<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiBabacan: Devletin rolü gölge yapmamak----

Babacan: Devletin rolü gölge yapmamak

Babacan: Devletin rolü gölge yapmamak
20 Kasım 2013 - 20:04 www.finansgundem.com

​Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Geleceğin Gücü Girişimciler (g3) Forumu'nda genç girişimcilere hitap etti


Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, devletin girişimcilikle ilgili en önemli rolünü engel olmamak ve gölge yapmamak olarak gördüğünü söyledi. 
Babacan, tüm dünyada 138 ülke ile aynı anda kutlanan Global Girişimcilik Haftası'nın önemli etkinliklerinden biri olan Geleceğin Gücü Girişimciler (g3) Forumu'nda genç girişimcilere hitap etti. 
Girişimcilik ve başka birçok konuya devletin karışmasının faydalı olmadığını belirten Babacan, özel sektörün kendi dinamikleriyle güzel işler yaptığını kaydetti.
Türkiye'de son 11 yıldaki ekonomik büyümenin tamamen özel sektörden geldiğine işaret eden Babacan, "11 yıldır bu Hükümet'in bir üyesi olarak söylüyorum; özel sektör harcadığı ve yatırım yaptığı zaman çok daha isabetli ve verimli oluyor. Devletin girişimcilikle ilgili en önemli rolünü engel olmamak ve gölge yapmamak olarak görüyorum" dedi. 
Girişimcilik destek programlarının burada sadece küçük bir tatlandırıcı niteliğinde olduğunu belirten Babacan, girişimcilikte başarı için cesaretli, sebatlı, çalışkan ve güvenilir olmanın son derece önemli olduğunu dile getirdi.
Ali Babacan, güven ve itibar varsa kaynak bulmanın kolaylaşacağını vurgulayarak, tecrübeli kişilerle istişare etmenin ve fikrin bir ihtiyacı gidermeye yönelik olarak ortaya çıkmasının da girişimcilikte önemli olduğunu ifade etti.
"Nihai hedef, fırsat eşitliği sunulmuş bir rekabet yapısı"
Başbakan Yardımcısı Babacan, girişimciliğin özel sektörün canlılığını sürdüren temel faktör olduğunu vurgulayarak, "Rekabetin olduğu yerde daha fazla etkinlik ortaya çıkıyor ve ülke kaynakları daha verimli kullanılıyor. Her sektörde mutlaka rekabetin çok iyi çalışması gerekiyor. Problemlerimiz var, bunların farkındayız. Ancak nihai hedef, kuralları konmuş ve fırsat eşitliği sunulmuş bir rekabet yapısı. Rekabetin iyi işlediği ekonomiler nihayetinde büyüyen ekonomiler oluyor. O ülkenin halkı da daha ucuz ve daha kaliteli ürün ve hizmete ulaşabiliyor" diye konuştu. 
Hükümet olarak yatırım ortamının iyileştirilmesi ve iş yapma ortamını kolaylaştırılmasının temel hedeflerinden biri olduğunu belirten Babacan,  finansman ve vergi politikaları konusunda kolaylaştırıcı bazı uygulamaları hayata geçirdiklerini söyledi.
Başlattıkları melek yatırımcı uygulamasına değinen Babacan, şunları kaydetti:
"İş meleği dediğimiz kişiler, yeni bir girişime yatırım yaptıklarında, ortak olmak için koydukları rakamı gelir vergisi matrahından düşüyoruz; normalde yüzde 75, ama TÜBİTAK'ın Ar-Ge ve yüksek teknoloji ağırlıklı projesinin bir parçası ise yüzde 100'ünü vergi matrahından düşüyoruz. En az 2 yıl ortak kalmak şartıyla, ortaklıktan çıktıklarında hisse almaları ile hisse satmaları arasındaki elde ettikleri kazanç da tamamen gelir vergisinden muaf.
İlk defa Hazine'nin, girişim sermayesi amaçlı fonlara fon sağlayan fonlar için bir ortaklık imkanını getirdik, bunun yasasını çıkardık. İkincil düzenlemelerini istişare ile hazırlıyoruz. Bu da bittikten sonra devlet bunlara ortak olabilecek. Devletin buraya koyacağı rakamlar çok büyük rakamlar olmayacak ama kriterler koyacağız. Kriter koyduğumuz için dışarıdan bu işe bakanlar için bir kalite tescili olacak." 
Melek yatırımcı sayısının 115'e yükseldiğini ve başvurular geldikçe hızlı bir şekilde değerlendirildiğini anlatan Babacan, "Ancak şu andaki başvuru sayısı maalesef çok yüksek değil. Bizim Türkiye'de binlerce melek yatırımcı görme arzumuz var. Buna hazırız. Yeter ki 'Ben melek yatırımcı olmak, vergi avantajlarından istifade etmek istiyorum' diye başvuru gelsin" ifadelerini kullandı.
"Refah düzeyinin artmasının tek yolu girişimcilikten geçiyor"
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise ülkelerin ve şahısların refah düzeylerinin artmasının tek yolunun girişimcilikten geçtiğini belirterek, "Dünyada petrol ve doğalgazı olan ülkelere bakın, bir de petrol ve doğalgazı olmayan ancak girişimcisi olan ülkelere bakın. Genelde hangisi daha zengin? İşin formülü girişimcilikte" dedi.
Girişimciliğin istediği iklimin girişimciliğin kendisinin konuşulması olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, Global Girişimcilik Haftası'nın en önemli faydasının da girişimciliğin konuşulmasını sağlaması ve insanların bu ortamda birbirlerine tecrübelerini aktardıklarını söyledi.
Girişimcilikte önemli noktaların kararlı ve cesur olmak, yapılmayanı yapmak ve yılmadan çalışmak  olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu,  yılmadan, korkmadan çalışılması gerektiğini ve zenginleşmenin yolunun buradan geçtiğini kaydetti.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)