<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiBabacan: Banka karları olumsuz etkileniyor----

Babacan: Banka karları olumsuz etkileniyor

Babacan: Banka karları olumsuz etkileniyor
08 Mayıs 2015 - 09:31 www.finansingundemi.com

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan katıldığı törende banka karlarına yönelik önemli açıklamalarda bulundu

Dünya Gazetesi ile DHL Epress’in düzenlediği Yılın İhracatçıları Teşvik Ödülleri Töreninde konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, mikro ekonomik reformlarla Türkiye’nin cari açık sorunundan kurtulabileceğini söyledi.

Dünya Gazetesi ile DHL Express işbirliği ile Akbank ve Vodafone sponsorluğunda bu yıl 14. düzenlenen , "İhracatın Yıldızları- Teşvik Ödülleri" Maçka’ta bulunan Swiss Otel’de düzenlenen geceyle sahiplerini buldu. 8 kategoride 19 firmanın ödüllendirildiği gecede yılın ihracatçısı olarak Eti Maden seçilirken Eti Maden Genel Müdürü Orhan Yılmaz, ödülünü Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın elinden aldı.

Geceye, Ali Babacan’ın yanı sıra Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, DHL Epress Türkiye CEO’su Markus Reckling, Akbank Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Kaan Gür, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihat Vardar ile davetliler katıldı.

DOLARDAKİ YÜKSELME EKONOMİYİ DARALTTI

Gecede konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, dolardaki yükselmeyi değerlendirerek, "Değerli konuklar dünya ticaretinin daraldığı bir dönemden geçiyoruz. Doların tüm dünyada değer kazanması özellikle Euro karşısında yukarılara tırmanması tüm dünya ticaretini değer bazında olumsuz etkiledi. İlk 2 ayda dünya ticareti yüzde 9.1 daraldı. Buna rağmen ilk 2 ayda Türkiye’nin kaybı yüzde 3.4, ilk 4 ayda ise Türkiye’nin kaybı 5.4 oldu. Dolayısıyla Türkiye bu anlamda tüm dünyadan pozitif anlamda ayrılmış durumda. Aslında bu rakamlar Türkiye’nin dünya dış ticaretinde pazar payı kazandığını bize gösteriyor" diye konuştu.

İHRACAT İTİCİ VE SÜREKLEYİCİ GÜÇ

Ödül töreninde konuşan Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ihracatın ekonominin itici gücü ve sürekleyici unsuru olduğunu ifade ederek, "Değerli konuklar değerli katılımcılar ihracat bizim ekonomimizin itici gücü ve sürükleyicidir. Bizim ekonomik yapımız ancak yatırım yaptığımızda ürettikçe ihraç ettikçe ve buna dayalı bir büyüme elde ettikçe sağlıklı işliyor. Belki iç tüketimde önemli ama sadece iç tüketim yoluyla büyüme maalesef bizim sürdürülebilir büyümeyi getirmiyor. Son bir kaç yıldır biz daha büyük büyüme oranlarını yakalayabilirdik. İç tüketime özellikle tüketici kredilerine ön açıcı yol verici bir politikayla belki 1, 2, 3 puan daha yüksek olabilirdi büyümemiz. Ama bunu yapmadık. Özellikle dünyada likitenin daralacağı azalacağı ve pahalanacağı bir dönemde iç tüketime dayalı bir büyüme modeli Türkiye’nin ancak ve ancak cari açığını artırır. Cari açığın finansmanında daha zor olacağı bir döneme girerken Allah korusun ülkemiz farklı risklerle karşı karşıya bırakabilir. Biz bunu tercih etmedik. Tüm kurumlarımızın beraber ve ortak hareketiyle BDDK’sı, TMSF’si, Merkez Bankası, hazinesiyle hep beraber. Büyümemizin yeniden dengelenmesini sağladık" dedi.

TEDBİRLER BANKA KARLARINI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Babacan sözlerine şöyle devam etti: "Aldığımız tedbirler banka karlarını olumsuz etkiliyor. Bunun farkındayız. Bankalara bağlanan sermayeye bakarsak geçen sene yüzde 12 kar ettiler. Yüzde 8 enflasyon dersek geriye kalan kar oranı hiç cazip değil. Bunun farkındayız. Ama ihtiyatlı olmak adına bu önlemleri almak zorundayız."

EKONOMİNİN DENGELENME YILI

2012, 2013 ve 2014 yıllarında ekonominin yeniden dengelemeye başlandığını kaydeden Babacan, "Biliyorsunuz 2010 ve 2011’de Türkiye ekonomisi arka arkaya yüzde 9 ve yüzde 9 büyüdü. Ama 2011 sonuna geldiğimizde cari açığımızda milli gelirimizin yüzde 10’a denk geldi. Orada bir başka dünya rekoru kırdık. Dolayısıyla 2012, 2013 ve 2014 yılları bizim ekonomimizin yeniden dengelenme çabasını verdiğimiz yıl oldu" ifadelerine yer verdi.

MİKRO EKONOMİK REFORMLAR

Türkiye’nin cari açığı kapatmak için mikro ekonomik reformları yapmaya ihtiyacı olduğuna dikkat çeken Ali Babacan, "Türkiye’nin özellikle mikro ekonomik reformlar alanında yapması gereken çok iş var ve ancak bu alanda Türkiye başarılı olduğu sürece gerçekten bu carı açık sorunumuzu çözeceğiz. ve gerçekten sadece miktar olarak değil aynı zamanda nitelik olarak da daha iyi bir ihracat pozisyonuna sahip olacağız" açıklamasında bulundu.
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • tag08 Mayıs 2015 10:15

    (2. kısım) 2014 yılında çoğu özel banka %11.5 - %15 aralığında sermaye karlılığı elde etti. Kullanılan o kadar kaldıraca rağmen %1.5 ile %5 arası bir risk primi demek, ki dolar bazında zaten küçülme anlamına geliyor. Ülkede reel faizler düştüğünden bu yana bankalar daha namuslu para kazanıyor. Öncesi için her şey söylenebilir, ama şu haliyle %15 sermaye karlılığının altına düşerlerse sermayedar neden bu kadar risk alsın ki.. Bankalar asıl faaliyetlerini yaparken karlı olurlar ise bu aslında finansal sistemde kaynak dağılımının sağlıklı olduğuna işaret eder.

  • tag08 Mayıs 2015 10:05

    (1. kısım ) Türkiye'de bankaların çok karlı olduğu algısı yaygın. Ancak iş sahibi insanlar da bilir ki, önemli olan bağladığınız sermayeye göre kar oranınızdır. 10 Milyar ödenmiş sermayeli bir bankanın zaten o parayı faaliyet yapmadan işletse faiz karşılığı olarak 1 milyar alması doğaldır. Aldığı operasyonel risk, piyasa riski, yasal/vergisel riskleri koyduğunuzda tabi ki %10'un üzerinde sermaye karlılığı beklersiniz.

  • maaşları düşürsünler08 Mayıs 2015 09:44

    banka karları cazip değilse maaşları düşürsünler.giderlerini kıssınlar...milletten hesap işletim ücreti tırtıklayarak nereye kadar