Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Avrupa Birliği'nin (AB) lokomotifi, Avrupa'nın sanayi devi Almanya zor günler yaşıyor. Ülkenin ihracatı geçen yıl 1 trilyon 559.7 milyar euro olarak gerçekleşirken sanayi üretimi de geçen yıl aralık ayındaki sert düşüşle Mayıs 2020 seviyesine geriledi.
Çin etkisi
Almanya'nın ihracatı, Çin'den gelen talebin düşmesinin etkisiyle geçen yıl da geriledi. Ülkede mevsimsellik ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat geçen yıl 1 trilyon 559,7 milyar euro, ithalat 1 trilyon 318,5 euro oldu.
Ülkenin mevsimsellikten ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracatı geçen yıl yüzde 1, ithalatı zayıf ekonominin etkisiyle yüzde 2,8 düştü. 2023 yılı ihracatında da yüzde 1,2'lik düşüş dikkati çekmişti.
Almanya'nın 2024’te mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış dış ticaret fazlası 241,2 milyar euro oldu. Çin’e ihracat 2023’e göre yüzde 7,6 azalarak 89 milyar 961 milyon euroya, Çin'den ithalat ise yüzde 0,3 düşüşle 156 milyar 366 milyon euroya geriledi.
Almanya'nın diğer büyük Avrupa ekonomilerine kıyasla Çin'e daha fazla bağımlı olması dikkati çekiyor. Çin'in Almanya'dan satın aldığı malları giderek daha fazla üretebilmesi Alman ekonomisinin büyümesini zorlaştırıyor.
İhracat ağırlıklı bir ekonomiye sahip Almanya, Çin'in küresel ekonomiye açılmasından yıllardır en çok yararlanan ülkelerden biri konumundaydı. Alman otomobilleri ve makineleri, Çin'den yoğun talep görüyor.
Çin'e yapılan ihracat, Almanya'nın 2. Dünya Savaşı sonrası en uzun ekonomik büyümesini destekledi. Çin, son 8 yıldır Almanya'nın en büyük ticaret ortağı olurken iki ülke arasındaki ticaret hacmi 2023'te 253 milyar euro, 2024'te 246 milyar euroya ulaştı.
Alman kamuoyu, 2022’de Rusya'ya olan enerji bağımlılığının enerji kriziyle sonuçlanmasının ardından Çin'e ekonomik bağımlılığı da tartışma konusu yapıyor.
Elektrikli otomobiller için önemi giderek artan lityum bataryalar ve nadir toprak elementler gibi ham maddelerde Almanya'nın Çin'e "güçlü bir ithalat bağımlılığı" yaşaması da tartışma konularından.
Çin, başta Alman otomobil üreticileri olmak üzere Alman şirketleri için hem satış hem de büyüme açısından büyük önem taşıyor. Alman şirketleri, küresel pazar için Çin'deki en son teknolojileri geliştirip test ediyor.
Alman sanayisinde kullanılan ara ürünlerin çoğunluğunun Çin'den gelmesi de gözlerden kaçmıyor.
Dünyanın ikinci büyük ekonomisine sahip Çin'de borç seviyesi ekonominin istikrarına ilişkin korkuları körüklerken, herhangi bir krizin Alman mallarına olan talebi düşürmesi de bekleniyor.
Sanayide sert düşüş
Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), sanayi üretimine ilişkin Aralık 2024 geçici verilerini açıkladı.
Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, aralıkta bir önceki aya kıyasla yüzde 2,4 azaldı. Böylece üretimde Temmuz 2024’ten beri en yüksek düşüş görüldü. Bunun yanında sanayi üretimi endeksi Kovid-19 salgınının zirve yaptığı Mayıs 2020’den beri en düşük seviyesine geriledi.
Piyasa beklentisi sanayi üretiminin aralıkta aylık yüzde 0,6 gerileyeceği yönündeydi.
Öncü verilerle aylık yüzde 1,5 olarak açıklanan Kasım 2024 sanayi üretimindeki artış da 1,3 olarak revize edildi.
Veriler, aralıkta kasıma göre enerji ve inşaat hariç sanayi üretiminin yüzde 3,3 azaldığını ortaya koydu.
Söz konusu dönemde ara malı üretimi yüzde 3,3, sermaye malı üretimi yüzde 4,7 azaldı. Tüketim malları üretimi de yüzde 0,9 arttı.
2024’ün tamamında sanayi üretimi 2023’e göre yüzde 4,5 azaldı.
Destatis, sanayi üretiminin 2024’ün son çeyreğinde üçüncü çeyreğe göre yüzde 0,9 azaldığına dikkati çekti.
Almanya'nın enflasyonunda beklenmedik gelişme!
Alman ekonomisinde kriz: Sanayiciler ağlıyor!
Almanya'nın ihracatında rekor üstüne rekor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.