Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin son tahmini Euro Bölgesi için önümüzdeki 12 ayda 2 çeyrek art arda daralma yaşanma riskinin yüzde 80 olduğunu gösterdi. Bir önceki ankette bu oran yüzde 60 olmuştu. Son tahmin ile ekonomistlerin resesyon beklentisi temmuz 2020'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.
Kış enerjisindeki daralmanın ekonomik aktivitede düşüşe neden olacağına dair endişelerin artmasıyla, Euro Bölgesi'nde resesyon riski Temmuz 2020'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.
Almanya ekonomisinde daralma yaşanabilir
Birliğin en büyük ekonomisi ve gaz kesintilerinden en çok etkilenecek ülke olan Almanya’nın bu çeyrekten itibaren daralmaya başlaması muhtemel görülüyor.
Hali hazırda rekor düzeyde enflasyon ve çeşitli arz sıkıntılarıyla mücadele eden Avrupa’daki haneler ve şirketler Rusya’nın bölgeye gaz tedarikini kısmasının ardından enerjide sınırlı dağıtım olasılığına hazırlanıyor.
Anketler, aktivitenin temmuz ayından bu yana daraldığını ve yakın vadede çok az iyileşme belirtisi olduğunu gösteriyor.
Enflasyonun yılın son çeyreğinde yüzde 9,6 ile zirve yapması beklenirken bu rakam Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) hedef oranının neredeyse beş katına denk geliyor. Ankete katılan ekonomistler enflasyonun 2024 yılından önce yüzde 2 hedefine yaklaşacağını düşünmüyor.
AMB yetkilileri Euro Bölgesi ekonomisinde daralma yerine sadece durgunluk olacağını öngörürken, bu ay politikalarını güncellediklerinde bölgenin büyüme ve enflasyon görünümlerinde artan oranda alarm veren gelişmelere işaret ettiler.
Enflasyonu kontrol altına alma için zaman azalıyor
AMB Başkanı Christine Lagarde ve meslektaşları büyük faiz artışlarını, enflasyonu kontrol altına alma konusundaki kararlılıklarıyla açıklarken ekonomistler bu tür eylemler için zamanın azaldığını değerlendiriyorlar.
Ekonomistler yeni ankette AMB’nin faiz artış döngüsünü daha erken duraklatacağını ancak Faiz oranlarını şubat ayına dek daha büyük artışlarla yüzde 2’ye çıkaracağını öngördü. Katılımcıların yarısında fazlası AMB’nin Ekim ayında yapacağı politika toplantısında 75 baz puanlık bir artış bekliyor.
AMB Başekonomisti Philip Lane geçtiğimiz hafta bankanın bu ay olağandışı büyüklükte bir faiz artışı yapmasının yerinde olacağını ancak gelecekteki sıkılaşma adımlarının küçülmesinin muhtemel olduğunun sinyallerini vermişti. Diğer AMB yetkilileri ise son kararın ardından ileride 75 baz puanlık yeni bir faiz artışı ihtimalini elemediklerini belirtmişlerdi.
Rehn: Euro Bölgesi'nde resesyon riski büyüyor
Olası bir resesyonda en çok beyaz yakalılar risk altında
Kötümserler galip gelecek, resesyon çok yakın
JPMorgan: Dünya ekonomisi resesyon riskinden uzaklaştı
Resesyon kaçınılmaz olmayabilir
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.