Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Wall Street Journal’de bugün yayınlanan habere göre, euro krizi nedeniyle bankaların uzun vadeli borçlanma tahvillerinin değeri düşünce, ortaya yeni bir fırsat çıktı ve bankalar, yatırımcılardan kendi tahvillerini daha ucuza satın almaya girişti. Muhasebe kuralları gereği, aradaki fiyat farkı gelir olarak kaydedilince, bankaların karlarına önemli bir katkı gelmiş oldu.
Bu yöntemi kullanan bankalar arasında Fransız Societe Generale, Alman Commerzbank, İtalyan Intesa Sanpaolo, İspanyol Banco Santander ve Portekiz’den Banco Comercial
Português de bulunuyor.
Societe Generale, ilk altı ayda 1.7 milyar euroluk tahvil geri alımı yaparak, bu işlemden 305 milyar euro kar yazdı. Geçtiğimiz ay, Banco Santander’in İngiltere iştiraki, 1.87 milyar sterlinlik tahvil geri alımı gerçekleştirdi. Garanti Bankası’nın ortağı İspanyol BBVA’nın da benzer bir hamle yaptığı kaydediliyor.
Wall Street Journal, bankaların bu yola başvurma sebebinin, iştirak veya hisse satma gibi geleneksel sermaye güçlendirme yollarının giderek zorlaşması olduğunu belirtti.
Ancak bazı uzmanlara göre bu “uyanık” yöntem, bankaların düşük faizli, uzun vadeli borç bulma yollarını da tıkıyor. Bu da en nihayetinde onları Avrupa Merkez Bankası fonlamasına daha da bağımlı kılabilir. Analistler, bu nedenle tahvil geri alımlarını “tampon çözüm” olarak nitelendiriyor.
UBS analisti Alastair Ryan, “Özel sermaye piyasalarına erişiminiz zayıfsa, bu tip tahvil geri alımları merkez bankası fonlarını daha çok kullanmayı getirecektir,” diye konuştu. Ryan, merkez bankası fonlarına bağımlılığın ise, gelecekte piyasalara erişimi daha da zayıflatacağını vurguladı.
Nitekim, Avrupa bankalarının piyasalardan uzun vadeli borçlanmasında ciddi bir düşüş gözleniyor. Yıl başından bu yana, 18 ay ile 10 yıl arası borçlanma miktarı 400 milyar dolarda kaldı. Geçen yılın aynı döneminde ise, miktar 645 milyar dolardı.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.