Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye'nin ayakkabı ihracatı yılın ilk çeyreğinde 2021'in aynı dönemine göre yüzde 22,2 artarak 328 milyon dolara ulaştı ve tüm zamanların ilk çeyrek rekorunu kırdı.
Sektörel ihracat verilerine göre, Türkiye'nin deri ve deri ürünleri ihracatı ocak-mart döneminde yüzde 27 artarak 502,8 milyon dolar oldu. Söz konusu dönemde ayakkabı ve aksamları ihracatı ise yüzde 22,2 artarak 328 milyon dolarla tüm zamanların ilk çeyrek rekoruna imza attı.
Ayakkabının deri ve deri ürünleri ihracatındaki payı yüzde 65,2 olarak gerçekleşti.
Ayakkabı ihracatı Rusya-Ukrayna savaşının yaşandığı mart ayında ise beklentilerin aksine ilk 2 aydaki artışını sürdürdü. Geçen ay 2021'in aynı dönemine göre ayakkabı ihracatı yüzde 18,3 artarak 129,1 milyon dolara yükseldi.
Rusya'da beklenen düşüş yaşanmadı
Ocak-mart döneminde en yüksek ihracat 25,8 milyon dolarla Rusya'ya yapıldı. Bu ülkenin toplam ihracattan aldığı pay yüzde 7,9 oldu.
Savaş nedeniyle Rusya'ya yapılan ihracatta martta büyük bir düşüş bekleniyordu. Geçen ay bu ülkeye yapılan ihracatta yüzde 0,3'lük kısmi bir düşüş yaşandı.
İlk çeyrekte Rusya'yı 25,7 milyon dolarla Almanya, 17,9 milyon dolarla İspanya, 16,8 milyon dolarla İtalya, 16,4 milyon dolarla Libya takip etti. İlk 10 pazar arasında yer alan diğer ülkeler Irak, Romanya, Polonya, İsrail ve Birleşik Krallık olarak sıralandı.
Avrupa ve Libya ihracatında dikkati çekici artış
Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ilk 10 pazar arasında en dikkati çekici artış yüzde 122,9 ile Libya'da yaşandı.
Bunun dışında tüm Avrupa pazarlarında önemli yükselişler görüldü. Bunlar arasında yüzde 115,4 ile Polonya, yüzde 68,1 ile İtalya, yüzde 45,9 ile İspanya, yüzde 47,5 ile Birleşik Krallık dikkati çekti.
"Rusya-Ukrayna savaşı sonrası bazı ülkeler rotayı Türkiye'ye çevirdi"
Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten, AA muhabirine verilere ilişkin yaptığı değerlendirmede, Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaşın Türk ayakkabı sektörünü bir adım öne çıkardığını belirterek, "Rusya'ya ticari ambargo uygulayan bazı ülkeler rotasını hızla ülkemize çevirdi." dedi.
Savaşın etkileri tüm sektörleri etkilemeye devam ederken Türkiye'nin Rusya ile ticaretinde ödemelerin nasıl sağlanacağı konusunun gündeme geldiğini anımsatan İçten, TCMB'nin geçici madde düzenlemesiyle "Ukrayna ve Rusya'ya gerçekleştirilmiş veya gerçekleştirilecek ihracat işlemleriyle ilgili olarak ihracat bedellerinin döviz cinsinden beyan edilmiş olsa dahi TL olarak da kabulü mümkündür" talimatını verdiğini, bu gelişmenin sektörü rahatlatacağını anlattı.
İçten, Avrupa ülkelerinde yaşanan artışlara değinerek, bu kıtanın potansiyelinin çok yüksek olduğunun altını çizdi.
Nisan başında 66. Uluslararası Ayakkabı Moda (AYMOD) Fuarı'nı gerçekleştirdiklerini anımsatan İçten, bu organizasyonda çok önemli alım heyetlerini misafir ettiklerini söyledi.
İçten, "17 yıldır Moskova'da düzenlenen Euroshoes Fuarı, AYMOD Fuarı ile iş birliği yapmak üzere bize başvurdu. Ayrıca 62 ülkeden alıcıların katıldığı AYMOD'da gözlemci olarak yer alan İtalya ve Portekiz ayakkabı üreticileri bir sonraki fuara katılmak için talepte bulundu. Bu yıl sonu için belirlediğimiz 1,3 milyar dolarlık ihracat hedefimizi koruyoruz." diye konuştu.
Avrupa'dan Türkiye’ye gelen sermayede dramatik düşüş
Otobüs, minibüs ve midibüs ihracatında artış
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.