BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAvrupa'nın göbeğinde geleneksel ada devir teslim töreni----

Avrupa'nın göbeğinde geleneksel ada devir teslim töreni

Avrupa'nın göbeğinde geleneksel ada devir teslim töreni
30 Temmuz 2024 - 16:11 www.finansgundem.com

1648'den bu yana Fransa ve İspanya arasında tarafsız bölge olarak bulunan ve iki yılda bir yönetimi bu iki devlet arasında el değiştiren Sülün Adası, yarın İspanya'dan Fransa'ya geçiyor

Dünyanın ortak gözetim altındaki en küçük bölgesi olan Sülün (Faisans) Adası, iki yılda bir yapılan devir teslimle 31 Temmuz'da İspanyol egemenliğinden Fransız egemenliğine geçecek.

Inês Trindade Pereira'nın euronews'te yer alan haberine göre İspanya'nın Irun ve Fransa'nın Hendaye kentleri, istikrara kavuşturulması için bir dizi koruyucu önlemin alındığı adaya yılın altı ayı boyunca bakmaktan sorumlu.

1 Şubat'tan 31 Temmuz'a kadar İspanya, birden fazla egemen gücün eşit olarak paylaşmayı resmen kabul ettiği siyasi bir bölgeyi ifade etmek için kullanılan bir terim olan "kondominyum" yönetimini elinde bulunduruyor. Diğer altı ay boyunca ise bu küçük adanın yönetimi Fransa'ya geçiyor.

Sülün Adası, 1618-1648 Otuz Yıl Savaşları'nın sonunda iki ülke arasında yapılan ateşkesin ardından, yeni sınır bölgelerini belirlemek için tarafsız bir alan olarak seçildi.

200 metre uzunluğundaki ada, bir barış metaforuna dönüştürüldü.

Sülün Adası'nın adının tarihçesi

Adanın birçok ismi var. Roma döneminde Bask dilinde geçit ya da basamak anlamına gelen "Pausoa" olarak biliniyordu.

Daha sonra Fransızlar bunu "köylü" anlamına gelen "Paysans" olarak çevirmiş, ardından da "sülün" anlamına gelen "Faisans" olarak değiştirmişlerdir.

Bask Bölgesi'nin turizm web sitesinde "Bask dilinde bazıları buraya Konpantzia demeye devam ediyor. Bu isim şüphesiz 17. yüzyılda adada düzenlenen toplantılardan geliyor" ifadeleri kullanılıyor.

Ziyaretçilerin adaya girişine belli durumlarda izin veriliyor. İzinler, adanın bayraklar, delegeler, diplomatlar ve ihtişamlı resmi törenlere sahne olduğu iki yılda bir yapılan devir teslim günlerini kapsıyor.

Kondominyum statüsüne sahip başka bölgeler var mı?

Avrupa'da Konstanz Gölü Avusturya, Almanya ve İsviçre arasında paylaşılıyor.

Moselle Nehri ve kolları olan Sauer ve Our ise, Almanya ve Lüksemburg tarafından paylaşılmakta.


Bir de Kolombiya ve Jamaika arasında 1993 yılında varılan ancak 1994 yılına kadar yürürlüğe girmeyen ikili bir anlaşma ile kurulan Ortak Rejim Bölgesi var.

Aynı zamanda Güney Sudan ile Sudan arasında çekişmelere sahne olan Abyei Bölgesi.


Fonseca Körfezi de Honduras, El Salvador ve Nikaragua tarafından paylaşılan üçlü bir kondominyum.

Antarktika, 1959 Antarktika Antlaşmasının 28 imzacısı tarafından yönetilen, sonuncu ama aynı zamanda en büyük ve en önemli kıtasal kondominyum olarak bilinmekte.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)