles Dünya İş Konseyi’nde yaptığı “Türkiye Ekonomisi ve Dış Politikası” konulu konuşması sırasında Intercontinental otelinin dışında toplanan bir grup Ermeni asıllı ABD vatandaşı protesto gösterisi yaptı. Ellerinde 1915 yılında Osmanlı Devleti’nin Ermenilere soykırım uyguladığını iddia eden pankartlar taşıyan göstericiler, otelin önündeki caddede sloganlar attı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise bu konuda, “Türkiye, tarihin bilimadamlarınca araştırılması gerektiğini savunuyor ve bu konunun siyasi tartışmalarla çözümlenemeyeceğini savunuyor” dedi. Toplantıdan sonra güvenlik nedeniyle Türk heyeti otelin arka kapısından çıkarıldı.