Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Petrol Ofisi'nde (POAŞ) örgütlü bir şekilde akaryakıt kaçakçılığı yapıldığı iddiasıyla hakkında başlatılan soruşturma sona eren ve 23 yıla kadar hapsi istenen Aydın Doğan'a bir kötü haber daha geldi. Savcı Adem Meral'in hazırladığı iddianameye dayanak oluşturan Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu'nun raporunda, POAŞ'ın piyasaya kaçak olarak soktuğu akaryakıtın değeri olan toplam 220 milyon 877 bin 420 dolara da müsadere yöntemiyle devlet tarafından el konulması istendi.
KAZANÇ MÜSADERESİ NEDİR?
Sabah Gazetesi'nden Dilek Güngör'ün haberine göre, raporda, yurda kaçak olarak sokulduğu anlaşılan eşyanın piyasada satılmış olabileceğine vurgu yapılarak, eşyanın yaklaşık gümrüklenmiş değeri üzerinden kazanç müsaderesi yapılması istendi.
4926 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu ve 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu (TCK) hükümleri 'kazanç müsaderesi'ni düzenliyor. TCK'nın ilgili maddesinde "Suçun işlenmesi ile elde edilen veya suçun konusunu oluşturan ya da suçun işlenmesi için sağlanan maddî menfaatler ile bunların değerlendirilmesi veya dönüştürülmesi sonucu ortaya çıkan ekonomik kazançların müsaderesine karar verilir. Bu fıkra hükmüne göre müsadere kararı verilebilmesi için maddî menfaatin suçun mağduruna iade edilememesi gerekir. Müsadere konusu eşya veya maddî menfaatlere el konulamadığı veya bunların mercisine teslim edilmediği hâllerde, bunların karşılığını oluşturan değerlerin müsaderesine hükmedilir" deniliyor.
42.3 MİLYON DOLAR EKSİK
Raporda, Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) tespitlerine de yer verildi. SPK, POAŞ'ın 2001-2007 arasında gerçekleştirdiği 164 sevkiyatın faturalarının sorunlu olduğunu rapor etti. Petrol Ofisi International Oil Trading Limited (POInt) ve Lysa Investments Limited (Lysa Ltd) firmalarından POAŞ'a yapılan akaryakıt sevkıyatlarında alım maliyetinden daha düşük birim fiyatla sevkıyat yapıldığı ve toplamda 42 milyon 391 bin 503 dolar zararına satış olduğu rapor edildi.
Raporda, 164 kargo içerisinde yer alan bu beyanlar dışındaki kargolara ilişkin beyannamelerde de, firmanın vergi kaçırmak kastıyla hareket etmiş olduğu, ancak Tüpraş fiyatına eşitleme zorunluluğu olduğu için vergi kaybı meydana gelmediği kaydedildi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.