Axa'nın karının sırrı ne?
Axa Sigorta İcra Kurulu Üyesi Ayşegül Denli, Axa'nın 44 milyon liralık teknik karla sektörde en iyi kar eden şirket olduğunu vurguladı.
Axa Sigorta Başkan (Mali İşler) ve İcra Kurulu Üyesi Ayşegül Denli, ilk altı ayda 732 milyon lirayla prim üretiminde lider olan Axa Sigortanın aynı dönemde 44 milyon liralık teknik karla sektörde en iyi teknik karı elde eden şirket olduğunu vurguladı. Denli, şirketin vergi sonrası net karınınsa 40.1 milyon lira olduğunu söyledi.
Axa Sigorta, 2010 yılının ilk altı aylık döneminde vergi sonrası 40.1 milyon lira net kar açıkladı. Konuyla ilgili açıklama yapan Axa Sigorta Başkan (Mali İşler) ve İcra Kurulu Üyesi Ayşegül Denli, yoğun rekabetin yaşandığı, şirketlerin teknik ve mali karlarının hayli düştüğü bu dönemde, sigorta sektörünün hayat dışı branşlarda gerek kötü rekabet koşulları, gerekse maliyetlerdeki artışa bağlı olarak sadece 15 milyon lira teknik kar yazabildiğini söyledi. Aynı dönemde Axa Sigortanın 44 milyon liralık teknik karla sektöründe en iyi teknik karı elde eden şirket olduğunu vurgulayan Denli, Şirketimiz özellikle doğru ve gerçekçi fiyatlama anlayışını sürdürme konusundaki kararlı yaklaşımını devam ettirdi dedi.
ACENTEMİZİN OPERASYONEL YÜKÜ HAFİFLEDİ
Ayşegül Denli, teknik performans açısından doğru risk seçimi ve fiyatlama politikaları ne kadar kritikse, mali performans açısından da diğer kaynakların etkin ve verimli kullanımıyla, süreçlerin iyi yönetilmesinin o derece önemli olduğunu söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: Finansal altyapısı gerek teknolojik, gerekse nakit varlıkları bakımından güçlü şirketlerin karlılıkları da kuşkusuz olumlu seyir göstermektedir. Bu anlamda Axa Sigorta olarak mali alanda özellikle dikkat gösterdiğimiz iki temel konu bulunuyor. Bunlardan birincisi güçlü bir nakit akışının kurulması, diğeri ise doğru maliyetlendirme yapmak suretiyle genel giderlerin rasyonel bir şekilde yönetilmesidir. Sağlam nakit akışının tesisinde tahsilat fonksiyonunun önemi tartışılmaz seviyededir. Axa Sigorta olarak üç yılı aşkın bir süredir hemen hemen tüm bankalarla kartlı ödeme sistemleri altyapısını kurmuş bulunuyoruz. Bu sistemlerin bankalara ödenen hizmet komisyonları ve doğrudan müşteriye ödenen ödül dikkate alındığında oldukça maliyetli uygulamalar olduğunun bilincindeyiz. Ancak bu yaklaşım sayesinde, düzenli nakit akışının sağlanmasının yanı sıra, acentelerimizin nakit tahsilat riskini ortadan kaldırmış ve aynı zamanda operasyonel iş yüklerini de olabildiğince azaltmış bulunuyoruz.
GENEL GİDERLER SEKTÖR ORTALAMASININ YARISI
Axa Sigorta acentelerinin artık her ödeme döneminde müşterilerine tahsilat için dönmek durumunda kalmadıklarını söyleyen Denli, bu sayede müşteriyle iletişimlerinin daha ziyade satış ağırlıklı yürüyebildiğini söyledi. Denli, yapılan çeşitli acente memnuniyet anketleri sonuçlarından da acentelerin uygulamalardan son derece memnun olduklarını sevinerek gördüklerini aktardı. Ayşegül Denli sözlerini şöyle sürdürdü: Diğer önemli bir konunun ise genel giderlerin doğru yönetilmesi olduğunu belirtmiştim. Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri verileri dikkate alınarak yaptığımız analizlerde, hayat dışı branşlara ait genel giderlerle yazılan prim ilişkisini irdeledik ve sektörün yaklaşık yüzde 11.5 gibi yüksek bir orana sahip olduğunu gördük. Bu oran şirketimiz için yüzde 5.3 seviyesindedir. Şirketimiz bu alandan elde etmiş olduğu avantajı acentelerine rakiplerinden daha yüksek komisyon ödeyerek yansıtmaktadır.
Sigorta ve Reasürans ile Emeklilik Şirketlerinin Teknik Karşılıklarına ve Bu Karşılıkların Yatırılacağı Varlıklara İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik çerçevesinde sigorta şirketlerinin rezerv ayırma sistematiğinin belirli bir düzene gireceği ve şirketlerde rezerv disiplininin yerleşeceği düşüncesinde olan Denli, Yeni mevzuatın getirdikleri, maliyetlerdeki artışlar ve artan rekabet koşullarının sektörü gelecek dönemlerde daha da zorlayacağı olası görünmektedir diyerek sözlerini tamamladı. Sigortacı gazetesi