Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Enflasyon ve durgunluk ikileminde kalan Avrupa ekonomilerinde şimdi de borç gırtlağa dayandı. Üstelik 2008'de borç krizi yaşayan Avrupa'nın en kötü kabuslarından biri de yeniden hortlamış oldu. Euro Bölgesi'nde kamu borcunun GSYH'ye oranı yüzde 95.6 oldu. 2008 finansal krizini en derinden yaşayan komşu Yunanistan'da borcun oranı yüzde 193.3 ile zirvede. Yani neredeyse GSYH'nin iki katına çıkmış durumda.
AVRUPA'DA YEDİ ÜLKE ÜÇ HANEDE
Yunanistan'ı, İtalya, Portekiz, İspanya ve Fransa takip ediyor. Yüzde 150.8 ile İtalya, yüzde 127.4 ile Portekiz, yüzde 118.4 ile İspanya, yüzde 112.9 ile Fransa, yüzde 108.2 ile Belçika ve yüzde 103.6 ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi üç haneli rakamlardaki ülkeler. Kamu borcunun GSYH'ye oranının en az olduğu ülkeler ise yüzde 18.1 ile Estonya, yüzde 24.4 ile Lüksemburg ve yüzde 25.1 ile Bulgaristan olarak belirlendi. AB'de 2020 yılında yüzde 6.8 olan bütçe açığının GSYH'ye oranı, 2021'de yüzde 4.7'ye geriledi. Euro Bölgesi'nde bütçe açığının GSYH'ye oranı ise aynı dönemde yüzde 7.1'den yüzde 5.1'e düştü.
AB KURALLARINA GÖRE EN İYİ ORAN TÜRKİYE'DE
AB kurallarına göre, normal şartlarda üye ülkelerin bütçe açıklarının GSYH'lerinin yüzde 3'ünü, kamu borçlarının da GSYH'lerinin yüzde 60'ını geçmemesi gerekiyor. Büyük ekonomiler arasında Avrupa'da bu oranları tutturan nadir ülkelerden biri Türkiye. 2021 sonu itibarıyla Türkiye yüzde 42'lik oran ile listenin son sıralarında. AB üyesi ülkeler, salgın nedeniyle aldığı önlemlerle kamu harcamalarını hızla yükseltmişti.
RUSYA, DÜNYANIN EN AZ BORÇLU DOKUZUNCU ÜLKESİ
ABD de Avrupa gibi kamu borcu oranının yüksek olduğu ülkelerden. ABD'de bu oran yüzde 137.2 düzeyinde. 2021 sonu itibarıyla en yüksek oran ise Japonya'da. Yüzde 234'lük oran ile Japonya listenin ilk sırasında. Çin yüzde 54.4 ile borcun GSYH oranında artış yaşayan ülkelerden. 2014'te bu rakam yüzde 41.5 düzeyindeydi. Doğalgaz ve kömür başta olmak üzere yer altı zengini olan Rusya'nın borç oranı, sadece yüzde 19.5 oldu. Bu oran dünyadaki en düşük oranlardan biri. Rusya, dünyanın en az borçlu dokuzuncu ülkesi.
(Barış Ergin-Sabah)
Yellen: Bir süre daha yüksek enflasyona katlanmak zorunda kalacağız
IMF, Avrupa'ya maliye politikası kullanılmasını önerdi
Merkezi yönetim brüt borç stoku 3 trilyon 109,4 milyar lira
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.