Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Rusya’nın mayıs ayında Avrupa’da gıda deflasyonu görülen tek ülke olduğu belirlenirken, tüketici fiyatlarının yıllık bazda yüzde 1,12 ile rekor seviyede gerilediği kaydedildi.
Rus resmi haber ajansı RIA Novosti, mayısta Avrupa ülkeleri arasında gıda fiyatlarının düştüğü tek ülkenin Rusya olduğunu bulurken, daha önceki dönemlerde gıda ve alkolsüz içeceklerde yıllık deflasyonun Haziran 2018’de yüzde 0,42 ve geçtiğimiz ayın nisan ayında yüzde 0,22 ile yalnızca iki kez gözlemlendiği kaydedildi.
Ajansa değerlendirmelerde bulunan Gıda Ürünleri Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği İcra Direktörü Dmitry Vostrikov’a göre Rusya’daki mevcut durum, lojistik kanalların yeniden yönlendirilmesi ve ulusal para birimleri cinsinden ödemelerin genişletilmesinin yanı sıra rekor bir tahıl ve yağlı tohum hasadı ile ilgili olurken, mayısta en yüksek gıda enflasyonu, yüzde 39’dan yüzde 34’e gerilese de Macaristan’da kaydedildi.
En yüksek gıda enflasyonuna sahip Avrupa ülkeleri arasında, yüzde 20’nin üzerinde yıllık fiyat artış oranlarıyla Sırbistan (yüzde 23,2) ikinci sırayı alırken, en yüksek seviyeler Slovakya (yüzde 21,7), Estonya (yüzde 20,4) ve Ukrayna’da (yüzde 20,1) kaydedildi.
Aynı zamanda çoğu Avrupa ülkesinde gıda enflasyonunda yavaşlama görülürken, Portekiz’de gıda fiyatlarındaki düşüş yüzde 6, Macaristan’da yüzde 5, Litvanya ve Slovakya yüzde 3,7 ve Estonya’da yüzde üç oranında yavaşladı.
Ancak yıllık bazda yalnızca dört ülke yüzde 10’un altında fiyat artışı yaşarken, bu ülkeler arasında Portekiz (yüzde 9,4), Kıbrıs (yüzde 8,4), İsviçre (yüzde 5,3) ve Belarus (yüzde 4,4) yer aldı.
Vostrikov, Avrupa ülkelerindeki enflasyonun hem Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artırımından hem de yüksek enerji fiyatlarından kaynaklandığını vurgularken, “Enerji fiyatlarının büyümesi ve yeniden finansman oranı, maliyetin artmasına neden oluyor. Bu da gıda dahil tüm Avrupa menşeli malların üretim fiyatını etkiliyor” diye açıkladı. (Gazetemru)
Belçika hükümetinden 'gıda fiyatlarını düşürün' talebi
Almanya enflasyonunda gıda fiyatları etkisi sürüyor
Küresel gıda fiyatları yeniden yükselişe geçti
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.