Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Avrupa sermayesinin Türkiye’de kurduğu şirket sayısı her geçen gün azalırken, Arap ülkelerinin açtığı şirket sayısında patlama yaşanıyor.
SÖZCÜ’nün Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) kurulan-kapanan şirket istatistiklerinden yaptığı derlemeye göre, Avrupa ülkelerinden Türkiye’ye gelen yeni girişimlerdeki dramatik düşüş dikkat çekti. Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, İspanya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinin Türkiye’de açtığı şirket sayısı azaldı.
Avrupa sermayeli şirketlerde Almanya ilk sırada yer alıyor. Ocak 2013 – Mart 2022 döneminde Almanlar Türkiye’de 2 bin 602 şirketin açılışında bulunurken, ikinci sırada 783 adet ile Hollanda var. Söz konusu dönemde İngilizler 730, Fransızlar 744, İtalyanlar 560 şirket kurdu.
Yabancı sermayede Araplar’ın ağırlığı artıyor
TOBB’un verilerine göre, Ocak 2013 – Mart 2022 arasında Türkiye’de 13 Arap ülkesi toplam 24 bin 725 şirket kurdu.
Yüzde 100 yabancı sermaye veya yerli şirketlerle ortak şekilde kuruluşları içeren verilere göre, 2013 yılında Körfez ve Ortadoğu sermayeli bin 76 şirket kurulurken, en yüksek sayı 4 bin 684 ile 2018 yılında görüldü.
2013 yılından bu yana Türkiye’de 9 bin 612 şirket açan Suriyeliler bu alanda ilk sırada bulunuyor. 3 bin 15 şirketle Suudi Arabistan ikinci olurken, Irak 2 bin 500 şirketle üçüncü sırada yer alıyor. Son yıllarda siyasi, askeri ve ekonomik alanda yoğun işbirliğinin yapıldığı Katar’ın, Türkiye’de açtığı toplam şirket sayısı ise 599 oldu.
Borsa için kritik mayıs ayı yaklaşıyor
Merkez Bankası'ndan ticari kredilere zorunlu karşılık hamlesi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.