Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Pandemi kaynaklı birçok soruna rağmen, Avrupa'ya seyahat bu yaz popüler bir arayış olarak öne çıktı. Bu popülerliğin sonbaharda da devam etmesi öngörülüyor. Bunda, revize edilmiş havayolu kapasitelerinin ve güçlü ABD doları tarafından teşvik edilen düşük ücretlerin büyük katkısı olduğu kabul ediliyor.
Forbes’tan Ted Reed’in haberine göre, Eylül-Ekim ayları arasındaki ‘omuz sezonu’ daha soğuk havalar ve daha az kalabalık nedeniyle Avrupa'ya seyahat etmek için en iyi zamanlardan biri olarak kabul ediliyor. Bu yıl, aynı zamanda, yaz aylarında oldukça esneklik kazanan önemli Avrupa havalimanlarında daha kolay seyahat etmek anlamına da gelebilir. Avrupa’yı saran enerji krizine rağmen, havaalanlarındaki yüksek kapasitenin, Avrupa’ya seyahat furyasını normalde sezon dışı olan sonbahar aylarının sonuna kadar uzatması bekleniyor.
Güçlü dolar
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Londra merkezli küresel havacılık bilgi ve danışmanlık şirketi Ishka'nın danışmanı Paul O'Driscoll, Avrupa'ya seyahat eden Amerikalılar için güçlü dolar ve nispeten yüksek havayolu kapasitesinin daha düşük ücretler anlamına gelebileceğini söylüyor. O'Driscoll, “Kapasite açısından bakıldığında, özellikle ABD doları ile ödeme yapanlar için cazip bilet fiyatları mevcut” diyor. O'Driscoll, OAG (Official Airlines Guide) programlarının Kasım ve Aralık ayları için yayınlanan Atlantik ötesi kapasitenin 2019'da olduğundan biraz daha yüksek olduğunu gösterdiğini aktarıyor.
O'Driscoll, “ABD merkezli United Airlines ve Delta Airlines şirketleri, transatlantik rotalarda 2019'da olduğundan daha fazla kapasite planladı. United Airlines kapasitesini yüzde 10 artırırken Delta Airlines da bu oran yüzde 6 oldu. Asya'ya giden birçok rotanın henüz toparlanamaması nedeniyle, transatlantik pazarlar bu kapasitenin tek çıkış noktası olarak öne çıkıyor” şeklinde konuşuyor. Aynı zamanda, Amerika'nın Doha ve Tel Aviv'in yanı sıra Avrupa destinasyonlarını da içeren Aralık ayı programı, yüzde 0,3 daha az kullanılabilir koltuk ile 2019 yılı ile uyum gösteriyor.
O'Driscoll, “İskandinav havayolları SAS ve Finnair, Rusya hava sahası yasağından en çok etkilenen havayolu şirketleri olarak kapasitelerini yeniden transatlantik rotalara çevirdi. SAS, 2019 yılına kıyasla yüzde 20 daha fazla koltuk planlarken Finnair’de bu oran yüzde 60’ı buluyor” diyor.
Hedef ABD’li yolcular
Parite açısından bakıldığında ise O'Driscoll, “Euro ve sterlin karşısında doların gücü ve Avrupalıların doğalgaz ve elektrik fiyatlarındaki artış beklentisi sonucu bu kış ödemeye hazırlandıkları faturalar, havayolu şirketlerinin uçaklarını doldurmak için muhtemelen ABD yolcularını arayacağı anlamına geliyor. Sterlin 1985'ten bu yana ABD doları karşısında en zayıf seviyesindeyken, transatlantik bir yolculuk için iyi bir zaman olabilir” şeklinde konuşuyor.
Yüksek enflasyon
Seyahat yazarı Joe Brancatelli ise Avrupa seyahatinin bazı artılarının bazı olumsuzluklar nedeniyle sıfırlanabileceği konusunda uyarıyor. Brancatelli, “Euro ve sterlin, dolar karşısında tarihsel olarak zayıf seyrediyor. Ama şimdi, ABD'de olduğundan daha yüksek olan enflasyonu temelde dengeliyor” diyor. Brancatell ayrıca, Avrupa'nın büyük bir bölümünün Rus enerji teslimatlarında bir düşüşle karşı karşıya kalmasıyla birlikte, “Sokak lambaları daha fazla sönecek, mağazalar daha soğuk olacak ve hatta oteller ve Airbnb'lerde bile ısınma sorunları yaşanacak. Dolayısıyla, Avrupa seyahatinizde yanınıza daha kalın giysiler almanız yararınıza olabilir” diye uyarıyor.
Yaz bitmemiş gibi
United Airlines küresel ağ planlama ve ittifaklardan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Patrick Quayle, “Avrupa'ya yönelik talep çok güçlü. Rakamlardan da bunu görebiliyoruz. 96 yıllık tarihimizde ilk kez Atlantik Okyanusu'nu aşan en büyük havayoluyuz” diyor. Quayle, “Ortaklarımızın ulaşım merkezlerinin yanı sıra Afrika ve Yakın Doğu'ya yönelik çok çeşitli bir portföyümüz bulunuyor” şeklinde konuşuyor.
Quayle, “Genel olarak, gerçekten güçlü bir Eylül ayı yaşıyoruz. Yaz sona ermiş gibi görünmüyor; o kadar güçlü. Mexico City, Karayipler, Avrupa gibi destinasyonlara olan talep yaz aylarında olduğu gibi oldukça yüksek. Tarihsel olarak bakıldığında ise Ağustos ve Eylül arasında bir düşüş olur ancak bu yıl bunu görmüyoruz” diyor.
Heathrow Havaalanı eski günlerine dönüyor
Bu yaz, Londra Heathrow Havaalanı, transatlantik gezginler için önemli bir geçiş noktası oldu. Geçen ay, havalimanı yolcu kapasitesiyle ilgili koyduğu üst sınırı Ekim ayına kadar uzatmıştı. Yetersiz havalimanı çalışanı sorunu nedeniyle uygulanan bu üst sınıra göre, günlük giden yolcu sınırı 100 bin olarak belirlenmişti. Amsterdam Schiphol Havaalanı da aynı şekilde yolcu sınırını, 69.500 yolcu ile sınırlamış ve bu kuralı Ekim ayına kadar uzatmıştı.
American Airlines CEO'su Robert Isom, şirketin transatlantik uçuşlarından elde ettiği gelirin 2019 yılı seviyelerini aştığını söyledi. Avrupa ülkeleri, Amerika Birleşik Devletleri'nin aksine, havayolu endüstrisine mali yardımda bulunmadığından, Avrupa dahil dünyanın pek çok yerinden çok daha iyi hazırlanma fırsatı bulduklarını ifade eden Isom, “Hıza yanıt vermek ve uyum sağlamak çok zor. Bir düğmeyi çevirip insanların geri gelmesini sağlayamazsınız” şeklinde konuştu.
Isom, Heathrow'daki Amerikan operasyonlarının ‘büyük ölçüde istikrara kavuştuğunu’ belirtti. Isom, “Heathrow'u inceleyin. Bu yazın başlarında bildirilenden çok daha farklı bir ortam” dedi.
Grevlere dikkat
Brancatelli, seyahat trafiği zayıfladıkça havalimanlarında koşulların daha iyi olması gerektiğini söylüyor. “Ancak, düşük ücretli hatlar grevlerle karşı karşıya ve bu, biraz olsun etrafı gezme isteğinizi kötü etkileyebilir” diyen Brancatelli, “Personel alımı ise gümrük operasyonları için hala bir sorun olmaya devam ediyor” diye uyarıyor. Brancatelli, grevler nedeniyle kara taşımacılığının şüpheli olabileceği, demiryolu ve otobüs ağlarının ise kesintiye uğrayabileceği konusunda uyarıyor. Brancatelli, araç kiralama bedellerinin ise çok pahalı ve benzin fiyatlarının da çıldırmış durumda olduğunun altını çiziyor.
Brancatelli, Avrupalı gezginlere, mümkünse aktarmasız uçmalarını ve birden fazla destinasyonu ziyaret etmek yerine tek bir merkez seçip tatillerini orada geçirmelerini tavsiye ediyor.
Rus turistlerin Avrupa'ya seyahatleri yüzde 95 azaldı
Hangi ülkelere TC Kimliği ile seyahat ediliyor
Seyahat edeceğiniz yeri seçerken mutlaka dikkat etmeniz gerekenler
Güçlü ABD Doları ile seyahat edebileceğiniz en uygun 8 ülke
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.