Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSINGUNDEMI.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Avrupa'da turist sayısındaki yoğunluk öfkeye dönüşmüş durumda. Yüksek ücret taleplerinin yönlendirdiği protestolar Yunanistan'a yayılıyor.
Finansingundemi.com’un derlediği bilgilere göre, Yunanistan'da turist sayısındaki yoğunluktan kaynaklı öfke, Yunan turizm sektöründe çalışanların ücret artışları ve daha kısa çalışma haftaları talep ederek protestolara hazırlanmasıyla doruk noktasına ulaşıyor.
Öfke Yunanistan’a kadar uzandı
Fortune’dan Prarthana Prakash’ın haberine göre, işçi sendikaları, sektör çalışanlarına ödenen düşük ücretler konusunda farkındalık yaratmak için limanlarda, havaalanlarında ve arkeolojik alanlarda protestolar düzenliyor.
Yunan Turizm Çalışanları Federasyonu (Hellenic Federation of Tourism Employees) Başkanı Giorgos Hotzoglou, yayınladıkları raporda, “Önümüzdeki iki yıl için yüzde 12, yani her yıl yüzde 6 oranında artış istiyoruz. Ayrıca 2024'te beş günlük, 40 saatlik çalışma haftasının bize de uygulanmasını istiyoruz” diyor.
Protestolar gerçekleşirse, Avrupa genelindeki turizm karşıtı tepkilerin ardından Yunanistan'da gerçekleşen ilk protestolar olacak. Bu yaz, Barselona ve Tenerife, turist akınının ziyaretçi sayısını rekor seviyeye çıkarmasının ardından şehir sokaklarında bir öfke dalgasının patlak verdiğini gördü.
Yunanistan muhtemelen ekonomisinin büyük ölçüde güvendiği bir sektör olan turizmin en kötü tarafına tanık oluyor. Ülkenin GSYİH'sının yüzde 25 ila yüzde 30'u artık turizmle bağlantılı faaliyetlerden geliyor; bazı adalarda bu oran yüzde 90'a kadar çıkıyor.
Turist sayısı artıyor, gelirler azalıyor
Yine de, son yıllarda kitle turizminin Yunanistan üzerindeki etkisini göz ardı etmek zor. Kitle turizminin Yunanistan’da konut ve kaynak sıkıntısını daha da kötüleştirmeye neden olduğu düşünülüyor.
Ülke geçen yıl yaklaşık 33 milyon yabancı ziyaretçiyi ağırladı; bu, Yunanistan nüfusunun üç katından fazla bir rakama karşılık geliyor. Bu şaşırtıcı rakama rağmen, Başbakan Kyriakos Mitsotakis ülkenin aşırı turizmle karşı karşıya olmadığını söylüyor ve bunun yerine, turist kümeleri haline gelen alanların yönetiminin iyileştirilmesi gerektiğini öne sürüyor. Mitsotakis, Financial Times’a, “Yunanistan'ı turistlere sıcak bakmayan bir yer olarak sunmak çok tehlikeli” diyor.
Turist sayısının azalma belirtisi göstermediği açık. Ancak Yunanistan'daki son hükümet verileri, gelen turist sayısındaki artışa rağmen bu yıl sektörden elde edilen gelirlerin azaldığını gösteriyor.
Avrupa'nın turizm konusundaki mücadelesi
Turist akınıyla uğraşan kasabaların sakinleri, bir zamanlar olumlu olan bu durumun artık konut maliyetlerini artırarak ve yerel mahalleleri turistik cazibe merkezlerine dönüştürerek vatandaşların yaşam kalitesini düşürdüğünü savunuyor.
Yunanistan, karşı karşıya olduğu krizde yalnız değil ve birçok ülke meseleyi kendi kendine ele almaya çalışıyor.
Macaristan, başkenti Budapeşte'de kısa süreli Airbnb lisanslarının verilmesini durdurma önlemlerini düşünüyor. Bu arada Venedik, kitlesel turizmin etkisini kontrol altında tutmak umuduyla sözde bir turist vergisi getirdi, hoparlörleri yasakladı ve bu yıl ziyaretçi gruplarını 25 ile sınırladı. Çok da uzak olmayan Amsterdam ise, turistlerin rahatsız olmasını önlemek için şehre yanaşan gemi sayısını yarıya indirmeyi planlıyor.
Alanya'da turizm rüzgarı: 1132 yolculu kruvaziyer gemileri!
The Guardian'dan Türk turizmine övgü
Türkiye'nin Akdeniz'de 100 milyar dolarlık turizm yarışı
Aşırı turizm sorunu: Avrupa ülkeleri nasıl önlemler alıyor?
İspanya’da aşırı turizme karşı protestolar sürüyor!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.