Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Rusya'nın doğalgaz şirketi Gazprom, Avrupa'daki müşterilerine "olağanüstü" nedenlerden dolayı gaz tedariği konusunda garanti veremeyeceği konusunda bir mektup iletirken, Ukrayna işgali nedeniyle Batı ile ekonomide yaşadığı dişe diş şeklindeki ilişkide elini yükseltmiş oldu.
Reurters'in haberine göre, Avrupa Komisyonu bütçeden sorumlu üyesi Johannes Hahn, Gazprom'un bu mektubunun ardından bugün doğalgaz akışının Kuzey Akım 1 hattında bakım tamamlandığında devam etmeyeceğini beklediklerini söyledi.
Wall Street Journal'ın haberine göre Hahn, "Faaliyete yeniden başlanmayacağı varsayımına göre hareket ediyoruz" dedi.
14 Haziran tarihli mektupta Rus devlet şirketi Gazprom, bu tarihten başlayarak geriye dönük mücbir sebep ilan etti.
Mücbir sebep ilanı Gazprom'un mutlaka tedariği keseceği anlamına gelmese de, tedariği sağlayamadığı takdirde yasal olarak sorumlu tutulmasını önleyecek.
Mektupla ilgili gelişme, Rus doğalgazının Avrupa'ya gaz akışını sağlayan ana boru hattı olan Kuzey Akım 1'de Perşembe günü bitecek bakım çalışmaları sırasında gündeme geldi. Bu da Moskova'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle karşı karşıya olduğu yaptırımlara misilleme olarak gaz akışını başlatmayacağı ve bölgeyi resesyona sokacak bir enerji krizi riskini yaratacağı endişelerini pekiştirdi.
Alman şirket, mücbir sebep talebini reddetti
Geçen aylarda Rus doğalgaz tedariği, Kuzey Akım 1 hattı dahil olmak üzere Belarus ve Ukrayna üzerinden de geçen ana arterlerde azalmaktaydı.
Almanya'nın Rusya'dan en büyük doğalgaz ihracatçısı konumundaki Uniper, Gazprom'dan bir mektup aldığını açıklamış, "talebin yasal bir dayanağı olmadığı" gerekçesiyle mücbir sebep talebini reddetmişti.
Diğer yandan Eurostat, Euro Bölgesi'nde Haziran ayında oluşan enflasyonun neredeyse yarısının enerji fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığını bildirdi.
Haziran ayında Euro Bölgesi'nde yıllık enflasyon yüzde 8,6 seviyesinde gerçekleşti. Enflasyon Nisan ayında yüzde 7,4 ve Mayıs ayında yüzde 8,1 seviyesindeydi.
Gazprom, Avrupa'ya doğalgaz arzı için mücbir sebep ilan etti
Azerbaycan, AB'ye daha fazla doğalgaz tedarik edecek
Gazprom'dan Çin'e rekor gaz doğalgaz sevkiyatı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.