BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaAvrupa’da faiz negatife inecek mi?----

Avrupa’da faiz negatife inecek mi?

Avrupa’da faiz negatife inecek mi?
08 Mayıs 2013 - 06:32 www.finansgundem.com

IMF Başkanı Christine Lagarde Avrupa Merkez Bankası’nı bankaları daha fazla kredi verecek konuma getirmesi çağrısı yaptı

"Düşük faiz ortamında bankaların daha fazla kredi vermiyor olması, merkez bankalarının ilgilenmesi gereken bir konu".. Bu sözler IMF Başkanı Christine Lagarde'a ait.. Avrupa Merkez Bankası da bu çağrı öncesinde negatif faizin sinyalini vermişti.
Peki banka faizi gerçekten negatife indirecek mi?
Bu sorunun yanıtı AMB yetkililerinden Mayıs ayında gelen açıklamalara bağlı.
AMB 2 Mayıs'taki toplantısında faizi 25 baz puan düşürerek yüzde 0,5'e indirdi.
Toplantının ardından konuşan AMB Başkanı Mario Draghi de ekonomik verileri yakından izleyerek gerekirse faizi daha da indirebilecekleri sinyalini verdi.
6 mayıs'ta Roma'da konuşan Draghi bu mesajı yineleyerek sıfır seviyesinde bulunan AMB mevduat faizini negatife çekebilecekleri algısını güçlendirdi.
Draghi, eksi faiz alternatifi üzerinde çalışma ve analizlere başladıklarını söyledi.
TEKNİK OLARAK HAZIR
Finlandiya Merkez Bankası Başkanı Erkki Lilikanen teknik olarak AMB’nin negatif faize hazır olduğunu, ancak istenmeyen yan etkilerin gerçekleşmemesi için değerlendirmede bulunduklarını ifade etti.
YAPARSA İLK OLACAK?
AMB Yönetim Kurulu Üyesi Ivy Marsh, daha önce hiçbir büyük merkez bankasının negatif Faiz uygulamadığını hatırlatarak "bu adımı atacaksak çok dikkatli hareket etmeliyiz" diye konuştu. Yine de Marsh ekonomide iniş çıkışların hala olası göründüğünü belirtti ve Euro’nun uzun ömürlü olması için ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.
Bir diğer yönetim kurulu üyesi Benoît Cœuré defaizi her zaman daha fazla indirebileceklerini, bunun ekonomideki görünüme bağlı olduğunu kaydetti. Cœuré aynı zamanda AMB’nin elinde orta vadeli istikrar için çıkış stratejisine yumuşak geçişi sağlayacak tüm araçların bulunduğunun da altını çizdi.
NE ANLAMA GELİYOR?
AMB’nin mevduat faizini eksiye çekmesinin bankaların fonu merkez bankasına geri yatırmaktansa reel ekonomiye kredilerle kazandırmasını cesaretlendirmesi bekleniyor.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)